USA:s president Donald Trumps särskilda sändebud, Richard Grenell, har vid flera tillfällen rest till Schweiz för att förhandla om en möjlig återaktivering av gasledningen Nord Stream 2, rapporterar tyska Bild med hänvisning till källor med insyn i ärendet.
Nord Stream 2, avsedd att komplettera den redan operativa Nord Stream 1, färdigställdes 2021 men togs aldrig i bruk. I september 2022 utsattes rörledningarna för en serie undervattensexplosioner, vilket ledde till allvarliga läckor och påverkan på europeisk energiförsörjning.
Wall Street Journal antydde i augusti förra året att ett ukrainskt team låg bakom sabotaget. Den prisbelönte journalisten Seymour Hersh menar istället att sprängningen var en sabotageoperation ledd av framförallt USA och Norge.
En sträcka av rörledningen är fortfarande intakt och fylld med gas, men Tyskland har av politiska skäl avstått från att använda den.
Enligt rapporten skulle affären ge USA ekonomiska fördelar om gasflödet återupptas efter en potentiell vapenvila i Ukraina och en upphävning av sanktionerna.
Richard Grenell var tidigare ambassadör i Berlin under Trumps första mandatperiod, och är nu hans specifika sändebud för ”särskilda uppdrag”.
Enligt Bild genomförde Grenell flera inofficiella resor till Nord Streams operatör i schweiziska Zug för att förhandla fram en överenskommelse.
Trump’s Envoy for Special Assignments Richard Grenell has been to Switzerland multiple times to discuss the resumption of Russian gas exports to Germany via the mothballed Nord Stream 2 undersea pipeline, German newspaper Bild reported on Sunday. ⤵️ pic.twitter.com/6cVe76QTG6
— Novaya Gazeta Europe (@novayagazeta_en) March 3, 2025
Amerikanska investerare
Under sin första mandatperiod var Trump kritisk till Nord Stream 2 och införde också sanktioner mot projektet. Sedan han tillträtt sin andra, nuvarande mandatperiod, har han dock drivit på för närmare relationer mellan USA och Ryssland samt antytt möjliga lättnader i handelsrestriktionerna.
Enligt uppgifterna skulle amerikanska investerare hindra Nord Stream 2:s konkurs genom att köpa en andel i företaget. Dessa skulle fungera som mellanhänder för leverans av rysk gas till Tyskland och Centraleuropa via rörledningen.
Dessutom skulle Washington få ett betydande inflytande över Tysklands energiförsörjning, menar Bild, som betonar att den amerikanska regeringen inte skulle vara direkt involverad, men att amerikanska finansiella aktörer planerade att delta i affären.
Den tyska regeringen har enligt Bild inte varit inblandad i de rapporterade samtalen, och källor i Berlin uppger att de varit omedvetna om Richard Grenells möten i Schweiz. Grenell har själv förnekat all inblandning.
Samtidigt uppgav Financial Times på söndagen att samtalen ska ha förmedlats av Matthias Warnig, tidigare verkställande direktör för den Schweiz-baserade Nord Stream 2-operatören.
Financial Times hävdade vidare att ett av de USA-ledda konsortierna redan har tagit fram en plan för en affär med Rysslands energijätte Gazprom. En affär man menar skulle kunna slutföras efter att sanktionerna mot Moskva lyfts.