Vänsterextrema Expo i öppet samarbete med högerextrema ADL

Vänsterextremismen i Sverige

publicerad 8 april 2022
- av Isac Boman
"Hoppas arbeta tillsammans även framöver", säger Expos vd Daniel Poohl om samarbetet med ADL.

Den svenska underrättelsegruppen Expo har länge anklagats för att stå nära den ökända USA-baserade lobbyorganisationen Anti-Defamation League (ADL). Nu gör man även öppet gemensam sak med en ny rapport och deklarerar att man kommer att arbeta tillsammans även framöver.

Bland andra den svensk-judiske dissidenten Lasse Wilhelmson har under lång tid pekat på att vänsterextrema grupper som Expo i praktiken står mycket nära högerextrema judisk makt-grupper som lobbyorganisationen ADL.

Nu bekräftar även grupperna själva det pågående samarbetet. Den ”antirasistiska stiftelsen” Expos vd Daniel Poohl säger att man ironiskt nog enas i sitt arbete för att bekämpa högerextremism med en rapport som riktar sig mot den nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsens politiska aktivism.

Högerextremism har alltid varit ett transnationellt hot, idag mer än aldrig förr, säger Poohl.

Att samarbeta över landsgränser för att motverka detta hot är avgörande. Vi är glada över att ha samarbetat med ADL för att göra den här rapporten och hoppas arbeta tillsammans även framöver, fortsätter han.

ADL är kända för att kräva en särställning för judar gentemot andra grupper och menar exempelvis att makthavare av judisk härkomst inte ska utgöra föremål för kritik. Man har en särskilt fientlig inställning mot etniska rättigheter för europeiska folkgrupper samtidigt som man öppet stöder staten Israel som en judisk etnostat.

Organisationen grundades 1913 av den frimureriska ordensorganisationen B’nai B’rith med det uttalade syftet att ”stoppa förtal mot det judiska folket” i protest mot domen och lynchningen av Leo Frank som våldtog och mördade en 13-årig flicka i Georgia, USA.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.