Kollektivtrafik ger vinst för samhället

publicerad 24 mars 2014

För de investeringar på 3,5 miljarder kronor av skattepengar som görs i Västra Götaland varje år, får samhället tillbaka 4,5 miljarder kronor i minskade skador på människor och miljö, meddelar Västtrafik i sin kundtidning.

Bolaget har en omsättning på sju miljarder kronor varav hälften finansieras med biljettavgifter och den andra hälften med skatter. Enligt deras beräkningar hade det utan kollektivtrafiken blivit ytterligare 1 800 skador och dödsfall i trafiken till en kostnad av 3 242 miljoner kronor.

Den renare luften är värd 568 miljoner kronor och det lägre behovet av parkeringsplatser 530 miljoner kronor. Andra poster är minskade vårdkostnader på 65 miljoner kronor, därför att kollektivresenärerna rör sig mer, och mindre vägslitage för 19 miljoner kronor.
 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!