MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025

NyD Debatt


”En ny riktning för Sverige – gå med i Belt and Road och lämna Nato”

Den multipolära världen

Kinas Belt and Road-initiativ, som handlar om att utrota fattigdom genom infrastrukturutveckling, ligger mer i linje med det svenska folkets intressen än Natos krigspolitik. Det är dags för Sverige och västvärlden att vakna upp och ansluta sig till BRI i en anda av samarbete och vänskap, skriver Stephen Brawer, ordförande för BRIX Sweden.

publicerad 20 mars 2024
Stephen Brawer talar på konferensen Forum on Global Human Rights Governance som ägde rum i Peking förra året.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

En ny internationell ordning håller på att ta form. Världen rör sig från en unipolär världsordning till en multipolär ordning inom vilken enskilda länders självbestämmanderätt och suveräna intressen måste respekteras. Detta innebär en mycket positiv riktning för världshistorien, eftersom det betyder att det gamla koloniala system, som tyvärr har dominerat världen fram till idag, kommer att upphöra. Oavsett hur världen utvecklas framöver kommer det inte finnas någon plats för, och inget sätt att gå tillbaka till, den gamla sortens koloniala unipolära världsordning.

Kina har spelat en avgörande roll för att åstadkomma detta, tack vare den ekonomiska utveckling som har ägt rum i landet under de senaste 40 åren. Det är Kina och den globala utvecklingsplattformen BRI – Belt and Road-Initiativet  som har spelat en avgörande roll för att förverkliga den nya världsordningen. I skrivande stund har över 150 länder, sammanlagt utgörande 75 procent av världens befolkning och 50 procent av dess ekonomiska kapacitet, anslutit sig till samarbetet.

Det gamla koloniala system, som tyvärr har dominerat världen fram till idag, kommer att upphöra.

Så det är dags för västvärlden att vakna upp och ansluta sig till Kinas BRI i en anda av samarbete och vänskap. Det är dock kanske lättare sagt än gjort. Det finns krafter som fortfarande försvarar den gamla unipolära världsordningen, det vill säga den angloamerikanska imperialistiska politiken. De verkar istället föredra att riskera allvarliga konflikter och i värsta fall ett globalt krig. Vill vi undvika detta behöver det göras vissa justeringar i hur beslutsfattarna i Västeuropa, USA och England tänker och agerar. Att gå med i Nato är ett fullständigt felaktigt beslut av Sveriges beslutsfattare.

Det var tydligt att President Xi Jinping redan år 2013, när han lanserade BRI, hade planer för Kinas modernisering och långsiktiga ekonomiska utveckling. Idag är den stora befolkningen och arbetskraften engagerad i mängder av storslagna infrastrukturprojekt, vattenprojekt, vägbyggen samt i världens största tillverkningsindustri. Kina har lyft 800 miljoner människor ur extrem fattigdom. Den omvandling som Kina genomgår utgör ett unikt inslag i världshistorien som ingen annan nation i historien har lyckats med. Och den kommer att fortsätta.

Men man fokuserar inte bara internt. Kina lanserar BRI-projektet som en plattform för infrastrukturutveckling för att utrota fattigdom i världen. De västeuropeiska beslutsfattarna vägrar dock att erkänna Kina och BRI som en positiv grund för internationellt samarbete. De fortsätter att tala om handelshinder och ”de-risking”, vilket tyder på att de inte är beredda att medverka till dessa globala förändringar. Jag tror att detta kan förändras, och jag kommer att arbeta för att uppnå det. Men oavsett om det lyckas kommer Kinas utveckling att fortsätta att gå framåt – jag ser inga som helst tecken på att den kommer att avstanna eller sakta ned i något väsentligt avseende.

BRI innebär en infrastrukturellt sammankopplad värld.

Kina utgör en lysande modell för internationell modernisering och utveckling för andra länder i världen. Det är inte så att andra länder måste följa exakt samma recept som Kina. Kina har sin egen historia och civilisation som man bygger vidare på, vilket är en fantastisk kultur och en fantastisk civilisation. Men landet har, både historiskt och i nutid, uppnått unika förändringar i utveckling och modernisering, inte bara praktiskt i form av ekonomi, vattenprojekt, energi och transport, utan Kina kommer nu helt klart att bli ledande inom forskning och utveckling av fusionsteknik, vilket är den form av kärnkraft som kommer att ge praktiskt taget obegränsade energiresurser, och spelar en stor ledande roll inom nya gränsområden som utveckling av rymdteknik.

En konsekvens av de här framstegen är att behovet av att utbilda och lyfta kinesiska invånares kunskap och tänkande till nya nivåer bara kommer att öka. Jag tror att det är det som gör Kinas folk lyckligt och jag tror att den här typen av optimistisk framåtanda kan lyfta vilken nation som helst. Idén om att erkänna strävan efter det allmännas bästa som en vägledande princip för landet var en gång i tiden av grundläggande betydelse för mitt eget hemland USA. Den idén uttrycktes bäst av President Lincoln på följande vis: En folkets regering, av folket, för folket (Government of the people, by the people, for the people).

Tyvärr har detta inte varit inriktningen hos USA:s nuvarande politiska beslutsfattare sedan slutet av andra världskriget. Men jag tror att vi kan återinrätta den här principen även i USA. Om vi gör det, så kommer principen om att företräda det allmännas bästa – en gemenskap för en gemensam framtid för mänskligheten – att återuppstå. Detta är den centrala idén med Belt and Road-Initiativet och den framåtriktade utvecklingen i Kina.

Idén om att erkänna strävan efter det allmännas bästa som en vägledande princip för landet var en gång i tiden av grundläggande betydelse för mitt eget hemland USA.

År 2023 firade BRI sitt 10-årsjubileum. Projektet har redan nu lämnat djupa avtryck i Afrika. Det finns i många länder i Sydamerika. Vi har förbindelsen från Kunming till Vientiane i Laos. Vi har avtalen mellan Kina och Indonesien, som har en av världens största befolkningar, om att samarbeta med BRI. Så vi har under denna relativt korta tioårsperiod sett förändringar i världen som bygger på idén om infrastrukturutveckling som en grund för att utrota fattigdom. Och det finns inget annat sätt att göra det på.

De västerländska beslutsfattarnas allmänna misslyckande under den moderna perioden, sedan andra världskriget, men även sedan 1970- och 80-talen fram till nu, under IMF och Världsbanken, gjorde att utvecklingen i världen inte gick framåt. I själva verket har den i allmänhet förhindrats. Så vi ser redan att resten av världen, vare sig ledarna i väst vill det eller inte, ansluter sig till Belt and Road-Initiativet och samarbetar med den stora majoriteten, eftersom detta leder deras nationer och världen i allmänhet ut ur fattigdom.

Sverige skulle enligt min mening dra enorm nytta av detta samarbete mycket mer än vad de för närvarande gör genom att insistera på militär upptrappning och anslutning till Nato, något som varken kommer att hjälpa den svenska befolkningen eller bidra till fred och utveckling i resten av världen. Så Belt and Road-Initiativet är den riktning som mänskligheten behöver arbeta med och det är dags för de västeuropeiska länderna att vakna upp och inse detta.

Kritiken om BRI som en skuldfälla med anklagelser och beskrivningar av skuldtyngda länder som samarbetar med Kina riktas främst mot de västerländska befolkningarna. Den här typen av ryktesspridning är ett propagandaverktyg som syftar till att underminera Kina av geopolitiska skäl. De västerländska beslutsfattarna vill försvara den nuvarande unipolära ordningen, och vill därför demonisera Kina på det här sättet.

Belt and Road-Institutet i Sverige och min kollega, Hussein Askary, har forskat ingående i detta och visat att det inte finns någon som helst substans i de här anklagelserna – de är en bluff. Denna forskning är dokumenterad och går att ta del av på vår hemsida.

De västerländska beslutsfattarna vill försvara den nuvarande unipolära ordningen, och vill därför demonisera Kina.

Utöver BRI har Kina lanserat ytterligare tre initiativ. GSI – Global Security Initiative, som lades fram inför FN för att främja stabilitet i världen, GDI – Global Development Initiative, för att ytterligare stärka utvecklingsriktningen som anges av BRI och GCI – Global Civilization Initiative, som handlar om att främja kulturellt utbyte. Behovet av stabilitet och utveckling är uppenbart för alla med de farliga konflikterna i Ukraina och Gaza. Tyvärr är intresset för att sätta stopp för de förödande konsekvenserna för befolkningarna i dessa områden för litet.

GCI – Det globala civilisationsinitiativet, som är det senaste av initiativen, tror jag är av särskild betydelse och detta är något som jag och min kollega nu lyfter fram i en serie intervjuer. Vi hänvisar här till en av de stora universella tänkarna i Europas historia, Gottfried Wilhelm Leibniz, som levde från 1646 till 1716, under tiden Kangxi var kejsare av Qingdynastin i Kina. Det förekom under den här tiden utbyten mellan Europa och vissa jesuitmissionärer som arbetade för kunskapsutbyte inom astronomi, matematik och geografi. Många av dessa missionärer tog till sig Matteo Riccis idéer. Matteo Ricci är känd i Kina som en av de mest respekterade västerländska tänkarna, eftersom han utöver att vara en missionär dessutom fullt ut behärskade kinesiska i både tal och skrift. Han beundrades av de ledande Konfucianska intellektuella kretsarna i Kina vid den tiden.

Det är den här sortens utbyte som gör att man förstår de djupare aspekterna av civilisationer, både i Kina och i Väst. Det är, enligt min mening, en viktig grund för att övervinna den politiska negativiteten, det stundtals hätska utbytet och arrogansen genom att lyfta tankeprocesserna till en tid och till en plats där det fanns en verklig idé om vad vi har gemensamt. Vi respekterar att det finns skillnader, men vi ser också de gemensamma kvaliteterna, respekten för det gemensamma bästa och det mänskliga förnuftets godhet, som kan bli den bro som återförenar Europa och Kina på det sätt som Leibniz eftersträvade på sin tid.

Jag vill betona att dessa idéer inte är akademiska, även om det finns många viktiga idéer som forskare har sammanställt som jag kan stödja och hänvisa till. Jag tar upp detta eftersom det handlar om att skapa en levande dynamik för hur vi kan övervinna demoniseringen och fientligheten mellan öst och väst. Den här typen av attityder tenderar att bryta ned kommunikationen – därför behöver vi göra det motsatta.

Det handlar om att skapa en levande dynamik för hur vi kan övervinna demoniseringen och fientligheten mellan öst och väst.

Den kinesiska civilisationen står inför en historisk pånyttfödelse. De som studerat landets historia i någon utsträckning vet att det rör sig om en mycket lång och djupgående kulturhistoria. Kina kommer hämta kraft ur hela sin historia för att gå vidare på samma sätt som man redan gjort och utöver att leda en ostoppbar global ekonomisk utveckling kommer man vara pionjärer inom rymdteknik och nya energikällor som fusionskraft, vilken det bara är en tidsfråga innan man gjort kommersiellt gångbar.

Med en större medvetenhet om landets djupa kulturella historia skulle människor inte känna sig hotade av Kina – de skulle snarare se denna framstående civilisation som en stor tillgång.

 

Stephen Brawer,

Ordförande för BRIX Sweden – Belt and Road-Institutet i Sverige

BRIX Sweden - Belt and Road-Institutet i Sverige, är en ideell förening som bildades av arrangörerna, talarna och deltagarna i ett seminarium i Stockholm den 30 maj 2018 om Belt and Road-Initiativet (BRI) och dess ekonomiska och strategiska betydelse för Europa och Sverige. Seminariet arrangerades gemensamt av Schillerinstitutet och China-Sweden Business Council.

BRIX medlemmar inkluderar entreprenörer, ekonomer och strategiska experter med ett brett spektrum av expertis inom svenska och kinesiska ekonomiska frågor. Deras gemensamma slutsats är att BRI inte bara är av betydelse för en god ekonomisk och politisk relation mellan Kina och Sverige, utan i grunden gynnsamt för ekonomisk utveckling och fred mellan alla länder.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Kina och Indien bjuder till “Drake-Elefant-tango”

Brics-samarbetet

publicerad 8 april 2025
– av Redaktionen
Bild från ett tidigare möte mellan Indiens premiärminister Narendra Modi och Kinas president Xi Jinping.

Kinas president Xi Jinping har uppmanat till ett starkare samarbete med Indien och beskriver relationen som en ”Drake-Elefant-tango”.

Uttalandet gjordes i samband med 75-årsjubileet av ländernas diplomatiska band – som bedöms kunna vara en möjlig vändpunkt efter många år av spänningar.

Kina och Indien delar, som två av världens absolut äldsta kontinuerliga civilisationer, en lång historia som grannar och är idag som världens två folkrikaste länder centrala spelare i Brics-samarbetet. Relationerna har dock präglats av spänningar. År 2020 ledde en sammandrabbning i Galwan-dalen längs den omtvistade gränsen i Himalaya till att soldater från båda sidor dödades.

Efter omfattande förhandlingar meddelade Kina och Indien i oktober förra året dock en överenskommelse om att avveckla spänningarna i konfliktområdena och att arbeta för att normalisera relationerna. Xi signalerade i samband med detta även en uttalad ambition att lämna tidigare konflikter bakom sig.

Det är det rätta valet för Kina och Indien att vara partner för ömsesidig framgång och förverkliga ’Drake-Elefant-tangon’, vilket helt och hållet tjänar båda ländernas och deras folks grundläggande intressen, framhöll Xi Jinping i sitt uttalande.

Ett tydligt närmande bedöms nu också drivas på av Trumps nya Tullar, där Indien öppnat för ökade handelsinflöden med Kina som en motåtgärd.

Vi är villiga att arbeta med den indiska sidan för att stärka praktiskt samarbete inom handel och andra områden, och att importera fler indiska produkter som är väl lämpade för den kinesiska marknaden. Vi välkomnar också fler indiska företag att korsa Himalaya och söka samarbetsmöjligheter i Kina, sade Kinas ambassadör i Indien, Xu Feihong, till Global Times.

 

Även Indiens president Droupadi Murmu understryker sin synpunkt att ett ”stabilt, förutsägbart och vänligt” bilateralt förhållande mellan de två nationerna skulle gynna båda länderna och världen.

 

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Miraklet i Frälsarens land

Den multipolära världen

På bara några år besegrade El Salvador den brutala gängkriminalitet som hade plågat landet i decennier. Presidenten Nayib Bukele har av sina globalistiska motståndare anklagats för att vara "odemokratisk", men hos salvadoranerna själva har han i det närmaste uppnått folkhjältestatus och går nu i bräschen för en Bitcoin-revolution.

publicerad 29 mars 2025
– av Isac Boman

El Salvador, bokstavligen ”Frälsaren” eller med andra ord ”Frälsarens land”, blev formellt ett självständigt land år 1842. Frigörelsen för det latinamerikanska landet kom efter ett inbördeskrig i det relativt nybildade landet Centralamerikanska federationen som år 1823 hade frigjort sig från det mexikanska kejsardömet, ett Mexiko som bara två år tidigare, år 1821, hade utropat sig som självständigt från den spanska kronan.

Namnet till trots skulle den lilla nationen samtidigt få vänta tålmodigt på sin frälsning. El Salvador skulle komma att domineras av korrupta krafter och har i modern tid mer än något annat varit känt som en del av Centralamerikas så kallade ”bananrepubliker”, inte bara på grund av närvaro av USA-baserade företagsjättar där landet gick så långt som att anamma den amerikanska dollarn som sin egen valuta, utan även för att El Salvador under lång tid blivit känt som ett alldeles särskilt näste för brutala och bokstavligen djävulsdyrkande kriminella gäng, som MS-13 och Barrio 18 som fortfarande har en stark närvaro även i den organiserade kriminella världen.

Dessförinnan var landet främst förknippat med det utdragna inbördeskrig som härjade där under 13 långa år mellan 1979 och 1992 i en av Kalla krigets många proxykonflikter mellan pro-amerikanskt och pro-sovjetiskt inriktade krafter i landet.

Två år efter det salvadoranska inbördeskrigets utbrott föddes Nayib Bukele år 1981 i huvudstaden San Salvador. Fadern, Armando Bukele Kattán, var en framstående palestinskättad affärsman och muslimsk ledare som såg till att hans förstfödde son började studerade juridik vid Centralamerikanska universitetet i El Salvador. Nayib fullföljde dock aldrig sin examen, utan gav sig istället in i näringslivet. Enligt honom själv skulle denna erfarenhet låta honom utveckla två förmågor som han senare beskrivit som avgörande för sin politiska bana – att kommunicera och leda med tydlighet.

Bukeles politiska karriär började på allvar år 2012 när han valdes till borgmästare i Nuevo Cuscatlán, en liten kommun utanför huvudstaden San Salvador. Hans framgångar där – inklusive ekonomiska reformer och sociala program – ledde till att han 2015 blev borgmästare i huvudstaden San Salvador. Under denna tid profilerade han sig som en samtidigt pragmatisk, frispråkig och visionär ledare.

Trots de enorma risker som var förknippade med att utmana det politiska etablissemanget, som var fullständigt infesterat av gängkriminalitetens tentakler, kom Bukele att alltmer öppet kritisera dem för att ha förstört landet och för att ha förrått sina väljare.

Bukele möter folket.

2017 blev Bukele utesluten ur sitt dåvarande parti, FMLN, efter interna konflikter och grundade då sitt eget parti Nuevas Ideas, ”Nya Idéer”, som skulle bli plattformen för hans vågade kampanj att aspirera på presidentposten med budskap om att förnya och modernisera landet. Trots svåra hinder, som lades ut i vägen av politiska motståndare, lyckades Bukele till sist vinna valet 2019 med en historisk marginal, och blev så den förste presidenten sedan 1992 som inte tillhörde de två dominerande partierna, det socialistiskt inriktade FMLN eller det mer borgerligt-konservativt profilerade ARENA.

”De kunde döda vem som helst”

Svårigheterna var dock inte över trots valvinsten för den salvadoranske presidenten, där hans motståndare inte skydde några medel för att stoppa honom. Dessa kontrollerade fortfarande Högsta domstolen och 90 procent av den lagstiftande församlingen.

Jag var tvungen att lägga in mitt veto mot allt, och de upphävde mina veton och godkände de lagar jag lagt in veto mot, förklarar Bukele om den första tiden i en intervju med den amerikanske journalisten Tucker Carlson.

Den enda lösningen Bukele såg var att även vinna en majoritet i landets kongress, något han också skulle komma att lyckas med. Idag är det bara valdomstolen som kontrolleras av den liberala oppositionen och som utan framgång försökte få presidenten åtalad och fängslad, något som enligt Bukeles egen bedömning misslyckades endast på grund av etablissemangets rädsla för en storskalig folklig revolt om han skulle avsättas.

Till Carlson berättar Bukele vidare att hans första prioritet var att fylla sitt vallöfte att en gång för alla ta itu med den organiserade brottsligheten.

– Man kan inte göra någonting om man inte har fred. När man väl har uppnått det kan man kämpa för de andra sakerna, som infrastruktur, välstånd, välbefinnande och livskvalitet. Men man måste börja med fred, och i fallet El Salvador var vi bokstavligen världens mordhuvudstad, konstaterar Bukele.

Bukele hälsar den salvadoranska armén.

En av de första åtgärderna han genomförde var att fördubbla antalet soldater i landets armé, förse dem med modern utrustning och sedan sätta in dem systematiskt för att bekämpa den organiserade brottsligheten med en bestämdhet som tidigare saknats. Gängen uppskattade av förklarliga skäl inte detta utan försökte slå tillbaka – bland annat i en mordvåg där man dödade 87 människor i det lilla landet på bara tre dagar.

– De kan döda vem som helst, och om staten ger sig på dem har staten inte för avsikt att döda eller skada någon annan än gängmedlemmarna. Så du har 70 000 mål, som var de 70 000 gängmedlemmarna, men de har 6 miljoner möjliga mål (landets befolkning). Så det var nästan en omöjlig uppgift, säger presidenten.

El Salvadors nya högsäkerhetsfängelse CECOT, Centro de Confinamiento del Terrorismo – eller ”terroristfängelset” på svenska, huserar de allra grövsta gängmedlemmarna med kapacitet för 40 000 fångar. Livet i fängelset är ytterst strängt, där den enda fritiden består av enkel motion och gudstjänster av präster.

Även oberoende analytiker pekar på att El Salvador idag är ett helt annat land än vid Bukeles tillträde och att det enligt landets officiella statistik kommit att bli det minst brottsdrabbade på de amerikanska kontinenterna, även inräknat Kanada och USA.

– Vi är säkrare än något annat land i västra hemisfären. Om jag hade sagt det för fem år sen hade de sagt att jag var galen, eller hur?

Bukele själv betonar att hans regering inte haft tillgång till några magiska recept, utan att man har kunnat lösa problemet med gängbrottsligheten för att man haft den politiska viljan och beslutsamheten att faktiskt göra det.

– Det kommer alltid att finnas brott, människor som bryter mot lagar, men våldsbrott, människor som mördar och våldtar varandra, är ett frivilligt beslut som en regering fattar. Varför skulle en regering välja att tillåta detta? frågar han sig.

Massivt stöd hos folket

Politiskt har Bukeles El Salvador även brutit mönstren vad gäller covidpolitiken, där man från statligt håll valde att uppmuntra sund kost och motion och heller inte påtvinga befolkningen de kontroversiella covidvaccinerna med några covidpass. Som ett av få länder erbjöd man även preparatet hydroxiklorokin som ett alternativ till behandling för covid, något som Bukele bland annat hänvisade till att de flesta världsledare själva använde sig av.

Fokus för Bukeles politik har i övrigt varit att driva på för ekonomiska reformer och han har som ett led i detta gjort El Salvador till det första landet i världen där Bitcoin accepteras som lagligt betalningsmedel – vilket gör att det ska accepteras som giltigt betalningsmedel för alla former av skulder och transaktioner. Entusiaster för den nya kryptoekonomin samlas nu i El Salvador, som av många bedöms kunna bli en ny ”tigerekonomi” i Amerika.

I västmedia har Bukele framförallt porträtterats som något av en ”diktator” som förkastat ”mänskliga rättigheter” i samband med massarresteringarna av misstänkta gängmedlemmar och perioder av långvarig militär övervakning av särskilda områden i landet. Både inhemska och internationella kritiker har riktat anklagelser mot presidenten för att försöka centralisera makten, bilda en polisstat och undergräva så kallade demokratiska institutioner och principer.

I samband med att han 2024 återvaldes med en spektakulär jordskredsseger, med hela 84,6 procent av rösterna, bemötte han denna kritik i det uppmärksammade tacktalet till befolkningen med att han satte deras rättigheter före organiserade kriminellas.

Vi är det säkraste landet på den amerikanska kontinenten, och vad sa de till oss? ”Ni kränker mänskliga rättigheter.” Vems mänskliga rättigheter? De hederliga människornas rättigheter? Nej. Kanske har vi prioriterat de hederliga människornas rättigheter framför brottslingarnas rättigheter. Det är allt vi har gjort, och det är det ni säger är en kränkning av mänskliga rättigheter, deklarerade Bukele.

Bukele med sin hustru Gabriela Roberta Rodríguez de Bukele. Foto: Casa Presidencial El Salvador

I en ironisk replik till liknande epitet som riktats mot honom har han själv bland annat benämnt sig på Twitter/X som ”World’s coolest dictator” – ”världens coolaste diktator”. Presidenten har också i övrigt blivit känd för sitt flitiga användande av sociala medier, särskilt X, som han använder för att kommunicera direkt med folket, och ibland för att rådgöra med allmänheten i samband med sitt beslutsfattande.

Denna digitala närvaro har gjort honom mycket populär också bland yngre generationer som ofta betraktar honom som en modern ledare av en helt annan typ än det politiska etablissemang som tidigare styrde landet.

Varningen till Väst

Bukele uttrycker personlig kritik till den mjuka synen på brottslingar i Västvärlden, och som han själv betraktar El Salvador som varande en del av, där han pekar på att dessa ofta betraktas som individer med rättigheter som måste skyddas – även om de är våldsamma mördare och organiserade gängmedlemmar. Denna inställning leder enligt Bukele i slutändan till en punkt då själva civilisationen börjar raseras.

– Den västerländska civilisationen har nått sin topp. Vi kan alla vara överens om att vi är på väg ner och att det sker för att vi inte underhåller civilisationen på rätt sätt, säger han och förklarar att vi inte längre strävar efter att göra saker så bra och storslaget som möjligt.

– Demokratin fungerar, men om man inte underhåller den kommer den att falla sönder som en mur. Så vad vi har just nu är en enorm erosion av den västerländska civilisationen, sammanfattar Bukele.

Han pekar på att regeringar idag mest tycks vara intresserade av att blidka enskilda väljargrupper för att få deras röster – exempelvis genom att ge dem stora summor pengar eller andra frikostiga löften, och att man inte längre tycks bry sig om vad som är bra för nationen som helhet.

– Det kan inte fortsätta. Det är som om någon äter för mycket. Man kan vara lite fet, eller hur? Det är okej. Men om någon är sjukligt fet, kommer någon att komma och säga att du måste sluta, eller hur? Eftersom ditt hjärta inte klarar av det längre.

 

Ett fokusområde för den frispråkige presidenten, efter att gängen nu besegrats, är att attrahera investerare och turister till landet – snarare än att vara en fristad för mördare och våldsbrottslingar. ”Det finns tillräckligt med pengar så länge ingen stjäl dem” är ett av många liknande citat som sammanfattar Bukeles syn på landets framtid och gjort honom så populär bland den egna befolkningen.

Bukele publicerar ofta bilder som visar hur landets militär och polis bekämpar den organiserade brottsligheten.  Foto: Nayib Bukele/FB

Många menar också att framgångarna är ett uttryck för vågen av en ny generation nationalpopulistiska ledare i en närmast global revolt mot det globalistiska ”regnbågsimperium” som präglats av genusideologi, demografiska omvälvningar, daltande med våldsbrottslingar samt ett enormt gap mellan det politiska etablissemanget och befolkningen i stort.

Den salvadoranske presidenten har heller inte varit blyg för att uttryckligen kritisera inflytelserika globalister som George Soros och andra som han menar drivit på för denna typ av utvecklingslinjer i Väst, och fortfarande har en alltför stor makt över politiken i många länder.

I sitt segertal till folket 2024 formulerade Bukele även vikten för små nationer att vara vakna för den globala politikens aktörer, där El Salvador bara är ett exempel på många nationer som fått lida i kölvattnet av olika falanger av globalistiskt inriktade aktörer och stormakter.

Inbördeskriget i El Salvador, som officiellt dödade över 85.000 salvadoraner och tvingade över 1 miljon människor på flykt, sponsrades av två olika makter. Det fanns en konflikt mellan väst och Sovjetunionen, och de ville slåss, men inte på sin egen mark. De ville inte tillhandahålla kanonmat. Så de bestämde sig för att strida på andra platser runtom i världen, och en av de platser de valde att strida på var här i El Salvador. De lurade oss. De sa åt oss att döda varandra och vi gjorde som de sa.

Bukele avslutade med att tillägga sin uppfattning att det nu finns mäktiga spelare på den globala arenan som fruktar det exempel El Salvador redan har visat.

Vi kommer att fortsätta att göra det omöjliga, och El Salvador kommer att fortsätta att sätta ett exempel för omvärlden.

 

Isac Boman

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Analys: Riskerar Ryssland att bli en vasallstat till Kina?

Den multipolära världen

Ivan Zuenko, senior forskningsledare vid MGIMO-universitetet, menar i en analys publicerad på RT att de två stormakterna i själva verket hyser stor respekt för varandras integritet och självständighet.

publicerad 8 mars 2025
– av Redaktionen
Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin beskrivs ha en långsiktig och respektfull relation.

I vissa kretsar i Washington framstår Moskva som en potentiell ”juniorpartner” som kan dras bort från Pekings inflytande. Den västerländska diskursen har länge målat upp Ryssland som en underordnad partner – till och med som en vasallstat – i relation till Kina.

Under de senaste decennierna har banden mellan de två stormakterna stärkts markant, särskilt efter att västländerna med ambitionen att isolera Ryssland under Ukraina-konflikten skar av ekonomiska och kulturella kontakter. Som ett resultat har Pekings roll som både ekonomisk och politisk bundsförvant till Moskva ökat. Även om skillnader i befolkningsstorlek och ekonomisk kapacitet kan verka avgörande, går det inte att reducera den komplexa dynamiken mellan länderna till enbart statistik. Ryssland besitter nämligen betydande militära och strategiska fördelar, något som gör en underordnad position svår att föreställa sig.

Den amerikanska synen

Enligt amerikanska företrädare, däribland utrikesminister Marco Rubio, har Ryssland blivit alltmer beroende av Kina – ett beroende som enligt dem riskerar att underminera Moskvas strategiska självständighet. Vissa inom USA tolkar detta som ett tecken på att en framtida koalition mellan Moskva och Peking kan hota Washingtons intressen. Jämförelser dras då med Nixon-erans försök att utnyttja den geopolitiska situationen på 1970-talet, då ett amerikanskt initiativ bidrog till att öppna Kina mot väst och på så vis stärka USA:s position mot Sovjetunionen.

Den historiska parallellen är dock bristfällig: under 1970-talet befann sig Kina och Sovjetunionen redan i en skarp konfrontation, och dagens situation präglas av att varken Ryssland eller Kina är intresserade av att distansera sig från USA. Istället ser USA, genom sin ”dual containment”-strategi, både Kina och Ryssland som potentiella hot – en bild som många menar är mer ett resultat av amerikansk elitdiskurs än en objektiv verklighetsbedömning.

Kinas perspektiv

Kina vill undvika en bipolär världskonfrontation och anser att USA:s intensiva försök att hålla landet i schack är ett arv från en förlegad ”kallakrigsmentalitet”. För Peking handlar främst den nationella agendan om socioekonomisk utveckling, där utrikespolitiken ses som ett verktyg snarare än ett mål i sig. I detta sammanhang betraktas Ryssland inte som en undergiven partner, utan som en strategisk aktör med betydande militära och geopolitiska resurser.

Genom att utnyttja Rysslands energi- och transitmöjligheter kan Kina säkra viktiga råvaror samtidigt som man bibehåller goda relationer med andra globala aktörer, däribland USA och västländerna. En alltför nära sammansvetsning med Moskva skulle riskera att äventyra dessa relationer, vilket Kina är berett att undvika. Pekings strategi präglas därför av att hålla en balanserad relation med Ryssland – ett samarbete som bygger på ömsesidig nytta snarare än hierarkisk underordning.

Sammanfattning

Att reducera relationen mellan Ryssland och Kina till en enkel berättelse om västerländskt beroende och undergivenhet missar den komplexa verkligheten. Både Moskva och Peking värnar sin strategiska autonomi och föredrar ett pragmatiskt samarbete framför en relation präglad av hierarki. Den amerikanska rädslan för att Ryssland ska falla under Kinas inflytande speglar snarare en egen önskan att omdefiniera den globala maktbalansen.

Om USA kunde släppa sitt behov av att agera världens moralkompass, och istället fokusera på att höja levnadsstandarden för sina medborgare, skulle en mer nyanserad förståelse för internationella relationer kunna uppstå – en där stormakter samarbetar på lika villkor utan att tvinga på varandra roller som underordnade eller överordnade.

 

En längre analysartikel av Zuenko har publicerats på RT.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Danske EU-parlamentarikern: ”Vi har inte tagit försvaret av Grönland på allvar”

Den multipolära världen

  • Den danske EU-parlamentarikern Anders Vistisen, Dansk Folkeparti, har gjort sig känd för sina frispråkiga uttalanden, inte minst genom sin hårda kritik mot Donald Trumps anspråk på Grönland.
  • I en intervju med ungerska Demokrata diskuterar han de nya geopolitiska spänningarna kring ön, Europas högerpolitiska rörelse och den förändrade dynamiken mellan EU och USA.
  • – Grönland är inte till salu, betonar Vistisen.
publicerad 3 februari 2025
– av Redaktionen
Anders Vistisen representerar Dansk Folkeparti i EU-parlamentet och är mycket kritisk mot Donald Trumps imperalistiska hållning till Grönland.

Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Anders Vistisen blev internationellt uppmärksammad efter att ha riktat ett hårt budskap till USA:s dåvarande president Donald Trump i samband med hans anspråk på Grönland.

”Dear President Trump! Listen very carefully. Greenland has been part of the Danish Kingdom for 800 years. It’s an integrated part of our country. It is not for sale. Let me put it in words you might understand. Mr. Trump, f.ck off.”

Det fick Trump höra av den danske politikern Anders Vistisen nyligen i ett uppmärksammat utspel. I en längre intervju med den ungerska tidningen Demokrata utvecklar Vistisen sina reflektioner kring Trumps agerande, som han beskriver som ”oacceptabelt för en allierad”. Han betonar att USA:s intresse av Grönland borde ha förts via diplomatiska kanaler snarare än genom offentliga utspel, men riktigt samtidigt också kritik mot den danska och grönländska regeringen för deras passiva hållning.

– Vi har inte tagit försvaret av Grönland på allvar, och de grönländska politikerna pratar om självständighet, vilket är helt orealistiskt, fortsätter Vistisen.

Enligt Vistisen skulle Grönland, utan Danmarks stöd, riskera att hamna under inflytande av USA, Kina eller Ryssland. Han betonar också att Danmark subventionerar omkring 40 procent av den delvis autonoma önationens BNP, och att det inte är realistiskt att tro att USA skulle erbjuda ett bättre avtal.

Budapest Europas högerpolitiska nav

Vistisen betonar vidare för den ungerska tidningen att han ser Ungerns huvudstad som en central mötesplats för Europas nationellt inriktade rörelser.

– CPAC Hungary och dess tankesmedja har skapat en plattform där viktiga högerpolitiker från hela Europa och världen kan utbyta idéer på årlig basis. Budapest har blivit Europas högerpolitiska centrum idag, menar han.

Den danske politikern pekar särskilt ut Viktor Orbán som en strategiskt viktig ledare inom europeiska nationella rörelser, och lyfter fram Fidesz betydelse för utvecklingen av Identitet och Demokrati-gruppen i EU.

Trump och den europeiska högern

På frågan om hur relationen mellan EU och USA förändras med Donald Trumps återkomst som president, uttrycker Vistisen viss oro för att europeiska ledare saknar tillräcklig förståelse för den amerikanska MAGA-rörelse som omger honom.

– Jag tror Viktor Orbán var den ende som såg detta för sig tidigt efter att med Trump förlorade presidentposten, men även före detta fortsatte han faktiskt dialogen och höll kontakten med Trump-lägret.

De flesta EU-ledare ignorerade möjligheten att Trump kunde vinna igen, menar Vistisen, vilket han menar skapar en svår sits för Europa då relationerna mellan EU och den nya amerikanska administrationen redan sedan tidigare är ansträngda.

”Djupstaten starkare i Bryssel än i Washington”

När diskussionen glider in på Viktor Orbáns roll i Europas politiska framtid, beskriver Vistisen honom som en nyckelspelare i kampen mot EU:s byråkratiska etablissemang:

– Jag tror att detta också gäller i Bryssel, där valets förlorare fortsätter att styra, inte valets vinnare. Den djupa staten är förmodligen ännu djupare i Bryssel än i Washington DC, menar Vistisen.

Han anser att Orbán kan spela en viktig roll i att utmana den etablerade makten och stärka den nationalpatriotiska rörelsen i Europa.

Migrations- och energipolitiken skadar Europa

Vistisen riktar hård kritik mot EU:s migrationspolitik och menar att den nya migrationspakten är ineffektiv.

– De försökte övertyga folk om att problemet var löst, men i vi visste att pakten var värdelös, i värsta fall skadlig och öppnade för ännu mer migration.

Han anser att problemet främst ligger i migrationen från muslimska länder i Nordafrika och Mellanöstern.

– Man kan se det i all statistik i Danmark, oavsett om det gäller brottsstatistik, välfärdsstatistik eller arbetslöshetsstatistik.

När det gäller energifrågan ser han EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens politik som skadlig för Europa och att den även saknar stöd i det europeiska valresultatet.

– Valresultatet var ett stort nej till olaglig migration och ett nej till Green Deal-politiken som dödar arbetstillfällen i Europa, men vi har sett kommissionens ordförande göra precis tvärtom.

Anders Primdahl Vistisen, född 1987, är en dansk politiker och ledamot av Europaparlamentet för Dansk Folkeparti (DF). Han har varit aktiv i politiken sedan han gick med i Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) 2001 och var dess ordförande 2012-2015. Vistisen kom in i Europaparlamentet första gången 2014 och omvaldes i november 2022 efter en kort paus efter valet 2019.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.