MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 22 mars 2025

lördag 22 mars 2025

NyD Debatt

”EU – ett hot mot hela Europa”

Kriget i Ukraina

EU:s ansvarslösa agerande under kriget i Ukraina kan få stora oanade konsekvenser för Europas framtid och folk. Vid dörren står riskerna för stort mänskligt lidande, men också att hela projektet havererar och européerna tar tillbaka makten i Europa. Det skriver Fredrik Vejdeland.

publicerad 16 mars 2022
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina har i medierapporteringen av förståeliga skäl handlat mestadels om Ryssland och Ukraina. Samtidigt har kriget blottat EU:s sanna ansikte och ambitioner. Efter bara en vecka in konflikten har EU begravt sitt fredsprojekt och visat att man är en totalitär superstat som hotar Europas folk.

Nyligen fick nyhetstjänsten RT (tidigare Russia Today) sina sändningar och konton på sociala medier censurerade. Bakom beslutet stod EU:s alla länder, så även Sverige, med motiveringen att RT sysslar med ”propaganda” och ”desinformation”. Sanningen är dock att RT inte är mer propaganda för Ryssland än vad SVT är för Sverige. Under kriget i Ukraina har de varit en av få ganska sansade röster och de förmedlar betydligt mindre desinformation än vår egen media i Sverige och andra medier inom EU.

Pressfriheten existerar alltså inte längre i Europa och det går uppenbarligen snabbt att ta bort den. EU agerar som om det vore undantagstillstånd i Europa, men jag har i alla fall inte hört att något sådant utfärdats. Kan EU:s ledare numera ta de beslut man vill utan att ens låtsas förankra det i någon sorts ”folkvilja” eller vänta på ett beslut i EU-parlamentet? Gäller detta även alla andra sanktioner?

I media har detta naturligtvis beskrivits som en god sak, en rättfärdig motaktion mot Rysslands aggressioner. Min förvåning var därmed stor när EU:s och Sveriges censur faktiskt kom på tal när Reportrar utan gränsers ordförande gästade SVT för att prata om Rysslands val att stänga ner västmedier. Att SVT:s programledare ställde frågan om EU:s roll i censuren och att Reportrar utan gränser bekräftade att EU och Sverige ägnar sig åt censur och hotar pressfriheten, samt att man påpekat detta för Sveriges regering, var någonting uppfriskande. Även om kritiken naturligtvis inte skapade några rubriker uppvisade det någon sorts ärlighet i den stora ström av hyckleri och förljugenhet som råder inom mainstream-media.

Det kan låta löjligt att tala om pressfrihet när ett krig pågår i Europa, men att så snabbt och hänsynslöst kunna avveckla friheter är något som visar att EU är en totalitär stat, vilket kan leda till oanade konsekvenser för oss i framtiden. Vi har redan stora problem med yttrandefriheten i Europa som är fullt jämförbara och i vissa fall värre än de västmedier menar finns i Kina eller Ryssland. Författare fängslas, digitala bokbål äger rum, pensionärer lagförs för något de sagt på Facebook, människor kan få flera års fängelse om de ifrågasatt historieskrivningen. Den österrikiske satirmusikern Mr. Bond står nu åtalad och riskerar 20 års fängelse för sina låttexter, var är de svenska mediernas upprördhet över detta? Vidare vet vi att systemkritiker har blivit borttagna från sociala medier efter påtryckningar från den svenska regeringen.

Vad gäller västmediernas propaganda under kriget tar jag nog inte i om jag säger att nästan varje artikel som publicerats eller TV-inslag som visats upp innehåller osanningar, vilseledanden och förvrängningar. Från påståenden om att vitryska soldater befinner sig i Ukraina, att Ryssland vill lönnmörda Zelenskyj eller att tusen ryska soldater dör varje dag. Saker som kanske kan stämma (vilket jag i och för sig starkt betvivlar) men som likväl är hämtad direkt från ukrainsk propaganda och inte på något sätt är bekräftad information.

Propagandan i media är visserligen inget nytt, vi såg den även under coronapandemin.

Ibland blir propagandan närmast parodisk. Som när SVT:s korrespondent i Ukraina ska redogöra för Putins invasionstal och gör det genom att skaka på huvudet, tala om ”absurda lögner” och ”historieförfalskningar”, för att sedan skaka på huvudet igen – utan att bemöta ett enda ord som sagts i talet. Därefter hänvisar SVT till ”experten” Martin Kraagh och dennes spekulationer om att Putins tal var förinspelat, för att sedan presentera detta som sanning.

Slutligen kan det väl nämnas att man medvetet undanhåller relevant information för mediekonsumenten, exempelvis att den ukrainska armén dödar civila i Donbass. Information som smugits ut av RT och som publicerades på Twitter från det konto som nu EU beslutat ska stängas ned.

Propagandan i media är visserligen inget nytt, vi såg den även under coronapandemin. Vad européer behöver funderar över är vad det i ett framtida scenario kan få för konsekvenser om det enbart är dessa aktörer som får verka fritt och resten förbjuds.

Vad sanktionerna kan leda till för Europa

Kriget i Ukraina har definitivt bidragit till att ena EU. Men endast dess ledarskap och genom att konsolidera deras makt. I själva verket är EU mer splittrat än någonsin, inte mellan länderna utan mellan folken och makteliten. Även om EU-länderna under coronapandemin kunnat genomföra sin politik, och haft massan bakom sig, har Europa under två års tid sett stora – rent av gigantiska – protester inom EU och mot dess inhemska regeringar. Dessa riskerar nu att fortsätta och spilla över på energikrisen, som av allt att döma nu kommer bli värre på grund av EU:s sanktioner.

När Ryssland invaderade Ukraina trodde Ryssland förmodligen att EU skulle svara genom att skicka styrkekramar och handhjärtan till Ukraina. EU agerade istället på ett sätt som kunde uppfattas som att de visade styrka. Men detta uppvisande av styrka var mer ett förstadium som ganska omgående övergick i aktioner och uttalanden som mer borde beskrivas som oerhört omdömeslösa och hysteriska.

EU:s sanktioner är omfattande och de medier som delar EU:s globalistiska intressen har arbetat med att sätta tryck på företag som finns i Ryssland att stänga ned verksamheten. Det var efter massmedial press som IKEA stängde ned sin verksamhet i Ryssland. I dagarna har även Kina blandat sig i då man beslutade sig för att inte sända Premier Leagues matcher för att de skulle ta parti för Ukraina. Intressant utveckling.

Ryssland har kommunicerat ut att de trots allt inte räds EU:s sanktioner. Det må vara propaganda, men förmodligen anser många att det är en liten befrielse att slippa handskas med väst samtidigt som man anser att det är värt risken. Naturligtvis har Ryssland kalkylerat på detta. Ryssland har ju flera andra samarbetspartners, däribland Kina med en väldigt stor marknad. Jag tror inte att Putin ligger sömnlös för att IKEA stängt ned verksamheten. Däremot kan avsaknad av västerländska tech-företag vara ett stort minus på kort sikt, men de kan man fortfarande byta till sig med Kina i utbyte av ryska råvaror. Alternativa ekonomiska system är under utveckling av såväl Ryssland och Kina. Brics har gått lite i stå, men lär nu få nya resurser. Framför oss ser vi möjligtvis en multipolär värld som den judiskt-globalistiska världsordningen nog inte riktigt räknat med eller hoppats på.

Vad Ryssland även har som inte Europa har är tillgång till naturliga råvaror som kan tillförsäkra dem sådant som energiförsörjning. Därför kan man från ryskt håll se de skador som EU:s sanktioner ändå tillfogar som ett pris värt att betala. Det är ett stort misstag att tro att ryssarna är som vi i väst och att de skulle kapitulera för att de inte längre har alla materiella ting och får en försämrad levnadsstandard. Ryssarna är vana vid både sanktioner och hårda förutsättningar och kommer klara sig från EU:s sanktioner – och det utan att bli ett nytt, isolerat Nordkorea. De har samarbetspartners i bland andra Kina, Indien och Brasilien och lär få tillbaka några i Europa när stämningen väl lagt sig.

Några som inte kommer klara sig lika bra är Europas befolkningar. Här kommer sanktionerna slå hårdast. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) gick i dagarna ut med att livsmedelspriserna i världen nu slagit rekord och är de högsta på 61 år då priserna på vegetabiliska oljor och mejeriprodukter ökat. EU har precis sanktionerat mot Ryssland, Vitryssland och förlängt kriget med Ukraina. Ryssland är världens största veteexportör och Ukraina står för 10 procent av allt vete i Europa, tillsammans står de för en tredjedel av den globala veteexporten. Vitryssland är en stor export av gödselmedel och Ryssland en av världens största exportörer av konstgödsel.

Några som inte kommer klara sig lika bra är Europas befolkningar.

Vidare är sådant som olja, gas och energiförsörjning något som finns i alla tre länderna. Om Ryssland stänger av kranen till Nord Stream kommer vi få se en väldigt stor energikris i Europa, men frågan är om inte EU:s sanktioner själva kommer leda till en ekonomisk kris för Europa. Pris på olja, gas och livsmedel riskerar rusa och leda till inflation.

Det återstår nu att se om sanktionerna fortsätter efter att Ukraina besegrats. Om de upphör har Ryssland vunnit mycket, om de fortsätter är det ett bevis för att EU visar ”styrka” samtidigt som Europas befolkningar kommer att få lida för det. Det skulle kunna få katastrofala konsekvenser.

EU riskerar dra in Europa i ett storkrig

Störst chans att dö har vi emellertid om vi dras in i kriget och det utvecklas till en större konflikt. Ukraina kommer inte vinna militärt mot Ryssland om de inte får aktiv militär hjälp av Nato, vilket USA och Nato sagt nej till. Att EU skickar in vapen till Ukrainas styrkor är bara ett sätt att förlänga kriget. Detta leder i sin tur till förlust av ukrainska och ryska människoliv, men utgör också ett allvarligt hot mot Europas övriga befolkningar. Det höga tonläget, särskilt från aktörer som Sverige, hjälper inte till.

Här underskattar man återigen Ryssland – eller överskattar sin egen förmåga och förträfflighet. Det vore ett sätt att ta ansvar om så kallade ledare från Europa faktiskt lyssnade på vad Putin sa i sitt tal inför invasionen istället för att bara skaka på huvudet och säga att ”han är galen”. Det finns logiska resonemang bakom beslutet att gå in i Ukraina; försvara de egna utbrytarrepublikerna och dess ryska civilbefolkning, återbörda historiska delar till Ryssland samt att neutralisera Natos hot mot Ryssland i och med dess utvidgning österut. Detta är något som av allt att döma har stort stöd i Ryssland. Snarare anser många ryssar att det var på tiden att Putin tog beslutet att gå in i Ukraina.

Det stora hotet är dock naturligtvis att EU riskerar dra in oss i ett storkrig.

Med andra ord är det inte troligt att Ryssland viker ner sig. Om vapen fortsätter skickas in till Ukraina, och det blir ett utdraget krig, kommer sanktionerna fortsätta att drabba Europa. Dessutom kommer flyktingkrisen att tillta vilket, hur man än vänder och vrider på det, också är något som kommer att kunna bidra till en ekonomisk kris.

Det stora hotet är dock naturligtvis att EU riskerar dra in oss i ett storkrig. Putin har inte helt fel när han varnar för att när EU-länder sänder in vapen till Ukrainas väpnade styrkor, eller om de skulle etablera en flygförbudszon över Ukraina, blir parter i konflikten. Sverige har som bekant skickat in 5 000 pansarskott till Ukraina.

På bara en vecka har Europeiska Unionen gått från ett fredsprojekt till ett krigshetsande monster och en totalitär stat som mycket mer påminner om Sovjetunionen än vad Ryssland gör. Om detta krig eskalerar till ett storkrig är det definitivt EU:s fel och på de inhemska EU-regeringarnas ansvar. Där har också Sverige en stor del.

Veka män skapar hårda tider

Omdömeslösheten och det bristande ansvaret hos EU-ländernas så kallade ledare har varit övertydligt när det kommer till kriget i Ukraina. Det är även uppenbart att EU inte företräder de europeiska folkens intressen när man förlänger det mänskliga lidandet i Ukraina och skapar nytt sådant i resten av Europa.

Samma dag som Putin höjde landets kärnvapenberedskap gick Ryssland ut med en varning till de länder som förser Ukrainas armé med vapen (alltså bland annat Sverige). Deras ordalydelse var: ”Ni måste förstå konsekvenserna av vad ni gör”. Det må vara skrämseltaktik, men det är i alla fall allvarliga ord som måste bemötas på ett professionellt sätt. Ann Lindes svar var att käfta tillbaka och hota med konsekvenser för ryska ledare. ”Det är ni som ska straffas”. Där hade Peter Hultqvist i alla fall vett nog att hålla käften.

Det finns två uttryck som är passande här. Det ena är ”never bring a knife to a gun fight”. Vad de svenska provokationerna i värsta fall riskerar leda till är en rysk motattack. I svensk media kommer det naturligtvis ropas om krigsbrott, men frågan är om Sverige numera verkligen kan betraktas som en neutral aktör? I denna potentiella situation finns ingen garant för stöd från Nato, för var är Nato nu när Ukraina invaderas? Det finns ingen artikel fem för att försvara Sverige. Därför är både sändandet av vapen till Ukraina, tillsammans med det höga tonläget, ansvarslöst och idiotiskt.

Det andra uttrycket är ”weak men create hard times” från författaren G. Michael Hopf.

Hårda tider skapar starka män, starka män skapar goda tider, goda tider skapar svaga män och svaga män skapar hårda tider.

Jag tror att en stor del av hatet mot Putin handlar om att han är en alfahane medan våra egna så kallade ledare är betas eller kvinnor som försöker hävda sig i mannens domäner. Hur ser vårt försvar ut i Sverige? En statsminister som inte vet vad en invasion är, en försvarsminister som var malaj samt en ÖB som springer runt och dansar på bögparader. Det finns få riktiga stats- och regeringschefer i Europa som kan förstå och bemöta en person som Putin på rätt sätt. Reaktionerna och utspelen från dessa veka män och kvinnor blir därför alltid hysteriska, omdömeslösa och känslobaserade. Högst upp i denna hierarki hittar vi en kvinna vid namn Ursula von der Leyen. Ska hon bli den som leder Europa in i ett tredje världskrig och slutligen slår hål på myten om att kvinnor vid ledningen är en garant för fred?

I den här konflikten har det bara funnits två aktörer som agerat professionellt: Ryssland och USA. Västmedierna kan gapa hur mycket de vill om att Putin är ”galen” eller att han ”snart trycker på knappen”, men faktum är att ingenting tyder på att han är otillbörlig. Invasionen går i stort sett enligt planerna, Ryssland går varligt fram och vill uppenbart inte vare sig rasera landet eller döda civila. När Ryssland bombade TV-tornet i Kiev varnade Ryssland i förväg civila att lämna just det området. I västmedier förekommer bilder på sönderskjutna byggnader, men det är inte så konstigt eftersom andra bilder (som inte förekommer i propagandaapparaten) visar hur Ukrainas väpnade styrkor beskjuter ryska soldater från bostadsområden. Med andra ord att Ukraina använder civila som sköldar, vilket är anledningen till att Ryssland vill evakuera Mariupol medan Ukraina vill försvåra det.

Ukraina, och särskilt dess president, har agerat oerhört oansvarigt redan från början.

USA har, även om det bär mig emot att säga, agerat med försiktighet och uppmanat EU:s länder att inte eskalera konflikten. Amerikanska medier publicerar inte i onödan obekräftad information som man gör i exempelvis Sverige. När svensk media (Aftonbladet) bara kopierade den ukrainska propagandan om att Vitryssland gått in i kriget svarade USA med att det inte finns några indikationer på det alls. Att USA i alla fall varit mer sansad än EU kan förklaras med att: 1. Situationen behöver inte eskaleras ytterligare då USA i mångt och mycket fått som man vill. Eskalering kan leda till negativa konsekvenser för både USA och den globalistiska maktelit de företräder. 2. Biden må vara otillbörlig, men runt honom finns en militärstab som varit med förut.

Ukraina, och särskilt dess president, har agerat oerhört oansvarigt redan från början. Förutom krigsbrott mot civila som inte visats i västlig media har man också delat ut vapen till både civila och kriminella. Att dela ut vapen till civila som aldrig hållit i ett vapen i hela sitt liv och sedan erbjuda dem en snabbutbildning av Azov, är naturligtvis vansinnigt och ett tydligt tecken på att den judiske presidenten inte värderar ukrainska liv. Att beväpna kriminella är inte heller det direkt ansvarigt. Om Ryssland mot förmodan skulle anfalla Sverige, hur lämpligt hade det varit av den svenska regeringen att dela ut vapen till kriminella gäng?

Kolomoyskis springpojke, Zelenskyj, är dock bara en liten spelare. Den värsta aktören av alla, som är beredd att offra ryska, ukrainska och andra europeiska människoliv, är EU och dess korrupta ledare. Beväpnade med godhet och den humanitära stormakten i sitt bröst springer man runt och gör och säger vad som helst.

Europas framtid

Sammanfattningsvis kan alltså sägas om EU och dess korrupta regeringar, inklusive Sverige, att de:

1. Företräder judiskt-globalistiska intressen.

2. Utsätter Europas folk för fara.

3. Skadar Europa ekonomiskt.

4. Har visat sitt sanna ansikte som totalitär superstat.

Även det sistnämnda är allvarligt. Om EU har förmåga att genomdriva omfattande ekonomiska sanktioner mot länder, företag och individer i en konflikt som inte ens rör ett EU-land, vad är då nästa steg? Kan man helt och hållet isolera Ungern eller Polen om de vill begränsa invandringen eller uttalar sig kritiskt mot det judiska inflytandet i deras länder? Kan medieaktörer som Nordfront eller andra nationella nyhetstjänster helt plötsligt stängas ned? Kommer en folklig resning kunna äga rum i något europeiskt land om EU har den totala kontrollen? Det anser jag att de som vill strida för den judiskt influerade staten Ukraina borde tänka på, även de som gör det i sken av att hjälpa ukrainare.

Trots att kriget till synes leder till en massa negativa saker finns det även positiva sådana. Just nu har EU en synlig yttre fiende, vilket ”enar” oss, men snart nog riskerar de inhemska kriserna att bli överväldigande och Europas befolkning kommer gå ut på gatorna igen. Vi kommer få se människor som radikaliseras, revolutionära tendenser och minskad stabilitet inom EU. EU:s ledare kan inte se detta då de är för övertygade om sin egen godhet och förträfflighet, men den dåliga hanteringen av denna konflikt riskerar att på sikt leda till att projektet havererar.

Vidare kommer kriget i Ukraina, oavsett hur det slutar, fungera som en väckarklocka för Europa som kommer att rusta upp. Påtryckningar från försvarsmakter och opinionen kommer tvinga regeringar till detta vare sig de senare vill det eller inte. Svenskar kommer tränas till att bli soldater, stridsflyg kommer att kunna ses på himlen, soldater och stridsfordon kommer att vara synliga och man kommer tala om nödvändigheten av att kunna försvara sig i händelse av krig.

Soldaterna kommer naturligtvis vara avsedda att bistå EU, Nato och den globalistiska makteliten – och så kommer det nog bli, till en början – men det kommer samtidigt bidra till att de europeiska folken inte längre blir lika fredsskadade och kommer tillbaka till den hårda verkligheten. Det blir svårare för den globala makteliten att underordna sig lydstater när befolkningen inte längre består av godhetssignalerande, underdåniga och feminiserade ”män”.

Det kommer skapa en hårdhet hos Europas folk vilket kan visa sig bli en negativ bieffekt för EU men en väldigt positiv sak för oss. För som G. Michael Hopf säger:

”Hårda män skapar goda tider”.

 

Fredrik Vejdeland

Om skribenten

Fredrik Vejdeland är chef för Nordisk Radio och medlem i Nordiska motståndsrörelsens riksledning.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Finlands president: ”Militarisera Ukraina till tänderna”

Kriget i Ukraina

publicerad Igår 14:53
– av Redaktionen
Alexander Stubb och Nato-toppen Mark Rutte.

Finlands president Alexander Stubb har uppmanat Ukrainas finansiärer i Väst att förse landet med ännu mer vapen och ekonomiskt bistånd, och hävdar att detta kommer att avskräcka Ryssland.

Uttalandet gjordes kort efter ett möte med Volodymyr Zelenskyj i Helsingfors. Samtidigt pågår förhandlingar inom EU om att fördubbla unionens vapenbudget.

EU:s utrikespolitiska chef, Kaja Kallas, hade tidigare presenterat en plan för att öka EU:s finansiering till Ukraina från 20 miljarder euro under 2024 till 40 miljarder euro i år. I en kommentar till den italienska tidningen La Stampa medgav hon dock att hon mött motstånd från Italien, Frankrike, Spanien och Portugal. Enligt tidningen har en övre gräns på 5 miljarder euro istället fastställts för donationerna.

Stubb uttalade sig till den politiskt orienterade tidningen Politico på onsdagen och hävdade då att en ”avskräckning – som bygger på att militarisera Ukraina till tänderna” skulle vara det mest effektiva sättet att avsluta kriget.

Finlands president beklagade att Kallas inte lyckats samla stöd för sin plan och hoppades att EU:s stats- och regeringschefer skulle kunna rädda stödpaketet.

– Det är nu mycket viktigt att sända ett budskap från Europa om att det militära, politiska och ekonomiska stödet fortsätter, framhöll han. Han betonade även att sanktionerna mot Ryssland måste skärpas samtidigt som landets frysta tillgångar enligt Stubb bör beslagtas för att öka pressen på landet.

Vapenvila förhandlas

Vidare betonade Stubb att han stödjer ett eventuellt ukrainskt medlemskap i både EU och militärpakten Nato. Det sistnämnda har dock Trump-administrationen uteslutit.

Moskva har konsekvent fördömt Natos utvidgning österut och betraktar alliansen som ett hot mot Rysslands nationella säkerhet. President Vladimir Putin och andra höga tjänstemän har upprepade gånger hävdat att ambitionen att inkludera Ukraina i Nato var en av de främsta drivkrafterna bakom kriget 2022.

Stubbs uttalanden kommer mitt i förhandlingar om ett 30-dagars eldupphör, föreslaget av USA:s president Donald Trump, med målet att stoppa långdistansattacker mot energiinfrastruktur från båda sidor. En ny samtalsrunda mellan ryska och amerikanska delegationer är planerad till den 24 mars i den saudiarabiska staden Jeddah.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Här är Putins krav för vapenvila

Kriget i Ukraina

publicerad 17 mars 2025
– av Redaktionen
Vladimir Putin vill inte se en tillfällig paus som används av Ukraina för att mobilisera fler soldater och nya vapenleveranser.

Nyligen bekräftade Vladimir Putin att Moskva är redo att diskutera en vapenvila – men att villkoren först måste klargöras och en rad frågor besvaras

Presidenten betonar att Moskva inte är intresserade av några kortsiktiga pauser i kriget utan strävar efter en varaktig och långsiktig fredsuppgörelse.

Bakgrunden är att Washington och Kiev kom överens om ett förslag om en 30 dagar lång tillfällig vapenvila efter ett möte i Saudiarabien under förra veckan. Även om Putin i grunden uppger att han vill få slut på kriget, är han tydlig med att ett antal frågetecken måste besvaras innan Ryssland är redo att underteckna ett avtal om eldupphör.

Han poängterar särskilt att Moskva inte tänker godkänna en tillfällig paus i kriget om denna utnyttjas för att på nytt stärka och leverera nya vapen till den idag försvagade ukrainska armén.

Nya Dagbladet publicerar här nedan den ryske presidentens svar i sin helhet:

Innan jag går in på hur jag ser på Ukrainas beredskap för ett eldupphör vill jag börja med att tacka USA:s president Donald Trump för att han ägnar så stor uppmärksamhet åt att lösa konflikten i Ukraina.

Vi har alla tillräckligt med problem att ta itu med. Men många statschefer, Folkrepubliken Kinas president, Indiens premiärminister, Brasiliens och Sydafrikas presidenter ägnar mycket tid åt att hantera denna fråga. Vi är tacksamma mot dem alla, eftersom detta syftar till att uppnå ett ädelt mål, ett mål att stoppa fientligheterna och förlusten av människoliv.

För det andra instämmer vi i förslagen om att upphöra med fientligheterna. Men vår ståndpunkt är att detta eldupphör bör leda till en långsiktig fred och undanröja de ursprungliga orsakerna till denna kris.

Nu till Ukrainas beredvillighet att upphöra med fientligheterna. På ytan kan det se ut som ett beslut som Ukraina har fattat efter påtryckningar från USA. I själva verket är jag helt övertygad om att den ukrainska sidan borde ha insisterat på detta (eldupphör) från amerikanerna baserat på hur situationen (vid frontlinjen) utvecklas, realiteterna på marken, och hur utvecklar det sig?

Många av er vet säkert att jag i går var i Kurskregionen och lyssnade på rapporterna från chefen för generalstaben, befälhavaren för gruppen ”Nord” och hans ställföreträdare om situationen vid gränsen, särskilt i inringningsområdet i Kurskregionen.

Vad är det som händer där? Situationen där är helt under vår kontroll, och den grupp av styrkor som invaderade vårt territorium är helt isolerad och under vår fullständiga kontroll.

Befälet över de ukrainska trupperna i denna zon är förlorat, och om ukrainska militärer i de första skedena, bokstavligen för en vecka eller två sedan, försökte ta sig därifrån i stora grupper, är det idag omöjligt. De försöker ta sig därifrån i mycket små grupper, två eller tre personer, eftersom allt är under vår fulla eldkontroll. Utrustningen är helt övergiven. Det är omöjligt att evakuera den. Den kommer att stanna kvar där. Detta är redan garanterat.

Om det under de kommande dagarna blir en fysisk blockad, då kommer ingen att kunna lämna överhuvudtaget. Det kommer bara att finnas två sätt. Att ge upp eller dö, och under dessa förhållanden tror jag att det skulle vara mycket positivt för den ukrainska sidan att uppnå en vapenvila i minst 30 dagar, och vi är för det. Men det finns nyanser. Vilka är de? För det första, vad ska vi göra med den här inringningsstyrkan i Kurskregionen?

Om vi slutar slåss i 30 dagar, vad betyder det? Att alla som är där kommer att ge sig av utan strid? Ska vi låta dem gå efter att de begått massbrott mot civila? Eller kommer det ukrainska ledarskapet att beordra dem att lägga ner sina vapen. Helt enkelt kapitulera. Hur kommer detta att fungera? Det är inte klart.

Hur kommer andra frågor att lösas på alla kontaktlinjer? Det här är nästan 2 000 kilometer. Som ni vet avancerar de ryska trupperna längs nästan hela fronten, och det pågår militära operationer för att omringa ganska stora grupper av fiendestyrkor.

Dessa 30 dagar – hur kommer de att användas? För att fortsätta tvångsmobiliseringen i Ukraina? För att få mer vapenleveranser? För att utbilda nyligen mobiliserade enheter? Eller kommer inget av detta att ske?

Hur kommer frågorna om kontroll och verifiering att lösas? Hur kan vi vara säkra på att inget sådant här kommer att hända? Hur kommer kontrollen att organiseras?

Jag hoppas att alla förstår detta på en nivå som bygger på sunt förnuft. Detta är alla allvarliga frågor. Vem kommer att ge order om att stoppa fientligheterna, och vad är priset för dessa order? Kan ni föreställa er det? Nästan 2.000 kilometer. Vem kommer att avgöra var och vem som bröt det potentiella eldupphöret? Vem kommer att få skulden?

Allt detta är frågor som kräver en grundlig undersökning från båda sidor.

Därför är idén i sig rätt, och vi stöder den verkligen. Men det finns frågor som vi måste diskutera. Jag tror att vi måste arbeta med våra amerikanska partner. Kanske kommer jag att tala med president Trump. Men vi stöder tanken på att avsluta denna konflikt med fredliga medel.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

”Europa rustar för krig”

Kriget i Ukraina

EU-ledarna väljer medvetet att skuldsätta våra barnbarn för att fortsätta kriget i Ukraina. Samtidigt hävdar Bryssel och systemmedia felaktigt att det är Ryssland som bär skuld till EU:s ekonomiska problem. Det skriver Josef Csiba.

uppdaterad Igår 11:36 publicerad 17 mars 2025
Ursula von der Leyen vill att EU-länderna satsar ytterligare cirka 9000 miljarder kronor på militär upprustning.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

De tjugosju EU-ländernas företrädare har vid ett snabbinkallat toppmöte i Bryssel fattat beslutet om att EU minsann inte ska låta Putin och Trump utan deras deltagande avgöra Ukrainas öde. Ifall USA inte längre vill stödja Ukraina ska EU länderna tillsammans fortsatta strida mot Ryssland så länge – tills en rättvis och säker fred kan uppnås.

Problemet är bara att EU varken har tillräckligt med vapen, soldater eller pengar för att genomföra sina vansinniga planer, därför har de tjugosju länderna tillsammans också har enats om att skuldsätta våra barn och barnbarn genom att gemensamt ta upp ett lån på 800 miljarder euro för ändamålet. Enligt Ursula von der Leyen är Ryssland och Putin en aggressor och måste besegras för varje pris. I paketet ingår också ett stöd till Ukraina på cirka ytterligare 100 miljarder euro, något som däremot Ungerns premiärminister Viktor Orbán använde sitt veto mot. Min personliga uppfattning är dock att Ursula von der Leyen till slut kommer att hitta någon lösning för att gäcka Orbáns veto.

Men om vi tar en blick tillbaka i historien kan man se att det inte var Ryssland, utan alltid något europeiskt land (Tyskland, Frankrike), som har anfallit Ryssland och inte tvärtom!

Någon kommer nu säkert att påpeka att det var Ryssland som startade kriget i Ukraina. Kanske kan man tolka det så, men kriget är först och främst ett krig mellan Ryssland och USA i Ukraina, framprovocerat av USA och kunde ha slutat för länge sedan om inte EU hade tagit över USA:s roll. En roll där man finansierat ett krig som för länge sedan är avgjort och i fortsättningen bara leder till fortsatt dödande och lidande för det ukrainska folket, vilket EU:s ledare vägrar att inse.

Enligt Ursula von der Leyen, Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson med flera är det nödvändigt att fortsätta kriga tills en rättvis fred uppnås i Ukraina. Det låter som skolbarn som har missat sina historielektioner, för hittills i historien har inget krig slutat med rättvis fred, utan alltid var den segrande makten som bestämde fredsvillkoren. Ukraina är inget undantag, för i nuläget är det väl ingen som tror (förutom kanske Ursula och vår statsminister) att det blir Ryssland som ska dra det kortaste strået?

Men att återgå till frågan om att satsa 800 miljarder euro på upprustning av Europas arméer, eller ännu värre – en gemensamt armé för hela EU, som Ursula och hennes kamrater drömmer om. Har höjdarna i Bryssel tänkt på vad följden blir ifall även den tilltänkta fienden som ett naturligt svar på EU:s upprustningsbehov också kommer att satsa lika mycket pengar på sitt försvar. Blir EU militärt överlägsna då, eller blir vi bara ännu fattigare och har endast bidragit till en upprustningsspiral som ingen vet hur det kan sluta?

Tyskland har dessutom fått lov att ytterligare öka sin statsskuld (i strid mot alla idag gällande EU regler) med femhundra miljarder euro för att förstärka sitt arme och förbättra infrastrukturen i landet.

Att låta Tyskland beväpna sig igen, som det ingår i Ursulas planer, kan vara lika farligt för Europa nu som det var före andra världskriget vilket vi alla vet hur det slutade. Tysklands nuvarande ledare Scholtz, Merkel och blivande kansler i Tyskland Mertz, är lika opålitliga och farliga för Europa speciellt om de kommer att känna sig tillräckligt starka militärt som deras företrädare före första och andra världskriget.

Frankrikes president, Emanuel Macron, är minst lika opålitlig som sina kamrater i Tyskland, då han öppet hotar Ryssland med sina mestadels obrukbara kärnvapenladdningar, vilka har saknat allt underhåll i åratal i brist på resurser, och helst vill avdunsta om han bara hör ordet ”Waterloo”.

För att sammanfatta det hela, det är inte Ryssland eller Putin som är orsaken till EU:s alla problem med finanser, demokratin, försvaret med mera som propagandamaskinen från Bryssel och SVT vill inbilla oss, utan våra egna politiker i Bryssel och Stockholm. Det är bra att hålla i minnet till nästa val, ifall kollapsen i Bryssel och Stockholm inte inträffar långt dessförinnan.

 

Josef Csiba

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Sverige skickar 18 Archer-system till Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 14 mars 2025
– av Redaktionen
Archer-artilleri.

Sverige skickar ytterligare 18 artilleripjäser av typen Archer till Ukraina, som tillkommer de 8 pjäser man tidigare skickat. Det meddelar försvarsminister Pål Jonson (M) på en pressträff i Bofors industriområde.

Den sammanlagda kostnaden för det nya paketet, som även innefattar fem radarsystem för artillerilokalisering, uppges uppgå till 3 miljarder kronor. Det är en del av ett tidigare militärt stödpaket till Ukraina som presenterades i januari.

Under gårdagen meddelade den svenska regeringen att man även ökar biståndet till Ukraina med ytterligare 1,4 miljarder kronor, en del av totalt 7,8 biståndsmiljarder som planeras skickas under 2025.

Den svenska regeringen beskriver, liksom flera andra EU-länder, sitt understöd till Ukraina som en strategi för att hindra Ryssland att expandera till andra europeiska länder.

Vår bedömning är att Ukraina också utgör en sköld för rysk militär expansion, berättar Pål Jonson som uppger att man i den svenska regeringen fortsatt är ”väldigt fokuserade på att öka och intensifiera stödet för Ukraina”.

Ukrainarna försvarar både sin egen och vår frihet och säkerhet, förklarar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.

Sveriges stöd till Ukrainakriget uppgår nu totalt till cirka 61,9 miljarder kronor, motsvarande ungefär statsbudgetens post för pensioner som ligger på knappt 60 miljarder.

Fakta: Archer

Archer är ett självgående artillerisystem med åtta meter långa eldrör monterade på lastbilar, som tillverkas av Bofors i Karlskoga.

Systemet har varit i bruk i det svenska försvaret sedan 2013. Det kan snabbt förflyttas, snabbt avfyras och har stor precision, med en maximal räckvidd på 30–50 kilometer.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend