Under Botkyrka kyrkas renovering har man gjort flera spännande fynd. Bland annat har man hittat bokbeslag från 16- eller 1700-talet som tolkas som det katolska helgonet Sankt Botvid, vilket är oväntat eftersom protestantismen då var Sveriges statsreligion.
När elpriserna steg blev man tvungen att spara in på pengar och beslöt då att stänga kyrkan. Eftersom en renovering av kyrkan tidigare planerats påbörjades denna också under stängningen.
– Renoveringen har varit på gång länge, sedan 2010–2012 ungefär. Men det har fått göras stegvis för det har varit kostsamt, säger Beatrice Lönnqvist, kyrkoherde vid Botkyrka församling, till Mitt i Enköping Bålsta.
I nuläget håller man på att installera värmeslingor i golvet, vilket innebär att man måste riva bort stengolvet och gräva omkring en halvmeter ner i marken. Det är dock något som måste göras med försiktighet då det gömmer sig många fynd under golvet. Bland annat finns här ett gravvalv, som upptäcktes vid utgrävningen av golvet, gravarna kan dock inte öppnas på grund av griftefriden, men när man skannat har man kunnat se att det ligger minst sju personer begravda under det två ton tunga valvet.
– Vi vet inte vilka de är för namnen på kistornas begravningsplaketter är inte synliga för blotta ögat. Vi kan inte heller säga ett exakt årtal, men om man jämför formen på kisthandtagen med liknande fynd i andra undersökningar rör det sig sannolikt om tidigt 1600- eller 1700-tal, säger arkeologen Sofia Prata.
”Helgonkulten var marginell”
Andra fynd som hittats under golvet är spelpjäser och tärningar från 1400-talet och mynt från Erik av Pommerns tid (1382-1459).
Ett annat frågetecken är en runsten som återfanns på tröskeln till vapenhuset. Enligt Pratas bedömning är den ristad under vikingatiden, och kan ha legat under marken sedan vapenhuset byggdes mellan 1300-talet och 1400-talet. Vidare har man hittat bokbeslag som sticker ut och som man tror kan ha tillhört psalmböcker. Beslaget föreställer en man med en fisk i ena handen och en yxa i den andra, som tolkas som helgonet Sankt Botvid.
– Det går inte att tolka på så många olika sätt än att det här är det katolska helgonet Sankt Botvid. Bokbeslaget hittades i det golvlager som preliminärt dateras till 1600- och 1700-tal. Det var lite oväntat eftersom fyndet tyder på att Sankt Botvidslegenden var aktuell och levande även under den protestantiska tiden då helgonkulten var marginell, säger Prata.
Botkyrka kyrka planeras att åter öppna inför påskdagen nästa år.