Ekonomi

Ericsson utreds i Sverige för mutbrott

Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption utreder Ericsson för misstänkta mutbrott i Sverige. Det skriver Dagens Industri.

Åklagarmyndigheten har även hjälpt till i den amerikanska utredningen mot bolaget där det i förra veckan blev klart att Ericsson ingått i en uppgörelse med amerikanska myndigheter. Uppgörelsen innebär att företaget erkänner korruptionsbrott i flera länder över flera år och bötar därför 10 miljarder kronor.
Efter uppgörelsen med utländska myndigheter om affärerna i Uzbekistan låg Riksenheten mot korruptions förundersökning till grund för åtalet mot tre Teliachefer 2017 – vilka samtliga friades i våras.

Jag kan bekräfta att en förundersökning sedan en tid tillbaka pågår vid Riksenheten mot korruption avseende misstänkta mutbrott och att vi även efter begäran om rättslig hjälp från USA har varit behjälpliga i den amerikanska utredningen”, skriver Martin Bresman, vice chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, i ett mejl till Dagens Industri.

Ericssons pressavdelning har meddelat att man inte vill kommentera den pågående utredningen.

 

Andreas Swedberg/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!