G7-ländernas finansministrar har kommit överens om att införa en internationell minimiskattenivå på 15 procent som ska gälla för ”stora bolag”. Storbritanniens finansminister hävdar att överenskommelsen ”tar det globala skattesystemet in i 2000-talet”.
– Det betyder att rätt bolag betalar rätt skatt på rätt ställen, säger den brittiske finansministern Rishi Sunak till Sky News och hävdar vidare att överenskommelsen är ”ett stolt ögonblick”.
Enligt överenskommelsen får inget av de sju länderna ha en skattenivå på under 15 procent och man hoppas att alla juridiska detaljer kring beslutet ska vara färdiga innan G20-ländernas nästa möte i Venedig i juli.
Man ska också ha kommit överens om en ”digitalskatt” i syfte att få in mer pengar även från de stora techjättarna som varit duktiga på att smita undan skatten, enligt Bloomberg.
– Efter år av diskussioner har G7:s finansministrar nått en historisk överenskommelse för att reformera det globala skattesystemet för att anpassa det till den digitala tidseran, fortsätter Sunak,
Syftet med förändringen är enligt G7-gruppen att man vill ha in mer skatt och få in skatter där företagen faktiskt har sin verksamhet. Man hoppas också att det ska leda till att länder slutar pressa ner skatterna för att locka stora bolag att etablera sig i just det landet.
Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är uppgörelsen ”historisk” eftersom den är ovanligt överstatlig och berör områden där länderna själva tidigare fått bestämma.
– Här lägger man en ribba, en undre gräns. Att enas på det här området är stort. Finanspolitik är nationellt, att regeringen ska ha en frihetsgrad. Men med globaliseringen och företag som saknar nationsgränser, då tycker man att det är viktigt med en gemensam lägstanivå, så att man kommer i från det man kallar konkurrensen mot botten.
Enligt honom ”återstår fler steg” innan den globala skatten blir verkligheten – bland annat behöver man stöd från fler länder i G20.
– Nästa steg är G20. Får du med G20 är det väldigt omfattande. De representerar en mycket större del av världsekonomin som inbegriper även tillväxtekonomier som Kina och Indien och en mängd sådana länder.
Även OECD och Sverige finansminister Magdalena Andersson (S) har uttryckt sig positivt om förslaget, som i praktiken är ett väsentligt steg i riktning mot ett globaliserat skattesystem.
G7 eller Group of Seven utgörs av de "industrialiserade ekonomierna" Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Fram till 2014 ingick även Ryssland i gruppen.