I helgen besöker vicepresidenten JD Vances hustru Grönland tillsammans med USA:s säkerhetsrådgivare Mike Waltz och energiministern Chris Wright.
Någon inbjudan har de inte fått, varken från grönländskt eller danskt håll – och Mette Frederiksen menar att det handlar om ”oacceptabla påtryckningar” och att president Trump menar allvar med sina hot om att ta kontroll över jätteön.
USA beskriver besöket som inofficiellt, men det kommer kort efter att Trump vid upprepade tillfällen har satt press på Grönland och Danmark med sina uttalanden om att USA önskar ta över ön.
– Detta kan inte ses oberoende av de uttalanden och rapporter som vi har hört från den amerikanska sidan, från januari och fram till nu, säger Frederiksen till TV2 och argumenterar för att ”man inte kan göra ett privat besök med officiella representanter från ett annat land”.
– Det här är helt klart inte ett besök som handlar om vad Grönland behöver eller vad Grönland vill ha av besökare utifrån nu.
”Han vill ha Grönland”
Trump-administrationens representanter hävdar själva att det handlar om ett rent kulturellt besök och att man bland annat kommer att närvara vid en slädhundstävling.
Den förklaringen ger dock Frederiksen inte mycket för, och hon pekar på att det just nu pågår regeringsförhandlingar efter det grönländska valet tidigare i mars – dessutom har grönländska politiker uttryckligen tackat nej till utländska statsbesök just nu.
– President Donald Trump är seriös och uppriktig. Han vill ha Grönland, varnar Danmarks statsminister.
”Vi är allierade”
Grönlands regeringschef, Múte B. Egede, har sagt att det oinbjudna besöket tydligt visar tecken på bristande respekt för Grönland från amerikanernas sida, och Frederiksen delar den synen. Hon betonar också att Danmark och USA länge haft ett nära samarbete och att hon fortsatt betraktar landet som en viktig allierad.
– Det finns inget annat än en önskan från både Grönlands och Danmarks sida att samarbeta med amerikanerna. Vi är allierade. Vi har ett försvarsavtal om Grönland som går tillbaka till 1951.
– Men det är klart att när man organiserar ett besök på det här sättet och de grönländska politikerna tydligt säger att de inte vill ha besöket, så kan man inte tolka det som respektfullt, fortsätter hon.
Nordiskt sedan 1000 år
Grönland har varit danskt sedan tidigt 1700-tal. Först som koloni, sedan som ett danskt län och idag som en autonom och till stora delar självstyrande region i det danska riket. Redan för 1000 år sedan upptäcktes dock ön av nordiska äventyrare – vilket Nya Dagbladet också skrivit om.
Idag befolkas ön främst av inuiter och självständighetsrörelsen är stark på ön, där de flesta partier är av uppfattningen att Grönland varken bör vara danskt eller amerikanskt – men där man har olika syn på hur och i vilket tempo suveräniteten ska uppnås.
I det gångna valet blev socialliberala Demokraatit största parti – till många danska politikers stora lättnad. Även om även detta parti vill se grönländsk självständighet menar man att en sådan måste åstadkommas gradvis och vill fortsätta ha täta förbindelser och en god relation med Danmark – samtidigt som man ser negativt på USA:s ambitioner att ta över densamma.