De amerikanska handelstullarna kommer att innebära betydande negativa ekonomiska konsekvenser för svensk ekonomi, enligt bedömare.
Samtidigt anses Sverige vara ”mindre förlorare” än många andra länder – och svenskarna kan åtminstone trösta sig med att situationen ändå hade kunnat vara betydligt värre.
Maria Persson är docent i nationalekonomi vid Lunds universitet och i en intervju, med Bonnierägda Dagens Nyheter, konstaterar hon att tullarna kommer att innebära mycket stora kostnadsökningar för svensk och europeisk handel med USA.
– Samtidigt slås jag av att andra länder, som Japan, Kina och Sydkorea får ännu högre tullar. Det är dåliga nyheter, men vi kunde också haft en situation där vi hade allra högst av alla och då hade det varit ännu en större konkurrensnackdel för europeiska företag.
Hon argumenterar för att de negativa effekterna för svensk export bedöms snabbt bli kännbara – och att tullarnas initiala negativa påverkan på den amerikanska ekonomin snart också förväntas dra med sig många av omvärldens ekonomier nedåt.
Business Swedens chefekonom, Lena Sellgren, är inne på samma spår och menar att EU:s svar på tullarna kommer att bli avgörande för hur den svenska inflationen och Riksbankens styrränta påverkas.
– Det är inte säkert att man behöver höja styrräntan, men inte heller säkert att man fortsätter att sänka den.
Svårt att avgöra konsekvenserna
USA står idag för cirka 9 procent av den totala svenska exporten, men tullarna riskerar att bli ett mycket hårt slag mot enskilda branscher. Fordonstillverkare och företag inom kemi- eller läkemedelsbranschen pekas ut som särskilt sårbara.
– Men det äventyrar inte återhämtningen helt. Dels har Sverige ett varierat näringsliv och den största delen av exporten sker inom Europa, förtydligar Sellgren.
Danske Banks strateg, Maria Landeborn, menar att även om Sverige kommer att påverkas så drabbas andra länder, exempelvis Tyskland, betydligt hårdare. Hon menar samtidigt att det är svårt att avgöra vilken långsiktig påverkan de kommer att få.
– De indirekta effekterna kan bli svårare. Om alla de här tullarna träder i kraft och blir kvar under en period så kommer det påverka tillväxten hos andra handelspartner negativt.
Hon gör bedömningen att osäkerheten kommer att dämpa konjunkturen i hela världen och att detta också kommer att märkas även för svensk del.
– Det är egentligen värre än att vi får tjugo procents tull på de varor vi skeppar till USA.
Inflationen kan stiga när varor blir dyrare
Mattias Persson på Swedbank tror också att den globala tillväxten kommer att bromsas kraftigt, att börserna förväntas fortsätta falla och att ”vi alla kommer att förlora på detta”.
Nordnet Banks sparekonom, Frida Bratt, menar att svenska hushåll också kommer att påverkas direkt – och indirekt av tullarna.
– Den omedelbara påverkan är ju förstås på vårt sparande om man har ett sådant investerat på börsen. Där har många redan fått se sina fonder sjunka i värde och osäkerheten lär fortsätta efter det här. Men de indirekta konsekvenserna har med påverkan på USA:s ekonomi att göra, säger hon till Nyheter 24.
– Tullarna riskerar att skada USA:s ekonomi när varor blir dyrare för företag och konsumenter, vilket får konsekvenser för andra ekonomier som exporterar mycket till USA. Sverige exporterar inte överdrivet mycket till USA, men vi drabbas om exempelvis tysk ekonomi skulle gå sämre för att USA köper färre varor därifrån. Inflationen kan komma att stiga vilket även kan få konsekvenser för räntor i Sverige i slutändan.
Även hon påpekar att ”osäkerheten” är stor och uppmanar svenska sparare att inte få panik även om börsen rasar neråt.
– Är man långsiktig tycker jag dock att man ska försöka att inte få panik utan istället säkerställa att man har en bra diversifiering och riskspridning i sitt sparande. En del sektorer står också emot bättre än andra, så som bank, försvar och defensivt med exponering mot Sverige så som telekom och livsmedel.