Plastavfallen i haven är betydligt mindre än man tidigare trott, att döma av ny forskning vid Utrechts universitet.
Tidigare har man uppskattat att det finns upp till 300 miljoner ton plast i haven, men det kan i själva verket vara så lite som 3,2 miljoner ton. Däremot kan plastavfallet i världens floder vara större.
Uppskattningsvis har man trott att det finns mellan 50 till 300 miljoner ton plast i världens hav. Forskare vid Universiteit Utrecht i Nederländerna uppskattar dock den faktiska mängden till omkring 3,2 miljoner ton.
Tidigare mätningar har gjorts genom att man tagit de officiella siffrorna för den mängd plast som produceras varje år, vilket är omkring 400 miljoner ton per år. Av dessa återanvänder man endast cirka sex procent och resten bränns, slängs eller försvinner. Miljöorganisationer har därmed uppskattat att det rimligen hamnar omkring 10 miljoner ton plast i haven varje år.
Forskarna kunde dock inte finna den plastmängden. Oceanologen Mikeal Kaandorphar har tillsammans med sitt team gjort över 20 000 mätningar över hela världen och menar att endast en liten del av plasten hamnar i haven.
– Det som finns i havet förblir flytande i stora bitar under mycket längre tid. Det finns mycket färre mikroplaster i vattnet än man tidigare trott, säger Kaandorphar till nederländska Trouw.
En förklaring man anger är att floder drar med sig mycket mindre plast ut i haven än man tidigare trott. Eventuellt finns det således betydligt mer plastavfall i floderna.