Den rikaste 1 procenten äger mer än de fattigaste 95 procenten av världens befolkning, visar en rapport från Oxfam International.
Över en tredjedel av världens femtio största företag kontrolleras av en dollarmiljardär eller har en dollarmiljardär som huvudägare. Dessa femtio företag är tillsammans värda 13,3 biljoner dollar, enligt Oxfam, en global organisation som bland annat arbetar med att motverka ekonomisk ojämlikhet.
Rapporten visar att de rikaste 1 procenten äger 43 procent av alla globala finansiella tillgångar. BlackRock, State Street och Vanguard, tre amerikanska kapitalförvaltare, har enligt rapporten tillgångar på 20 biljoner dollar, vilket är en femtedel av alla investeringsbara tillgångar i hela världen.
– Det är en ofattbar orättvisa att 1 procent av världens befolkning äger mer än 95 procent av världsbefolkningen. Denna extrema ojämlikhet skapar en skev verklighet där miljardärer styr våra liv, medan majoriteten kämpar för att överleva. Det är dags att ställa krav på rättvisa och förändring, säger Rosaline Marbinah, policychef på Oxfam Sverige, enligt Dagens Arena.
Jämförbart är att de rikaste 0,0001 procenten stod under år 1987 för cirka tre procent av världens BNP. Nu har siffran fyrdubblats och ligger istället på 13 procent av världens BNP. Oxfams rapport varnar för att försöken att tackla vad man menar är globala utmaningar som exempelvis klimatkris, ojämlikhet och fattigdom undermineras av dessa rika individer och de stora företagen som istället skapar ojämlikhet både inom och mellan länder.
– Skuggan av global oligarki hänger över FN:s generalförsamling. De ultrarika, och de företag som de kontrollerar, formar globala regler som tjänar deras intressen på bekostnad av människor överallt. Det ikoniska FN-podiet känns alltmer förminskat i en värld där miljardärer har mycket stort inflytande, säger Amitabh Behar, Oxfam Internationals verkställande direktör.