MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025


Han är drivande bakom aktivismen på svenska Wikipedia

Politiska aktivismen på Wikipedia

  • Harald Andersson har bakom sitt alias "Adville" under mer än tio års tid varit en av de mest aktiva användarna på svenska Wikipedia och ligger bakom så många som 50 000 artikelredigeringar.
  • Andersson har varit särskilt drivande i uppslagsverkets politiska förvridning, där meningsmotståndare systematiskt tyngs ned av nedsättande beteckningar och vilseledande desinformation.
  • Den ideologiskt präglade aktivismen uttrycks bland annat i sympatier med den vänsterextrema miljön och den nyateistiska rörelsen, vars artiklar samtidigt hängivet försvaras från alla former av kritik.
  • När Nya Dagbladets reporter når honom på telefon säger han att han blivit "beroende".
publicerad 3 maj 2023
– av Isac Boman
Harald Andersson, administratören på svenska Wikipedia bakom signaturen "Adville".

Svenskspråkiga Wikipedia har tidigare ofta lyfts fram som en öppen och oberoende encyklopedi där privatpersoner med olika specialintressen uppfattats kunna bidra med kvalitativa källhänvisningar och bidra till objektiva artiklar i det omfattande nätbiblioteket. Uppslagsverkets grundare Larry Sanger har samtidigt med sorg konstaterat att verkligheten idag är en helt annan jämfört med hur det såg ut vid starten 2001. I ett uttalande 2020 gick Sanger så långt som att säga att de moderatorer som kommit att dominera plattformen ”lever i en fantasivärld” och att sajtens neutralitetspolicy i praktiken numera är definitivt död.

Det är dags att Wikipedia erkänner att man har övergett NPOV (neutralitet som policy reds.anm.). Åtminstone borde man erkänna att man omdefinierat begreppet på ett sätt som gör det fullständigt oförenligt med den ursprungliga uppfattningen om neutralitet”, betonade han.

Den politiska subversionen av Wikipedia har dock på intet vis skett spontant. Bakom den ideologiska förvridningen ligger aktivister som infiltrerat plattformen och systematiskt nyttjar sitt inflytande för att avgöra vilka ämnen som förtjänar en egen artikel, hur artikelobjekten ska beskrivas samt genom att definiera vilka källor som är godkända – och vilka som är förbjudna.

En tidigare skribent på uppslagsverket vittnar om att den ideologiska vridningen drivits på av aktivister som präglas av en vänsterextrem föreställningsvärld där oliktänkande motarbetas systematiskt, såväl internt som externt. Den förmenta källkritiken beskrivs som intellektuellt ohederlig, där nästan enbart källor från den ena sidan av det politiska spektrat godkänns.

Wikipedia har infiltrerats av kulturmarxister som har drivit uppslagsverket till att bli ännu ett propagandamedium. Därför accepteras vänsterextrema tidskrifter (som Expo) och judiska lobbyorganisationer (som ADL) som källor till faktapåståenden utan inbördes motstånd, medan högerkällor nästan utan undantag är svartlistade. Även liberalkonservativa Nyheter Idag är svartlistad som källa på svenskspråkiga Wikipedia då den anses vara ”högerextrem”.

Stora återkommande diskussioner bland Wikipedias administratörer och etablerade användare om hur man bör tysta framförallt nya användare som uttrycker kritik mot tendentiösa vänsterkällor har hållits genom åren”, tillägger han och pekar på att kritiker mot den politiska vridningen blockerats och på andra sätt bestraffats.

Många oppositionellt inriktade aktörer även i Sverige har likt Larry Sanger konstaterat att Wikipedia kommit att bli ett politiskt vapen som används för att misstänkliggöra meningsmotståndare till den lilla kärna som i praktiken kontrollerar svenska Wikipedia.

Nya Dagbladet kan nu avslöja identiteten på en av de absolut mest drivna aktivisterna som ligger bakom tiotusentals redigeringar på plattformen.

”Adville”

En person som pekas ut som särskilt drivande i subversionen av svenska Wikipedia går under signaturen ”Adville”, pseudonym för Harald Andersson. Han har varit administratör på uppslagsverket sedan 2011 och även suttit som styrelseledamot i föreningen Wikimedia Sverige. Andersson, som idag bor i Stockholmstrakten, kommer ursprungligen från Blekinge och har en bakgrund som lärare, även om han enligt egen utsago numera arbetar inom medicinsk teknik och labbteknik.

Harald Andersson i sin hemregion Blekinge. Foto: Adville/CC BY 3.0

Under sina år på Wikipedia har han hunnit med så mycket som 50 000 artikelredigeringar. Även om många av dessa är av opolitisk karaktär är det samtidigt tydligt att Andersson är starkt engagerad i många politiskt laddade ämnen och att han lagt mycket stor energi på att försöka få systemkritiska röster att framstå i negativ dager. Faktum är att det nästan är svårt att hitta en artikel om någon systemkritisk företeelse, organisation eller person på det svenska uppslagsverket där ”Adville” inte varit inne och redigerat eller deltagit i diskussionerna – konsekvent i syfte att försvara användandet av nedsättande beskrivningar och negativa epitet på meningsmotståndare.

Vänsterextrem underrättelsegrupp frekvent källa

Andersson uttrycker sig själv bland annat som en varm förespråkare av att använda underrättelsegruppen kring den vänsterextrema stiftelsen Expo som källa till artiklar på uppslagsverket. Trots organisationens välkända rötter i den våldsbejakande vänsterextrema miljön, av Säkerhetspolisen benämnd som den ”autonoma rörelsen”, menar han inte bara att denna ska betraktas som en neutral källa, utan bistår även själv med att rensa bort kritik mot underrättelsegruppen som förekommer på uppslagsverket.

Jag tror du har missförstått vad Expo är. Läs deras artikel så ser du att det är en stiftelse vars uppdrag är att ”upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet genom tidningsproduktion och tidningsutgivning”. Med det specifika uppdraget skall de inte forska i religiös extremism, även om det är en väldigt viktig sak. Att du även säger de är vänster motsägs väl av att det suttit moderata politiker i dess styrelse. De moderater jag känner skulle aldrig sätta sig i en styrelse för en vänsterorganisation”, skriver han i en diskussion.

En annan ideologiskt präglad organisation som han ägnat sig åt att rensa bort kritik för är lobbyorganisationen Vetenskap och Folkbildning, VoF, en svensk gren av den internationella nyateistiska så kallade ”skeptikerrörelsen”.

Sin egen syn på ”källkritik” beskriver Andersson i övrigt inte i första hand som att hänvisa till originalkällor och grundfakta, utan till vad han beskriver som ”media som går att lita på”. Specifikt nämner han Bonniertidningen DN och skattefinansierade SVT som exempel på vad han menar med detta begrepp.

Att skriva på Wikipedia kräver att man har ett visst mått av källkritik och kan förstå skillnaden mellan DN och SVT jämfört med Avpixlat. Om man tycker det är svårt att inse varför man inte skall använda avpixlat så skulle jag rekommendera att man går till sidor på nätet som behandlar källkritik och studerar det en del. Det gör även att vi andra kan få arbeta med det vi brukar göra. Förbättra uppslagsverket, med bra källhänvisningar”, skriver han.

Vi använder inte heller häntextra eller se och hör. Källkritik kallas det”, fortsätter han.

Bilder från Harald Anderssons Facebook-profil.

Meningsmotståndare skrivs ner

Mönstret att tillskriva oppositionellt inriktade personer och organisationer olika epitet eller förminska dem återkommer frekvent i Anderssons arbetssätt. I artikeln om riksdagsledamoten, den tidigare sverigedemokraten Elsa Widding, ändrar han bland annat inledningen och byter ut ”klimatdebattör” till ”debattör” och lägger till ordet ”klimatskeptiker” för att beskriva henne. Det läggs också stort fokus på att hänvisa till källor som menar att Widding har fel i sina slutsatser.

En annan organisation som Andersson ägnat stor kraft åt att skriva ner är Strålskyddsstiftelsen.

Det var länge sedan jag läste denna artikel. Den verkar inte ha fått någon kärlek sedan 2010 då hon höll på med hur farligt 3G var, och elöverkänslighet så klart. Förutom chemtrails finns det nog många andra konspirationsteorier som hon tagit upp” kommenterar han på Strålskyddsstiftelsens diskussionssida om ordföranden Mona Nilsson.

Kanske kategorin ”konspirationsteoretiker”skulle läggas in här då hon sprider många sådana?” föreslår han vidare.

Även vad gäller kontroversiella teman som ras och intelligens har Andersson varit aktiv i att försöka styra artiklarnas utformning och redigerar godtyckligt bort information som han själv inte omfattar – något som även orsakar irritation bland andra användare på Wikipedia.

Så istället skall du bestämma vad som är relevant att skriva om på Wikipedia istället för att objektivt presentera informationen och låta läsaren avgöra vad de tror på?” frågar användaren Anders den vise i en diskussion.

”Adville” svarar då att ”alla källor är inte lika bra”, att Wikipedias trovärdighet bygger på ”bra källor” och att ett citat från en välrenommerad forskare inte ska inkluderas eftersom det, enligt honom, ”finns på i stort sett alla rasistsidor”.

När en annan användare frågar sig varför artikeln om Nyheter Idag innehåller diverse epitet som tidningens politiska motståndare använder svarar Harald Andersson att epiteten är relevanta eftersom det rör sig om ”ganska tunga” källor – i form av statskanalen SVT.

Även att SVT nyheter betecknar dem på det sättet är ganska tungt. Hade det däremot varit ett vänsterpartistiskt blogginlägg som användes som källa så hade det varit annorlunda”.

Grindvakt åt meningsfränder

Även på det vänsterextrema journalistkollektivet Researchgruppens wiki-sida har Andersson exempelvis varit inne och raderat informationen att Martin Fredriksson, sedermera informatör åt Säpo, tidigare varit med i den våldsbejakande gruppen AFA.

Fredrikssons AFA-engagemang var visserligen intressant, men skall stå i personartikeln. Är ju inte intressant att han var medlem 10 år innan han blev med i researchgruppen”, hävdar han där.

Ett annat exempel där ”Adville” syns är artikeln om Rapid onset gender dysphoria (ROGD) – en beteckning för hypotesen att könsdysfori kan orsakas av kamratinflytande och social smitta. I detta fall är Andersson inne och krigar i artikelredigeringen och hävdar att det handlar om ”ett begrepp som enligt tillgänglig fakta inte är relevant och saknar vetenskaplig grund precis som ID och kulturmarxism”. Resultatet som följer är att nästan hela artikelingressen handlar om att termen är ”ovetenskaplig”.

”Adville” fortsätter att dyka upp i politiskt laddade artiklar, exempelvis i artikeln om den amerikanska vänsterliberala kanalen CNN:s artikel där han proklamerar att ”CNN är en godkänd källa och vi behöver inte diskutera det” och menar att det framförallt är ”folk som inte gillar neutral rapportering av tex Trump” som beskriver kanalen som partisk.

Det är otroligt stor skillnad mellan CNN och ex Fox. Inser man inte det så blir mycket väldigt fel”, deklarerar han vidare.

Exempelvis vad gäller debattören Henrik Arnstad, som gjort sig känd för sin aktivism mot Sverigedemokraterna, har Andersson själv skapat artikeln om dennes bok ”Älskade fascism: de svartbruna rörelsernas ideologi och historia” och även varit inne och raderat information i artikeln om Henrik Arnstad som pekar på att denne ljugit om sina akademiska meriter och vid tidpunkten inte hade någon fil kand i historia som förespeglats.

Harald ”Adville” Andersson. Foto: LinkedIn

En aversion mot ”alternativmedia” framgår också tydligt i Anderssons redigering, där han i artikeln om tidningen Nya Tider hävdar att ”det framgår även i stort sett varje annan media att detta är en högerextrem tidning”. När en annan användare ifrågasätter att epitetet ”högerextrem” ska användas redan i första meningen svarar ”Adville” att ”det är väl källbelagt” och att ”vi ska vara raka och tydliga med vad saker är”.

Jag föreslår du läser om wikipedias källkrav innan du länkar till högerextrema propagandaartiklar för att bevisa att DN inte är att lita på. Vi har ganska så mycket högre krav på tillförlitlighet än nyheter idag, exponerat och allt vad de nu kallar sig”, skriver han i en annan diskussion.

Kulturmarxism, vanligen åsyftande den ideologiska rörelse med rötterna hos den så kallade Frankfurtskolans marxistiska teoretiker, är ett annat begrepp som enligt Harald Andersson ska beskrivas som en ”konspirationsteori”. Redigerare som ifrågasätter beteckningen hänvisas till ”att läsa diskussionerna i arkivet många gånger där det tydligt framgår varför detta är en konspirationsteori”.

Att ta upp de som tror på konspirationen och att deras ’sanning’ är lika rätt är som att vi skulle ta upp intelligent design och likställa den med evolutionen”, hävdar han vidare.

Det sammantagna mönstret som ständigt återkommer i olika sammanhang är en närmast fanatisk tilltro till auktoriteter och en hård kontroll över politiskt laddade artiklar.

Själv menar dock Andersson att han inte är speciellt politiskt intresserad.

”Samhällsfrågor inte mitt område”

I en kommentar på telefon delger Harald Andersson bland annat ett längre resonemang kring varför underrättelsegruppen kring vänsterextrema stiftelsen Expo enligt honom ska ses som en neutral källa.

Många skriver att Expo är vänsterextremt, men jag vet att det suttit moderater i styrelsen. En moderat skulle ju aldrig sätta sig i en vänsterextrem organisation. Fast Expo är ju ingen organisation, det är ju en stiftelse. Deras stadgar är ju att de ska forska på högerextremism och därför har de ju blivit experter på högerextremism och de används av både borgerliga regeringar och vänsterregeringar.

Andersson delger även andra utvecklade resonemang kring olika aktörer, men hävdar samtidigt att han inte är intresserad av dylika samhällsfrågor överhuvudtaget.

Det jag egentligen fokuserar på är medicin, och historia, tycker jag om. Och sen, vi har neutralitet. Egentligen är samhällsområdena inte mitt område, jag tycker det är ganska tråkigt, hävdar han.

Drivkraften till de redigeringar han gör beskriver han samtidigt som att han gör det ”för att det är kul”.

Det låter fel när man säger det, men man blir beroende. När jag är ledig sitter jag och tittar. Och skriver.

 

Så hittar du "Advilles" redigeringar

I och med att Harald Andersson ligger bakom tiotusentals redigeringar på svenska Wikipedia är det en närmast övermäktig uppgift att gå igenom allting. De exempel som lyfts i artikeln är blott ett axplock av ett enormt material.

Samtliga redigeringar han ligger bakom kan tas del av här.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Wikipedias listade ”pålitliga” källor: Judiska och vänsterextrema lobbyorganisationer

Den judiska lobbyn

publicerad 8 november 2021
– av Markus Andersson
Montage: Nya Dagbladet

Wikipedia har av bland andra medgrundaren Larry Sanger kritiserats hårt för att inte längre vara ett neutralt uppslagsverk. Nu ges ytterligare fog för den kritiken när svenska Wikipedia öppet listar bland annat den ökända judisk makt-organisationen ADL och dess motsvarighet i Sverige – den vänsterextrema underrättelsegruppen Expo – som ”pålitliga källor”. I samma lista förekommer samtidigt stora högerprofilerade internationella medier och flera svenska oberoende medier som där tvärtom betecknas som ”opålitliga”.

Den svenskspråkiga versionen av uppslagsverket besöks dagligen av cirka en miljon unika enheter och nästan alla svenska internetanvändare har förmodligen någon gång använt uppslagsverket för att söka information. Globalt handlar det om tiotals miljoner unika besökare dagligen.

Wikipedia har beskrivit sig självt som ett uppslagsverk som inte tar ställning och man betonar i sina riktlinjer att ”artiklar ska skrivas från en neutral synpunkt och företräda olika synpunkter på ämnet rättvist och välvilligt”. Det betonas även att Wikipedia inte har några ”fasta regler” och användarna uppmanas göra sitt bästa och ”strunta” i eventuella regler om det leder till att encyklopedin förbättras.

Trots den påstådda neutralitetsprincipen har Wikipedia under många års tid anklagats för att vara politiskt vinklat och för att ha ett tydligt vänsterliberalt perspektiv i nästan alla politiska frågor.

Denna bild har också bekräftats och kritiserats av Wikipedias medgrundare Larry Sanger, som med eftertryck betonat att någon neutralitetspolicy i praktiken inte längre existerar, exempelvis artikeln om Donald Trump domineras av politiska skandaler och negativa skriverier samtidigt som artikeln om Barack Obama helt saknar dylika omnämnanden.

Samma mönster ser han i artiklar om kristendom, global uppvärmning, abort, HBTQ-frågor, alternativmedicin och flera andra ämnen – där artiklarna har en tydlig vänsterliberal hållning samtidigt som motståndarsidans perspektiv nästan helt saknas.

Det är dags att Wikipedia erkänner att man har övergett NPOV (neutralitet som policy). Åtminstone borde man erkänna att man omdefinierat begreppet på ett sätt som gör det fullständigt oförenligt med den ursprungliga uppfattningen om neutralitet, som är den vanliga och gängse. Det kunde varit bättre om de antagit en ’trovärdighetspolicy’ och erkänt att deras uppfattning om vad som är trovärdigt faktiskt fått dem att vara partiska mot konservatism, traditionell religiositet och minoritetsperspektiv inom vetenskap och medicin – för att inte nämna de många övriga ämnen som Wikipedia är partiska mot”, konstaterar han.

I artikeln om bedömningar av trovärdiga källor på svenska Wikipedia kan man nu bland annat läsa att den offensivt profilerade judiska lobbyorganisationen Anti-Defamation League (ADL) räknas som en trovärdig källa – särskilt i artiklar som handlar om nationalistiska politiker och andra av ADL:s hatobjekt.

Anti-Defamation League är enligt konsensus på EnWP en generellt sett trovärdig källa, inklusive ämnen som berör hatgrupper och extremism i USA”, står det att läsa.

Även hos den vänsterextrema tidskriften Expo, som har som affärsidé att motarbeta nationalistisk opinionsbildning, är omdömet ännu mer positivt – trots att tidskriften bland annat tydligt tar ställning mot Sverigedemokraterna.

Expo är en generellt sett trovärdig källa enligt konsensus på SvWP för ämnen som relaterar till hatgrupper och extremism i Sverige och omfattar redaktionellt styrt material”.

Man medger vidare att ”vissa anser att Expo är vänster/vänsterextrem och därav inte en trovärdig källa” men hävdar att ”konsensus för denna ståndpunkt saknas”.

Även den explicit antinationalistiska lobbyorganisationen Southern Poverty Law Center (SPLC) klassas som en ”generellt sett trovärdig källa”.

Parallellt med lobbyorganisationer med uttalade politiska målsättningar, samt större medier med mer högerpolitisk profil får bland annat konservativa Daily Mail, som är den största engelskspråkiga nyhetssajten i världen, exempelvis inte användas som källa.

Konsensus är att Daily mail, inklusive onlineversionen MailOnline, är en generellt sett opålitlig källa och att använda den som referens är i allmänhet förbjudet, särskilt om det finns andra mer tillförlitliga källor som tar upp samma innehåll”, står det att läsa i motiveringen. Samtidigt bedöms vänsterliberala CNN som en ”generellt sett trovärdig källa”.

Även flera svenska oberoende medier är med snarlika motiveringar explicit listade som olämpliga källor, däribland Samhällsnytt, Fria Tider, Nya Tider och Nyheter Idag.

Fria tider har bedömts som en opålitlig källa på grund av att sidan har publicerat ett antal falska nyheter och påståenden, konspirationsteorier och avsiktligt vilseledande material.”, står det bland annat att läsa i motiveringen om varför Fria Tider inte ska användas som källa och motiveringarna, för att inte använda övriga ovan nämnda medier, är formulerade på ett nästan identiskt sätt.

Även svenska NewsVoice förekommer på ”svartlistan” med motiveringen från administratörerna att den ska betraktas som ”prorysk, antivästlig och pseudovetenskaplig”.

Användande av denna källa ska undvikas tills en ordentlig diskussion är genomförd”, sammanfattar man.

Det faktum att svenska Wikipedia använder denna typ av dubbla måttstockar är samtidigt något som inte alla användare på sajten är lika imponerade av.

Den här listan är en ren och skär KATASTROF för svenskspråkiga Wikipedias rykte. Den innehåller inte en enda grönlistad källa med höger-om-mitten-profil, och inte en enda rödlistad (västlig) källa med vänster-om-mitten-profil. Listan kommer att vara ett effektivt slagträ för alla som vill beskriva svenskspråkiga Wikipedia som politiskt vinklat med tydlig vänstervridning!” konstaterar användaren Tomas E.

Dnm, en flitig vänsterorienterad redigerare och försvarare av Wikipedias policy, hävdar till svar att ”listan består av konsensus från diskussioner” och att denna är ”ofullständig” och kan ”kompletteras” om nytt underlag finns.

Tittar man på diskussionerna på olika svenska Wikipedia-sidor, om politiskt laddade ämnen, går det också att notera hur vänsterpolitiskt orienterade administratörer gång på gång dyker upp och ”rullar tillbaka” artiklar eller nekar redigeringar med motiveringen att konsensus saknas – samtidigt som negativa och demoniserande omdömen om exempelvis nationalistiska organisationer eller andra systemkritiska grupperingar får stå kvar och försvaras.

Ett av många exempel är psykologiprofessorn Kevin MacDonald som skrivit flera böcker om judendomen som en gruppevolutionär strategi. Trots tunga akademiska meriter presenteras MacDonald på Wikipedia med de nedlåtande epiteten ”antisemit”, ”konspirationsteoretiker” och ”vit makt-anhängare”. Först därefter får läsaren veta att han är professor i psykologi. På samma sätt ”presenteras” ett stort antal andra systemkritiker – samtidigt som Wikipedia hävdar att artiklarna ska skrivas med ett neutralt synsätt.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Wikipedias grundare: Uppslagsverket kraftigt vänstervridet

Politiska aktivismen på Wikipedia

publicerad 29 maj 2020
– av Markus Andersson
Larry Sanger beklagar vad hans skapelse har förvandlats till.

Larry Sanger som tillsammans med Jimmy Wales grundade Wikipedia 2001 ser med stor sorg på vad hans skapelse har förvandlats till. I ett blogginlägg skriver han att den så kallade NPOV-policyn som går ut på att artiklarna ska vara neutrala och sakliga sedan länge är död.

Wikipedia har inte längre en effektiv neutralitetspolicy” , konstaterar Sanger och förklarar vidare att uppslagsverket numera lyfter fram kontroversiella ståndpunkter angående politik, religion och vetenskap och att en tydlig politisk bias finns i många av artiklarna på sajten.


Artikeln är en återpublicering från den 29 maj 2020.


Han jämför bland annat artiklarna om Donald Trump och Barack Obama där Obamas skandaler inte finns med i artikeln över honom samtidigt som Trump-artikeln är späckad med kontroversiella uttalanden och gärningar.

Som ni kan föreställa er är samtidigt tanken på att artikeln om Donald Trump skulle vara neutral ett stort skämt”, förklarar Sanger och påpekar att artikeln om den sittande presidenten är skriven ur en extremt negativ och kritisk synvinkel.

Sanger menar att nästan alla artiklar om politiska frågor är skrivna ur en tydligt vänsterliberal synvinkel, exempelvis det faktum att abort lyfts fram som något positivt värdeladdat och saknar perspektiv från abortmotståndare. Artikeln om drogliberalisering innehåller nästan ingen information alls om de negativa aspekterna av en sådan åtgärd, även artiklar om hbtq-frågor och liknande är starkt vänsterliberalt vinklade, enligt Sanger.

Artiklar som handlar om exempelvis kristendom, global uppvärmning, vaccin och alternativmedicin återfinns också med ett politiserat fokus där uppslagen är allt annat än neutrala.

Det är dags att Wikipedia erkänner att man har övergett NPOV (neutralitet som policy reds.anm.). Åtminstone borde man erkänna att man har omdefinierat begreppet på ett sätt som gör det fullständigt oförenligt med den ursprungliga uppfattningen om neutralitet, som är den vanliga och gängse. Det kunde vara bättre om de antog en ’trovärdighetspolicy’ och erkände att deras uppfattning om vad som är trovärdigt faktiskt får dem att vara partiska mot konservatism, traditionell religiositet och minoritetsperspektiv inom vetenskap och medicin – för att inte nämna de många andra ämnen som Wikipedia är partiska mot”, skriver han vidare.

Avslutningsvis konstaterar han att Wikipedia numera lever i en ”fantasivärld” och att världen skulle må bättre av en oberoende och decentraliserad encyklopedi som är oberoende av stöd från regeringar och storföretag – och som klarar av att hålla dessa intressen borta från uppslagsverket.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.