Ericsson utreds i Sverige för mutbrott

publicerad 15 december 2019

Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption utreder Ericsson för misstänkta mutbrott i Sverige. Det skriver Dagens Industri.

Åklagarmyndigheten har även hjälpt till i den amerikanska utredningen mot bolaget där det i förra veckan blev klart att Ericsson ingått i en uppgörelse med amerikanska myndigheter. Uppgörelsen innebär att företaget erkänner korruptionsbrott i flera länder över flera år och bötar därför 10 miljarder kronor.

Efter uppgörelsen med utländska myndigheter om affärerna i Uzbekistan låg Riksenheten mot korruptions förundersökning till grund för åtalet mot tre Teliachefer 2017 – vilka samtliga friades i våras.

Jag kan bekräfta att en förundersökning sedan en tid tillbaka pågår vid Riksenheten mot korruption avseende misstänkta mutbrott och att vi även efter begäran om rättslig hjälp från USA har varit behjälpliga i den amerikanska utredningen”, skriver Martin Bresman, vice chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, i ett mejl till Dagens Industri.

Ericssons pressavdelning har meddelat att man inte vill kommentera den pågående utredningen.

 

Andreas Swedberg/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.