Finansinspektionen (FI) bedömer att Klarna har misslyckats med att följa de svenska penningtvättsreglerna och tilldelar därför betaljätten en anmärkning samt en sanktionsavgift på en halv miljard kronor.
Förvaltningsmyndigheten har undersökt hur Klarna har följt penningtvättsreglerna, bland annat kraven på allmän riskbedömning och rutiner och riktlinjer för kundkännedom, under perioden 1 april 2021 till och med 31 mars 2022, och kommit fram till att Klarna misslyckats med att leva upp till de lagstadgade kraven.
”Den allmänna riskbedömningen har haft betydande brister, till exempel har den helt saknat bedömningar av hur bankens produkter och tjänster kan utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Banken har därutöver saknat rutiner och riktlinjer som fångar upp alla situationer när kundkännedomsåtgärder ska vidtas, när det gäller kunder som använder produkten faktura”, skriver man.
– Penningtvättsreglerna ska följas. Det är viktigt för att motverka risken för att företagets verksamhet kan utnyttjas av kriminella. Vår undersökning visar att Klarna inte har följt kraven på bland annat allmän riskbedömning och rutiner och riktlinjer för kundkännedomsåtgärder. Det är därför motiverat att ingripa mot banken, kommenterar Daniel Barr, generaldirektör på FI, i ett pressmeddelande.
”Tar detta på största allvar”
Även om sanktionsavgiften är hög bedömer man inte i dagsläget att det finns skäl nog att utdela en varning till Klarna eller återkalla dess tillstånd.
Betaljätten har kommenterat beslutet och betonar att ”det är viktigt att poängtera att beslutet gäller just regeltolkning och tillämpning och inte faktiska fall av penningtvätt”.
”Tillsammans med myndigheter och resten av branschen har vi ett gemensamt uppdrag om att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism. Vi tar detta ansvar på största allvar och kommer fortsätta göra vårt yttersta för att bidra till en stark och motståndskraftig finansiell sektor”, skriver man vidare.