På en familjegård I Norge har man hittat ett vikingasvärd skapat i det forna Frankerriket. Svärdet, som är av järn, beskrivs ha en ”mycket sällsynt” inskription.
Norrmannen Øyvind Tveitane Lovra, boende i kommunen Suldal i Rogaland, skulle så gräs när han upptäckte en järnbit som låg på fältet. Först tänkte han slänga bort den, men insåg snart att järnbiten kanske inte var skräp trots allt.
– Jag insåg snabbt att det här inte var något vardagsfynd, säger deltidsbonden i ett pressmeddelande. För mig var det en självklarhet att jag skulle lämna in det. Det handlar ju om vår historia, och det är trevligt att veta vad som har funnits här tidigare.
Han kontaktade arkeologer hos den lokala myndigheten som senare kunde bekräfta att det handlade om ett järnsvärd från vikingatiden. Resterna av svärdet är omkring 37 centimeter långt och har kvar handtaget, tvärskyddet och en del av bladet. Det daterades till någonstans mellan 793-1066 e.Kr.
”Största statussymbolen”
Vidare uppger man att svärdet är av frankiskt ursprung som kallas Ulfberht-svärd, som kännetecknas av inskriptioner inlagda längs klingorna. Det tillverkades i Frankerriket, nuvarande Frankrike och Tyskland och är märkt med svärdtillverkarens namn.
– Det här är mycket sällsynt, säger arkeologen Lars Søgaard Sørensen, arkeolog i Rogaland. Svärdet var den största statussymbolen under vikingatiden, och det var ett privilegium att få bära ett svärd. Som arkeologer är det inte ofta vi får uppleva något liknande.
Svärdet var i förvånansvärt bra skick, ofta brukar jorden i Rogaland ha sämre förutsättningar för bevarande än i andra delar av Norge. Enligt Sørensen har dock just det här svärdet varit inbäddat i tät lera, vilket kan ha hjälp med bevarandet.
I Europa har man hittat omkring 4000 vikingasvärd, enligt arkeologen, men endast 170 Ulfberht-svärd, varav 45 som hittats i Norge. Det är dock det första som hittats i den här regionen i landet.