Det är en ”enorm skillnad” mellan att titta på originalverk kontra affischer, menar forskare i Nederländerna. När man tittar på ”äkta” konst ska hjärnan kunna stimuleras upp till tio gånger mer i jämförelse.
I studien, som skett på uppdrag av Mauritshuis-museet i Haag, har man använt ögonspårningsteknik och magnetkameraundersökningar (MRI) för att registrera hjärnaktiviteten hos frivilliga som tittat på äkta konstverk respektive kopior. Bland annat fick deltagarna titta på Johannes Vermeers Flickan med pärlörhänge, som finns på museet.
Studien genomfördes i två delar. De frivilliga, som var mellan 21 och 65 år gamla, kopplades till en hjärnskanner med elektroencefalogram (EEG) och ögonspårningsutrustning och ombads sedan titta på fem målningar i museet, plus affischer av dem i museibutiken. I en andra del fick deltagarna även titta på bilder av originalverk och bilder på kopior med speciella glasögon inuti en MRI-skanner på Amsterdams universitet.
Bland de 20 frivilliga upptäckte man att hjärnan stimulerades tio gånger mer när de tittade på originalverk kontra kopior.
– En faktor 10 är en enorm skillnad, och det är vad som händer när man tittar på en reproduktion jämfört med ett riktigt verk, säger Martine Gosselink, chef för Mauritshuis, till The Guardian. Du blir [mentalt] rikare när du ser saker, oavsett om du är medveten om det eller inte, eftersom du skapar kopplingar i din hjärna.
Även när deltagarna såg fotografier på originalverk framkallade det mer positiv respons.
De äkta konstverken framkallade ett starkt positivt svar i precuneus, en del av hjärnan som är involverad i medvetande, självreflektion och personliga minnen, menar forskarna.
– Vi känner alla skillnaden – men är den mätbar, är den verklig, berättar Gosselink att hon hade frågat sina kollegor för ett år sedan. Nu, idag, kan vi verkligen säga att det är sant.