Experter spår om framtidens betalningar

publicerad 12 april 2023
- av Sofie Persson
En stor del av den yngre befolkningen använder sig av digitala plånböcker.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

9690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Köp nu, betala sen, kommer att bli en allt vanligare betalningsmetod i framtiden, visar ny rapport. Samtidigt ökar också användandet av kontaktlösa betalningar och digitala plånböcker i de nordiska länderna.

I rapporten Payments in the Nordics har Svea Bank tittat på hur betallösningar utvecklas i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Så kallade kontaktlösa betalningar, det vill säga att blippa sitt kontokort, har blivit allt vanligare där 83 procent av konsumenterna säger att man någon gång genomfört en sådan betalning. 43 procent anser dessutom att det är viktigt att en butik erbjuder en sådan betallösning.

Den yngre åldersgruppen använder oftare digitala plånböcker, som exempelvis Apple Pay, vilket man i rapporten tror kommer att öka i framtiden. 53 procent i åldrarna 18 till 29 år har vid något tillfälle använt en digital plånbok. I åldersgruppen 40 till 49 ligger siffran på 38 procent.

Rapporten visar även att en annan betaltrend ökar och det är begreppet “köp nu, betala sen”, som också kallas BNPL. Det innefattar både fakturabetalning och delbetalning, som 71 procent respektive 46 procent av de svarande uppger att de använt sig av. I Sverige är främst fakturabetalning populärt då 79 procent svenskar någon gång betalat genom detta.

Fakturabetalning används ofta inom e-handeln där 48 procent svarar att man använder sig av denna betalningsmetod eftersom det ger möjlighet att se produkten innan betalning. Däremot menar man i rapporten att BNPL-betalningar kommer att få större plats även i fysiska butiker i framtiden, detta eftersom det kommer att bli viktigare för handlare att tillhandahålla de aktuella betalmetoder som finns idag, eftersom det annars finns risk för bortfall av intäkter.

Undersökningen är gjord under oktober 2022 med 1000 konsumenter från varje land, det vill säga sammanlagt 4000 svaranden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!