Danmarks flaggskepp LEGO gör rekordvinst

publicerad 1 mars 2016
Danskarna har all anledning att vara stolta över det danska familjeföretaget

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


För tionde året i rad redovisar det danska företaget LEGO ökad omsättning och vinst. Årsbokslutet visar att bolagets försäljning ökat med tvåsiffriga tal under 2015 – medan genomsnittsökningen för leksaker ligger på 5 procent på de allra flesta marknaderna.

Det var som vanligt en glad direktör som presenterade LEGO Gruppens årsbokslut inför en församlad press i Danmark, enligt den danska morgontidningen Berlingske. Jørgen Vig Knudsted kunde till exempel berätta för journalisterna att fler än 100 miljoner barn lekte med en Lego-leksak förra året. På förra årets presskonferens fick Jørgen Vig Knudsted stora löpsedlar när han bröt ut i en spontan dans. I år blev det dock ingen dans inför en församlad världspress.

– Om jag kunde sjunga och dansa, så skulle jag sjunga och dansa, sa LEGO Gruppens VD Jørgen Vig Knudsted när han presenterade bolagets resultat på dagens presskonferens.

Förra året omsatte det danska bolaget 35 miljarder danska kronor (red. drygt 43,8 miljarder svenska kronor) – en ökning med 25,2 procent jämfört med föregående år. Vinsten för 2015 blev imponerande 9,1 miljarder danska kronor (red. drygt 11,4 miljarder svenska kronor). En framgång med mer än två miljarder danska kronor (red. drygt 2,5 miljarder svenska kronor) jämfört med föregående år.

Under en 10-årsperiod har LEGO Gruppen ökat både omsättning och vinst kraftigt – omsättningen denna period har femdubblats. Årsbokslutet visar att försäljningen ökat med tvåsiffriga tal under 2015 – medan genomsnittsökningen för leksaker ligger på 5 procent på de flesta marknader. LEGO Gruppens VD berättade på dagens presskonferens att denna trend förväntas fortsätta innevarande år – att företaget fortsätter att redovisa bättre resultat än bransch-genomsnittet. Detta ska ske med hjälp av fortsatt fokus på innovation och global expansion. I en skriftlig kommentar i det danska bolagets årsbokslut uppger bolagsledningen att detta kommer att leda till ökade risker i Legos valuta-exponering.

LEGO Gruppen är ett privatägt familjeföretag med huvudkontor i Billund i Danmark och bolagets större regionala kontor finns i USA, Storbritannien, Kina och Singapore. Bolaget grundades 1932 av Ole Kirk Kristiansen och den legendariska lego-klossen är grundbult i sortimentet hos världens allra största leksakstillverkare.

 

Se tv-inslag ifrån LEGO Gruppens presskonferens:

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!