Sverigedemokraterna går till val på att stärka EU:s yttre gränser och stoppa de omfattande migrantströmmarna till unionen. För att få igenom sina krav menar toppkandidaten Charlie Weimers att man är beredda att samarbeta även med mer nationalistiskt orienterade partier, och att det är de faktiska resultaten som är viktigast.
Sverigedemokraternas EU-valsslogan är ”Mitt Europa bygger murar” – en travesti på Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfvens ökända uttalande från 2015, då denne uttryckte sitt stöd för den förda folkutbytespolitiken och deklarerade att ”Mitt Europa bygger inga murar”.
– Det handlar om gränsbarriärer rent fysiskt vid EU:s yttre gräns, säger SD-kandidaten Charlie Weimers till TT.
Han vill att det ska sättas upp fysiska hinder vid EU:s gränser mot Turkiet, Marocko, Ryssland och Vitryssland, idag är det dock förbjudet att finansiera denna typ av gränsbarriärer med EU-medel – ett förbud som SD vill riva upp.
– Det här är en absolut röd linje, ett absolut krav, från vår sida, säger han och förklarar att man är beredda att fälla EU:s migrationskommissionär om man inte får igenom sina krav.
Asylmottagande i Afrika?
Vidare vill man att EU sluter avtal med diverse afrikanska länder, där dessa förbinder sig att ta tillbaka sina medborgare som av olika skäl sökt sig till Europa – i dagsläget är det dock få länder i Afrika som vill ta emot sina landsmän så länge dessa inte själva frivilligt vill återvända.
Man vill också ta efter den brittiska Rwanda-modellen och flytta asylprocessen till länder utanför EU för att göra det mindre attraktivt att ta sig till Europa, och Weimers nämner Ghana som ett möjligt exempel.
För att detta ska bli verklighet krävs dock ett mer konservativt EU-parlament. Även om SD hoppas på ett samarbete mellan den egna partigruppen ECR och mer liberalkonservativa EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna är representerade, lär dessa inte få någon egen majoritet tillsammans.
Istället kan det bli aktuellt att söka stöd av den mer nationalistiskt och nationalkonservativt inriktade EU-gruppen ID, som bland annat utgörs av italienska Lega och franska Nationell samling, där Marine Le Pen kanske är den mest välkända profilen.
Samtidigt har Moderaternas EU-kandidat Tomas Tobé sagt att han anser att hans partigrupp (EPP) ska fortsätta samarbeta med socialdemokrater och vänsterliberaler, snarare än att söka sig till mer konservativa samarbetspartner.
”Ligger i väljarnas intresse”
Enligt Charlie Weimers ska en röst på SD vara ”en röst för förändring i konkreta sakfrågor”.
– Om det sen innebär att vi sätter oss ned och förhandlar och diskuterar med partier som vi inte är överens med i andra viktiga frågor – ja det ligger i våra väljares intresse att vi är konstruktiva.
Han är således öppen för att samarbeta med mer ”högerradikala” partier vad gäller exempelvis migration – men inte vad gäller stödet till Ukraina, eftersom han anser att ID inte driver en tillräckligt antirysk linje där.
Utöver en rad migrationsrelaterade förändringar går SD, enligt sitt manifest, bland annat till val på att begränsa EU:s makt över nationalstaten, ta bort EU-medlemskapet ur den svenska grundlagen, reformera unionens klimatpakt, ta fram en europeisk strategi för kärnkraft och att stärka böndernas konkurrenskraft på EU:s inre marknad.
Sedan 2019 driver man dock inte längre frågan om att lämna unionen. I senaste EU-valet fick SD 15,3% av rösterna och tre av 21 svenska mandat. Efter att Peter Lundgren och Johan Nissinen lämnat är dock Weimers kvar som ensam Sverigedemokrat i Bryssel. Weimers uppmärksammades nyligen av Nya Dagbladet när han stoltserade med att SD är det tredje mest pro-israeliska partiet i hela EU.