Arkeologer i Danmark har hittat en 2000 år gammal kniv med runskrift. Fyndet är mycket ovanligt och beskrivs som bland de äldsta fynden med runinskrifter man hittat i landet.
Det var arkeologen Jakob Bonde som grävde upp den åtta centimeter långa järnkniven vid en utgrävningsplats nära Odense.
När man avlägsnat smuts och rost kunde man se fem inristade runor på bladet. Runorna tolkas som ordet ”hirila”, som på fornnordiska skulle kunna betyda ”litet svärd”. Texten är skriven med det äldsta kända runalfabetet och uppskattas vara 800 år äldre än runorna på Jellingestenarna.
Arkeologerna är osäkra på om ”hirila” är namnet på kniven, eller på personen som ägde den, men med tanke på begravningsplatsen var den viktig för de som begravde den.
– Det är en unik upplevelse att stå med ett så gammalt och komplett skriftspråk. Det är en av de mest fantastiska saker man kan uppleva som arkeolog eftersom det är ett otroligt sällsynt fynd. Med ett sådant fynd i våra händer upplever vi som människor att vi står ansikte mot ansikte med det förflutna, säger Bonde i ett pressmeddelande.
Tidigare har man endast hittat ett enda föremål med runor som daterats till samma datum som kniven, vilket var en kam i Vimosen, väster om Odense. Där stod ”harja” som man tror kan vara ett namn på personen som ägde kammen.
Läskunniga – en intellektuell elit
Även runologen Lisbeth Imer vid Danmarks Nationalmuseum bekräftar att fyndet är mycket ovanligt och ger en viktig inblick i våra ”förfäders vardagsliv”.
– Det är otroligt ovanligt att hitta så gamla runor som de på den här kniven, och det är ett unikt tillfälle att lära sig mer om Danmarks tidigaste skriftspråk och därmed också det språk som faktiskt talades under järnåldern, säger hon och fortsätter:
– I början av runornas historia utgjorde de läskunniga en liten intellektuell elit, och de första spåren av dessa människor i Danmark finns på Fyn.
Kniven kommer att ställas ut på Museum Odense från och med fredagen den 2 februari.