MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 12 juli 2025

lördag 12 juli 2025

Myten om Irans kärnvapen

Eskalationen i Mellanöstern

I över 40 år har israeliska och amerikanska makthavare upprepat larm om ett nära förstående iranskt kärnvapenhot, utan att någonsin frambringa ett enda tydligt bevis. Lögnerna har inte bara vilselett allmänheten, de har också banat väg för repressiva sanktioner, lönnmord och en militär intervention som nu är mycket nära att eskalera till ett katastrofalt storkrig.

publicerad 18 juni 2025
– av Markus Andersson
Under drygt 40 års tid har världen hotats av iranska kärnvapen - åtminstone om man får tro Benjamin Netanyahu och hans allierade.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

91 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Bush-administrationens lögner om Saddam Husseins kemiska massförstörelsevapen användes som förevändning för att invadera Irak – ett krigsprojekt som bedöms ha kostat mellan 500 000 och en miljon människor livet. I efterhand visade det sig att det inte existerade några sådana vapen – det var helt enkelt lögner för att tvinga fram ett önskat regimskifte och realisera maktanspråk över regionen.

Idag betraktas Irakinvasionen som ett av Västledarnas allra värsta svek i modern tid och lyfts ofta fram som ett skolboksexempel på hur makten inte drar sig för att manipulera varken sina egna medborgare eller sin övriga omvärld för att driva igenom sin vilja. Även om Irakfallet är extremt vad gäller lidande och omfattning, så är tillvägagångssättet dock på intet sätt unikt.

Redan för 41 år sedan, under kalla krigets dagar, slog den brittiska försvarstidningen Jane’s Defence Weekly larm med en oväntad uppgift. “Iran är i full färd med att producera en atombomb, som troligen är färdig inom två år”, hävdades det. Samma påståenden basunerades ut av israelisk media och USA-senatorn Alan Cranston som bestämt hävdade att Iran låg ungefär sju år från att kunna tillverka egna kärnvapen.

Något fog för dessa påståenden fanns dock egentligen aldrig och Internationella atomenergiorganet IAEA avfärdade också larmen som grundlösa. I efterhand stod det också klart att utspelen handlade om politiskt motiverad skräckpropaganda snarare än seriösa prognoser. Iran fick inga kärnvapen, varken under 1980-talet eller senare.

Att larmen om de snart hotande iranska kärnvapnen inte hade någonting med verkligheten att göra spelade dock mindre roll. Den strida strömmen av liknande utspel fortsatte att komma från höga israeliska och amerikanska makthavare.

I mer än 40 året har israeliska och amerikanska makthavare profiterat på larm om ett nära förestående iranskt kärnvapenhot. Foto: faksimil/X

Alla prognoser var fel

Israels nuvarande premiärminister, Benjamin Netanyahu, deklarerade under början och mitten av 1990-talet, då som parlamentsledamot, att Iran kunde vara bara några år från att skaffa kärnvapen och krävde krafttag. Under samma period hävdade Israels utrikesminister, Shimon Peres, att Iran skulle ha en kärnladdning senast år 1999, och i USA hävdade en rapport från representanthusets republikanska forskningskommitté att Iran med ”98 procents säkerhet” i princip redan hade alla komponenter för att bygga ”två eller tre operativa kärnvapen”.

Ungefär samtidigt bedömde CIA under president George H.W. Bush att Iran förfogade över alla delar som krävdes för ett par bomber, och CIA förutspådde att Iran skulle ha kärnvapen senast år 2000 – en prognos som senare sköts upp till 2003.

Inte heller dessa prognoser hade någon verklighetsanknytning. Det centrala var att utmåla den iranska regimen som ett globalt hot som måste bekämpas – och krossas med vapenmakt om nödvändigt. Så har det fortsatt, med ständiga larm och varningar av propagandistisk natur, snarare än seriösa och sakliga analyser. 1995 rapporterade exempelvis New York Times att högt uppsatta amerikanska och israeliska tjänsteman varnade för att Iran skulle skaffa en atombomb till år 2000.

”Iran är mycket närmare att framställa kärnvapen än vad man tidigare trott”, basunerade tidningen ut med hänvisning till uppgifter från amerikanska och israeliska tjänstemän, och det påstods att Irans atombomb var ”överst på listan” över faror under det kommande decenniet.

Varningarna om iranska atombomber år efter år efter år har liknats vid klimatalarmisternas återkommande larm om den globala uppvärmningen. Foto: faksimil/New York Times

Inte än – men snart?

När dessa tidsfrister passerade utan att någonting faktiskt hände flyttades tidsramarna istället framåt. 1997 angav nya uppskattningar istället att den iranska bomben snarare dröjde till omkring 2007–2009.

Under 2000-talet ekade varningssignalerna och domedagsbudskapen vidare. År 2005 slog Israels försvarsminister, Shaul Mofaz, fast att Iran inom två år skulle passera en “point of no return” i sitt kärnvapenprogram – vilket alltså placerade den kritiska tidpunkten till omkring 2007. År 2007 hävdade den israeliska underrättelsetjänsten Mossad sedan att Iran skulle kunna nå kärnvapenkapacitet till 2009.

En prognos 2009 var ännu mer alarmerande där det påstods att Iran skulle vara “kärnvapenutrustat” inom ett år. Samtidigt började allt fler bedömare ifrågasätta trovärdigheten i tidsangivelserna och ifrågasätta varför prognoserna hela tiden flyttades framåt, och varför de nya uppskattningarna skulle vara mer trovärdiga än de felaktiga som tidigare gjorts.

Trots 2015 års internationella kärnavtal fortsatte ledare i Israel och USA att varna för Irans påstådda kärnvapenambitioner. I september 2012 gjorde Netanyahu ett uppmärksammat framträdande i FN:s generalförsamling: han höll upp en skiss av en bomb och drog med röd penna en “röd linje” vid 90 procents anrikningsgrad, och varnade att Iran före våren eller sommaren 2013 skulle nå denna sista etapp mot en bomb om inte detta stoppades.

År 2015 talade Netanyahu inför USA:s kongress och kritiserade det nya kärnavtalet med orden: “Det blockerar inte Irans väg till bomben, det banar Irans väg till bomben”.

I augusti 2021 var det på nytt dags då Israels försvarsminister, Benny Gantz, slog larm om att Iran bara var “ungefär 10 veckor ifrån” att skaffa tillräckligt med vapenklassat material för en kärnladdning.

Mäktiga intressen vill se Iran brinna

Detta, skall betonas, är blott ett litet axplock av alla utspel och varningar om påstådda hot som aldrig blivit verklighet. Under de senaste fyra decennierna har både amerikanska och israeliska makthavare haft ett ännu starkare incitament att framställa Irans kärnprogram som ett akut, globalt hot. För det första skapar hotbilden en politisk och strategisk grund för att motivera massivt militärt stöd till Israel och permanenta amerikanska militära insatser i regionen.

Varje varning om “nära förestående” kärnvapen ger skäl för kongressbeslut om fler rustningsanslag, vapenexport och basnärvaro i Gulfområdet, något som gynnar vapentillverkare och upprätthåller en kraftfull amerikansk närvaro i Oljeregionen.

Dessutom stärker hotretoriken också Israels krav på internationellt stöd mot Teheran, vilket konsoliderar landets maktställning i regionen och legitimerar ”förebyggande” militära operationer mot Iran. Genom att ständigt återupprepa att “vi bara har veckor eller månader på oss” har man kunnat vidmakthålla ett permanent högriskläge som underlättar snabba beslut om sanktioner eller militära hot närhelst politiska ledare önskar hårdare grepp mot Iran.

Samtidigt har den politiska finansieringen i USA också spelat en avgörande roll. Många kongressledamöter tar emot stora bidrag från pro-israeliska lobbygrupper som AIPAC, vilka konsekvent förespråkar en tuff linje mot Iran för att skydda Israels säkerhet och intressen. Israellobbyns annonser i amerikanska valrörelser framställer ofta varje förhandling med Teheran som ett moraliskt misslyckande, vilket drivit USA:s utrikespolitik i en extremt pro-israelisk och neokonservativ riktning.

På samma sätt har kristna grupper i USA, särskilt evangelikala, länge sett Israels fortsatta existens som en religiös plikt där “den som välsignar Israel skall själv bli välsignad” – och utgör en betydande väljarbas som kräver hård konfrontation med Iran. För dessa grupper är ett potentiellt storkrig inte bara en geopolitisk möjlighet utan också ett steg i profetiska eskatologiska mönster.

Sammantaget finns det alltså flera inflytelserika grupper som av ekonomiska, geopolitiska eller religiösa skäl tjänar på att hålla Irans ”nära förestående” kärnvapenhot levande – trots att inte någon av prognoserna någonsin slagit in och ingenting heller tyder på att de varit i närheten av att göra det.

Vad baserar Trump sina beslut på?

Många hade hoppats att det skulle bli annorlunda med Donald Trump mot bakgrund av hans påståenden om att han skulle vara den som ”stoppar alla krig”.

– Mitt stoltaste arv kommer att vara det som fredsmäklare och enande kraft, har han självsäkert deklarerat.

I verkligheten framträder dock en annan bild, där Trump bland annat valt att helt ignorera sin egen underrättelsechefs bedömning, när denne chef förklarar att ingenting tyder på att Iran är på väg att skaffa några kärnvapen.

– Iran bygger inte kärnvapen och den högste ledaren Khamenei har inte godkänt det kärnvapenprogram som han avbröt 2003, konstaterade DNI-chefen Tulsi Gabbard nyligen, och hänvisade till underrättelsetjänsternas samlade bedömning.

– Jag bryr mig inte om vad hon sa. Jag tror att de var väldigt nära att skaffa ett (kärnvapen), slog Trump fast, när journalister undrade varför han struntar i sina egna experters och rådgivares bedömningar.

Det faktum att IAEA:s högste chef, Rafel Grossi, även han bekräftar att det inte finns några belägg ”för ett systematiskt försök (från Irans sida) att röra sig mot ett kärnvapen” tycks heller inte spela någon roll för USA:s högsta ledare. Trump har av allt att döma bestämt sig att gå på Netanyahus krigslinje – trots att den i decennier bevisligen varit förljugen.

Ett svek mot rörelsen

Trumps popularitet har i hög grad byggt på löften om att få slut på dyra, utdragna och globalistiska krig. Nu viftar den nyckfulle presidenten bort sina löften med diffusa neokonservativa resonemang om att USA inte kan bli ”fantastiskt” så länge Iran har eller kan komma att få kärnvapen, och att detta därför bör vara av yttersta prioritet för alla amerikanska patrioter.

Under den förra mandatperioden fick Trump hård kritik för att hans vallöften inte infriades. Detta förklarades av många analytiker som att de blockerades av politiska motståndare – men andra kritiker pekade också tidigt på att han valde att omge sig med rådgivare med tveksamma och för USA direkt skadliga agendor – exempelvis den ultrasionistiske svärsonen Jared Kushner eller den neokonservative krigshöken John Bolton.

Denna gång skulle det bli annorlunda. Nu skulle administrationen utgöras av pålitliga och stabila personer som satte USA först och som prioriterade vad som var bra för det amerikanska folket – inte mäktiga särintressen eller främmande regimer.

Så tycks det alltså inte ha blivit. Vad gäller Iran och Mellanöstern har amerikanerna och världen i Trump tvärtom fått en president som i praktiken kan vara ännu mer krigisk än flera av sina föraktade föregångare. De senaste dagarna har hans flöde fyllts med krigshetsande neokonservativ retorik och krav på iransk underkastelse.

”VILLKORSLÖS KAPITULATION!” dundrar han bland annat i ett inlägg på Truth Social.

”Vi vet exakt var den så kallade “högste ledaren” gömmer sig. Han är ett enkelt mål, men där är han säker – vi kommer inte att ta honom av daga (döda!), åtminstone inte för tillfället. Men vi vill inte att missiler avfyras mot civila eller amerikanska soldater. Vårt tålamod börjar ta slut!”, hotar han i ett annat.

”USA FÖRST betyder många FANTASTISKA saker, bland annat att IRAN INTE FÅR HA ETT KÄRNVAPEN. GÖR AMERIKA FANTASTISKT IGEN!!!”, mässar han i ett tredje.

Trump gastar om iranska kärnvapen. Foto: faksimil/Truth Social

Vem fattar besluten?

Trump har förvisso länge haft en excentrisk framtoning, men även många av hans egna anhängare på sociala medier undrar vad det egentligen är som pågår. Det var väl Joe Biden som var den tokige presidenten som höll på att dra in USA i krig och elände – inte Trump?

Andra kan inte förstå varför USA:s president fortsätter att skrika om iranska kärnvapen när alla relevanta bedömare redan konstaterat att det inte finns några bevis alls för att ett sådant hot skulle vara nära. Var får han egentligen sin information ifrån, hur gör han sina bedömningar och varför är de så irrationella, är frågor som ställs. Några svar verkar inte kunna presenteras, förutom att USA behåller sin linje – att Israels önskemål står över allt annat.

Därför spelar det ingen roll för Trump att det är Israel – inte Iran, som illegalt och i största hemlighet har införskaffat ett stort antal kärnvapen, och som använt dessa för att pressa för ett amerikanskt militärt stöd eller avskräcka fientliga grannländer i samband med konflikter.

I Trumps väljarbas är oron nu utbredd när Trump trots alla fredslöften ännu en gång ser ut att kasta in USA i ett storkrig baserat på lögner och desinformation – exakt så som var fallet med invasionen efter de påhittade kemiska vapnen i Irak 2003. Många amerikaner konstaterar uppgivet att det här inte alls är var vad man röstat för.

Motståndarna till ett amerikanskt anslutande till Israels krig mot Iran pekar också på att de som mest högljutt kräver ännu ett amerikanskt krig är makthavare som egentligen varken stödjer Trump eller MAGA-rörelsen, utan som ser kriget som ett tillfälle att så split eller krossa den rörelse som byggts upp kring honom.

De kommande dagarna och veckorna kommer inte bara att definiera Trumps politiska eftermäle, utan hela Mellanösterns framtid. Kanske även världens.

 

Markus Andersson

Ett axplock av larmen om ett nära förestående iranskt kärnvapenhot:

1984 – Jane's Defence Weekly: Iran kan ha kärnvapen inom två år.
1992 – Benjamin Netanyahu: Iran nära bomb senast 1999.
1993 – Yitzhak Rabin: Iran bygger kärnvapen, världen måste agera.
1995 – USA:s regering: Irans kärnvapenplaner måste stoppas
1998 – Madeleine Albright: Iran försöker skaffa kärnvapen.
2000 – Bill Clinton: Lag mot stöd till Irans vapenprogram.
2002 – George W. Bush: Iran hotar med kärnvapenplaner.
2004 – U.S. National Intelligence Estimate: Iran troligen på väg mot kärnvapen.
2005 – Ariel Sharon: Iran nära teknisk lösning för bomb.
2006 – George W. Bush: Irans kärnplaner hotar freden.
2007 – Amerikansk underrättelsetjänst: Iran pausade vapenprogrammet 2003 men bygger på nytt kapacitet.
2008 – Ehud Olmert: Iran nära oåterkallelig kärnvapenpunkt.
2009 – Benjamin Netanyahu: Iran tre till fem år från bomb.
2010 – Barack Obama: Irans kärnprogram ett stort hot.
2011 – Leon Panetta: Iran kan ha bomb inom ett år.
2012 – Benjamin Netanyahu: Iran nära "röda linjen" för kärnvapen.
2013 – Moshe Ya'alon: Iran mycket nära kärnvapengräns.
2014 – Benjamin Netanyahu: Iran på väg att bli kärnvapenmakt.
2015 – Benjamin Netanyahu: JCPOA (kärnavtalet med Iran) banar väg för Irans bomb.
2017 – Donald Trump: Iran kan snabbt få kärnvapen.
2018 – Mike Pompeo: Iran strävar efter kärnvapen trots JCPOA.
2019 – Benjamin Netanyahu: Iran nära att tillverka atombomb.
2020 – Donald Trump: Iran ekonomiskt svagt men kärnvapenhotet kvarstår.
2021 – Joe Biden: Iran måste följa JCPOA för att stoppa kärnvapen.
2023 – Yoav Gallant: Iran närmare bomb än någonsin.
2024 – USA:s underrättelsetjänst: Iran månader från kärnvapen.
2025 – Benjamin Netanyahu: Iran kan bygga nio kärnvapen.
2025 – Donald Trump: USA kan bomba Iran om kärnprogrammet inte stoppas.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Israels senaste attack: Marktrupper i Libanon

Eskalationen i Mellanöstern

publicerad Igår 13:05
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

91 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israel har genomfört närmast dagliga attacker mot mål i södra Libanon, och även mot huvudstaden Beirut sedan vapenvilan slöts i november 2024 mellan Israel och Hizbollah. Under natten har man även gått in med marktrupper i grannlandet.

Så sent som i tisdags besköt Israel ett fordon i den libanesiska staden Tripoli, i ett angrepp som dödade tre personer och skadade 13 enligt Libanons hälsoministerium. Enligt Israel ska en Hamas-officer ha dödats i attacken.

Under gårdagsnatten gick Israel även in med marktrupper i grannlandet i vad som beskrivs som en ”specialoperation”. Den israeliska militären IDF delger detta i ett pressmeddelande samt i ett uttalande på Telegram som rapporteras av bland andra den qatariska kanalen Al-Jazeera. Man visar även en video av soldater i operationen.

 

 

Trots den överenskomna vapenvilan har Israel motiverat fortsatta attacker i Libanon med att det paramilitära shiamuslimska politiska partiet Hizbollah, som ingår i landets komplexa koalitionsregering tillsammans med kristna, drusiska och socialistiska politiker, fortsätter att utgöra ett hot, och att den libanesiska staten inte uppfyllt sina åtaganden enligt avtalet.

Libanon har å sin sida fördömt attackerna som flagranta brott mot vapenvilan och man har även begärt hjälp från FN:s säkerhetsråd för att få Israel att upphöra med attackerna. Libanons president, Nawaf Salam, har upprepade gånger också riktat sig direkt till USA och Israel för att få Netanyahu-styret att avstå från ytterligare attacker.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Fredsforskaren: Våld och lögner har ersatt diplomatin i Väst

Eskalationen i Mellanöstern

publicerad 9 juli 2025
– av Redaktionen
Frida Stranne varnar för att Väst genom sitt agerande förlorar all trovärdighet i omvärldens ögon.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

91 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fredsforskaren Frida Stranne anklagar i ett skarpt inlägg på Facebook Västvärldens ledare för att ha övergivit diplomatin och ersatt den med en cynisk strategi byggd på våld, dominans och hyckleri.

Det finns inte längre någon diplomati – bara krig och förstörelse. I Västvärldens dödar vi numera hellre än vi pratar”, argumenterar hon.

Stranne, som är docent i Freds- och utvecklingsforskning samt lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, menar att internationella rättsprinciper har reducerats till ett verktyg för att upprätthålla maktordningen och blivit en ”chimär vi använder när det behagar och för att vidmakthålla dominans”.


Artikeln publicerades ursprungligen den 16 juni 2025.


Vi gör inga eftergifter till någon för att undvika krig – vår linje styr – även när den bygger på rena fabrikationer om vem som hotar vem och var”, fortsätter fredsforskaren.

Enligt Stranne rättfärdigas västvärldens agerande av en föreställning om överlägsna värderingar.

Våra ’demokratiska ideal’ uppfattas ge oss rätt att tvinga andra till total underkastelse. Vi kan exploatera och förtrycka utan att någon har rätt att göra motstånd – inte ens säga ifrån”.

Struntar i krigets lagar

Hon framhåller också att säkerhetsanspråk från stater utanför den västliga sfären inte accepteras om de står i vägen för Västvärldens dominans.

Om det är en auktoritär regim som utgör vår motståndare så uppfattar vi oss ha en naturgiven rätt att göra vad vi behagar – även om våra egna metoder råkar bli både auktoritära, hänsynslösa och helt i strid med krigets lagar”, skriver Stranne.

Hellre riskerar vi att hundratusentals människor dör än att vi ska behöva göra några eftergifter”.

Den nuvarande upptrappningen i Mellanöstern ser Stranne som en del av en långsiktig strategi som funnits i både Washington och Tel Aviv i över 30 år – och som länge varit både uttalad och öppen.

En ambition att omforma regionen – med militära medel när det krävs. Minns Irak – Libyen – Syrien”.

Diplomatin manipulerades

Hon beskriver hur diplomatin de facto har manipulerats för att möjliggöra ett överraskande militärt angrepp mot Iran.

Samtalen har använts för att vilseleda Iran, skapa en känsla av säkerhet och därmed möjliggöra ett överraskande militärt angrepp riktat mot landets ledarskap”, skriver Stranne och konstaterar att USA:s president, Donald Trump, själv medgav detta i helgen.

Jag gav dem chansen – de tog den inte – nu är de döda”, skrev han.

Stranne menar att detta inte handlar om försvar av några värderingar utan om ”en brutal strategi där militärmakt och död är det enda språk vi numera verkar behärska”.

”Agerar verktyg åt de makter som verkligen styr”

Hon kallar det ”aggression och utpressning” och påpekar att det enligt FN-stadgan krävs ett omedelbart och konkret hot för att självförsvar ska vara lagligt men att inga sådana bevis har presenterats – snarare motsatsen.

Samtidigt vet vi att Netanyahu sedan 1990-talet har upprepat att Iran är nära att ha en bomb och haft som mål att inleda ett krig. Netanyahu vet å andra sidan att Israel inte kan eliminera Irans nukleära kapacitet på egen hand”, konstaterar hon och fortsätter:

Därför är det en fullt rimlig bedömning att tro att vad man nu gör är att försöka provocera fram ett iranskt svar för att tvinga in USA i kriget. Det är ett cyniskt spel där diplomatin förstörs med flit, och där Vita husets roll blir att agera verktyg åt de makter som verkligen styr”.

Enligt Stranne leder denna väg mot en värld där diplomati och internationell rätt har förlorat all trovärdighet.

På en och samma gång får vi en värld där förtroende för diplomati brutit samman och där internationell rätt reduceras till godtycke och hyckleri”, skriver hon och varnar för att ”Iran – precis som Nordkorea tidigare – kommer att dra den enda rimliga slutsatsen: att man måste ha kärnvapen för att inte bli attackerat och där alla länder i världen inser att det inte går att lita på USA”.

Krig och destabilisering

I själva verket är det en strategi som banar väg för kärnvapenspridning, regionalt krig, kollaps av oljeexport och ekonomisk destabilisering – för att inte tala om mänskligt lidande och ökad risk för klimatkollaps”, fortsätter hon.

Hon avslutar med att understryka att hennes kritik inte handlar om att relativisera auktoritära regimers våld. Istället menar hon att de som blundar för västvärldens roll i konflikten relativiserar det egna våldet och hyckleriet.

Det underminerar hela det regelverk vi säger oss försvara och vår möjlighet att vara relevanta i framtiden”, varnar hon avslutningsvis.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Irans president: ”Vi har aldrig velat ha kärnvapen”

Eskalationen i Mellanöstern

publicerad 7 juli 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

91 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Irans president Masoud Pezeshkian förnekar att landet utvecklar kärnvapen och hävdar att Israel försökt döda honom, i en ny intervju med den amerikanske journalisten Tucker Carlson. Den 70-årige hjärtkirurgen som leder landet säger sig vara redo att återuppta diplomatin med USA, men anklagar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att ha förstört fredsprocessen.

Intervjun, som publicerades på Tucker Carlsons X-kanal, genomfördes via tolk efter de senaste veckornas eskalering mellan USA och Iran. Carlson förklarar anledningen till intervjun med att amerikanska medborgare har rätt till all information som påverkar dem, särskilt när deras land är inblandat i konflikter.

Vi gjorde den här intervjun eftersom vi var i krig med Iran för 10 dagar sedan och kanske kommer att vara det igen, förklarar Carlson i sin introduktion. Han betonar att målet inte är att nå ”absolut sanning” utan att — bidra till det kunskapsunderlag från vilket amerikaner kan skapa sin egen åsikt.

Förnekar kärnvapenambitioner

President Pezeshkian förnekar kategoriskt att Iran utvecklar kärnvapen och hänvisar till religiösa föreskrifter som förbjuder detta.

Sanningen är att vi aldrig har strävat efter att utveckla en kärnvapenbomb, inte tidigare, inte nu, eller i framtiden, eftersom detta är fel och strider mot det religiösa dekretet eller fatwan som har utfärdats av hans excellens, den högste ledaren för Islamiska republiken Iran, säger Pezeshkian.

Han anklagar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att sedan 1984 ha skapat ”denna falska mentalitet att Iran strävar efter en kärnvapenbomb” och ha ingjutit denna uppfattning hos varje amerikansk president sedan dess.

Kritiserar IAEA efter bombningar

Angående den internationella atomenergiorganisationen IAEA:s roll förklarar Pezeshkian att Iran var ”något pessimistiskt inställda”, eftersom de insåg att Israel kunde få information från IAEA:s inspektioner. Trots detta tillät Iran full tillgång för övervakning.

Som en följd av USA:s olagliga attacker mot våra kärntekniska centra och installationer har många av utrustningen och anläggningarna där skadats allvarligt. Därför har vi ingen tillgång till dem. Vi kan inte se, och om inte denna tillgång kommer tillbaka igen måste vi vänta, säger presidenten.

Hävdar att Israel försökte döda honom

På frågan om Israel försökt döda honom svarar Pezeshkian bekräftande:

De försökte, ja, och de handlade i enlighet med det, men de misslyckades. Som en sann troende tror jag att det ligger i Gud den Allsmäktiges händer att bestämma när en person ska dö eller inte ska dö.

Han beskriver hur han var på ett möte när Israel försökte bomba området, men förklarar att han inte är rädd för att offra sitt liv för sitt land:

Jag är villig att ge mitt liv, att blöda för det. Ingen här, jag menar, ingen av regeringsställföreträdarna är rädd för att förlora sitt liv i försvarslinjen.

”Död åt Amerika” – förklarar innebörden

När det gäller uttrycket ”död åt Amerika” som hörs från iranier, förklarar Pezeshkian att detta missuppfattas:

När de säger död åt USA betyder det inte död åt – de menar inte död åt folket i USA eller ens åt tjänstemännen i USA – de menar död åt brott, död åt dödande och blodbad, död åt att stödja dödandet av andra, död åt osäkerhet och instabilitet, säger han.

Presidenten understryker att Iran aldrig har invaderat ett annat land på 200 år och frågar retoriskt:

Har du någonsin hört att en iranier dödar en amerikan? Har du någonsin hört det? Eller en terrorist som var iranier och han genomförde en terroristattack mot amerikanerna?

Redo för nya förhandlingar – med förbehåll

Pezeshkian uttrycker att Iran är öppet för att återuppta förhandlingar med USA, men ställer villkor efter de senaste attackerna:

Vi ser inga problem med att återuppta förhandlingarna. Men innan det måste jag påminna dig om att på grund av grymheterna begångna av den sionistiska regimen, av Israel, inte bara mot mitt land utan i hela regionen, står vi nu inför en kris.

Han beskriver hur iranska befälhavare dödades när de var lediga hemma med sina familjer, vilket han menar är krigsförbrytelser enligt internationell rätt. Presidenten ställer också frågan om hur Iran ska kunna lita på USA igen:

Hur ska vi kunna lita på USA igen? Vi återupptar förhandlingarna. Hur kan vi då veta säkert att mitt under samtalen kommer inte den israeliska regimen att få tillstånd igen att attackera oss?

Ekonomiskt samarbete möjligt

Trots spänningarna säger Pezeshkian att det inte finns några begränsningar för amerikanska investeringar i Iran från Irans sida:

Hans excellens betonade att det inte finns någon begränsning och det finns inget som hindrar amerikanska investerare att komma till Iran och göra investeringar i Iran även för närvarande, säger han med hänvisning till landets högste ledare.

Han lägger till att eventuella begränsningar orsakats av amerikanska sanktioner, inte av Iran.

Ser Trump som nyckelfigur

Pezeshkian uttrycker förhoppning om att president Donald Trump kan leda regionen mot fred:

Jag tror att USA:s president mycket väl kan leda regionen och världen till fred och lugn eller, å andra sidan, leda den till eviga krig, säger han.

Han uppmanar Trump att inte låta sig dras in i ”Netanyahus krig” och beskriver den israeliske premiärministern som någon med ”en omänsklig agenda” som vill ha ”eviga krig, krig som fortsätter och fortsätter och fortsätter”.

Intervjun avslutas med Pezeshkians betoning av att Iran förlitar sig på sig själv:

Vi har alltid satt vår tillit till Gud och på Gud förlitar vi oss, och vi är kapabla att försvara oss själva och att stå på egna ben för att försvara vårt land, vår territoriella integritet till den sista droppen av vårt blod.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Trumps toppdiplomat jämför Syriens jihadistledare med George Washington

Eskalationen i Mellanöstern

publicerad 2 juli 2025
– av Isac Boman
Ahmed al-Sharaa och USA:s förste president George Washington (1732-1799).

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

91 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA:s regering överväger att stryka Syriens nye ledare Ahmed al-Sharaa – tidigare jihadistledare inom terrorgruppen al-Qaida – från sin globala terroristlista. Samtidigt jämförs han av amerikanska toppdiplomater med USA:s förste president George Washington.

USA:s president, Donald Trump, har undertecknat en exekutiv order som avvecklar stora delar av det omfattande sanktionsprogrammet mot Syrien. Samtidigt beordras en översyn av terroristklassificeringen av Ahmed al-Sharaa, tidigare Abu Mohammad al-Julani, den islamistiske terroristledaren som nu styr landet efter att Bashar al-Assads sekulära regering störtades av islamistiska grupper.

Enligt ordern, som offentliggjordes på måndagen, hävs breda finansiella restriktioner mot Syrien, medan riktade sanktioner mot Assad och hans tidigare regering kvarstår. HTS – Hayat Tahrir al-Sham – och andra militanta grupper som deltog i Assads fall berörs inte direkt, men ordern öppnar för förändringar.

Trump instruerar utrikesministern, Marco Rubio, att se över både HTS:s status som utländsk terroristorganisation och al-Sharaas beteckning som ”särskilt utpekad global terrorist”. Även Syriens beteckning som statlig sponsor av terrorism, som infördes 1979, ska omprövas.

Historiska paralleller

Beslutet kommer i kölvattnet av Trumps uppmärksammade möte med Ahmed al-Sharaa i Riyadh i maj. Fokus låg då på Syriens återuppbyggnad och en möjlig normalisering av relationerna med Israel. Trump beskrev det nya ledarskapet i Damaskus som förtjänt av ”en chans till storhet”.

För att leda kontakterna med Damaskus har Trump utsett Thomas Barrack till särskilt sändebud för Syrien. Barrack är tidigare ambassadör i Turkiet och mångårig förtrogen till presidenten.

Under måndagen kommenterade Barrack inför reportrar den ”kontrovers som finns här, med någon som varit en del av al-Nusra och betraktats som en skurk, men som plötsligt blir ledare” – och drog en historisk parallell mellan Syriens politiska förändring och de tidiga åren av USA:s självständighet.

”När man tänker efter – om ni minns – så hade vi ett revolutionskrig som varade i 14 månader, och vi hade brutalitet. Vi hade slagen vid Concord, slaget vid Lexington, och från 1776, när vi förklarade oss självständiga, tog det 12 år innan vi fick en president, och vem var presidenten? Presidenten var en general. Vem var generalen? Det var George Washington”.

Det amerikanska revolutionskriget pågick i själva verket i över åtta år, mellan 1775 och 1783.

”Under de tolv åren definierade vi allt. Vi tog fram en konstitution, lade grunden för den politiska strukturen och etablerade ett rättsväsende – vi försökte förstå riktningen innan vi ens höll något val”, fortsatte Barrack.

Trump: ”Ung attraktiv kille”

Utrikesminister Marco Rubio har tidigare varnat för att Syrien blivit ”en lekplats för jihadistgrupper, inklusive ISIS och andra”. Han medgav också att det nya ledarskapet i Damaskus ”inte klarade en bakgrundskontroll hos FBI”, men betonade att USA ändå måste stödja utvecklingen för att motverka större regional instabilitet.

”USA vidtar ytterligare åtgärder för att stödja ett Syrien som är stabilt, enat och i fred med sig självt och sina grannar,” skrev Rubio i ett inlägg på X under måndagen.

Donald Trump har tidigare väckt viss uppståndelse när han beskrev den syriske islamistledaren och terroristen som en ”ung attraktiv kille med en stark bakgrund” och en ”krigare”.

Nya Dagbladet har i flera artiklar tidigare uppmärksammat al-Sharaas/al-Julanis bakgrund som islamistisk terrorist och hur han efter Assads störtande plötsligt började lyftas fram av Västmakterna som en legitim politisk ledare.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.