Wikipedias grundare: Uppslagsverket är kraftigt vänstervridet

publicerad 29 maj 2020
  Larry Sanger.

  Larry Sanger som tillsammans med Jimmy Wales grundade Wikipedia 2001 ser med stor sorg på vad hans skapelse har förvandlats till. I ett blogginlägg skriver han att NPOV-policyn som går ut på att artiklarna ska vara neutrala och sakliga sedan länge är död.

  Wikipedia har inte längre en effektiv neutralitetspolicy” , konstaterar Sanger och förklarar vidare att uppslagsverket numera lyfter fram kontroversiella ståndpunkter angående politik, religion och vetenskap och att en tydlig politisk bias finns i många av artiklarna på sajten.

  Han jämför bland annat artiklarna om Donald Trump och Barack Obama och pekar på hur Obamas skandaler inte finns med i artikeln över honom samtidigt som Trump-artikeln är späckad med kontroversiella uttalanden och gärningar.
  "Som ni kan föreställa er är samtidigt tanken på att artikeln om Donald Trump skulle vara neutral ett stort skämt", förklarar Sanger och påpekar att artikeln om den sittande presidenten är skriven ur en extremt negativ och kritisk synvinkel.

  Sanger menar att nästan alla artiklar om politiska frågor är skrivna ur en vänsterliberal synvinkel, där exempelvis abort lyfts fram som något positivt laddat och saknar perspektiv från abortmotståndare. Artikeln om drogliberalisering innehåller nästan ingen information alls om de negativa aspekterna av en sådan åtgärd och även artiklar om HBTQ-frågor och liknande är starkt vänsterliberalt vinklade, enligt Sanger.

  Artiklar som handlar exempelvis kristendom, global uppvärmning, vaccin och alternativmedicin återfinns också med ett tydligt vänsterliberalt fokus där uppslagen är allt annat än neutrala.

  "Det är dags att Wikipedia erkänner att man har övergett NPOV (neutralitet som policy reds.anm.). Åtminstone borde man erkänna att man har omdefinierat begreppet på ett sätt som gör det fullständigt oförenligt med den ursprungliga uppfattningen om neutralitet, som är den vanliga och gängse. Det kunde vara bättre om de antog en 'trovärdighetspolicy' och erkände att deras uppfattning om vad som är trovärdigt faktiskt får dem att vara partiska mot konservatism, traditionell religiositet och minoritetsperspektiv inom vetenskap och medicin – för att inte nämna de många andra ämnen som Wikipedia är partiska mot", skriver han vidare.

  Avslutningsvis konstaterar han att Wikipedia numer lever i en ”fantasivärld” och att världen skulle må bättre av en oberoende och decentraliserad encyklopedi som är oberoende stöd från regeringar och storföretag och som klarar av att hålla dessa intressen borta från uppslagsverket.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!