Vänsterextrema Expo i öppet samarbete med högerextrema ADL

Vänsterextremismen i Sverige

publicerad 8 april 2022
- av Isac Boman
"Hoppas arbeta tillsammans även framöver", säger Expos vd Daniel Poohl om samarbetet med ADL.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den svenska underrättelsegruppen Expo har länge anklagats för att stå nära den ökända USA-baserade lobbyorganisationen Anti-Defamation League (ADL). Nu gör man även öppet gemensam sak med en ny rapport och deklarerar att man kommer att arbeta tillsammans även framöver.

Bland andra den svensk-judiske dissidenten Lasse Wilhelmson har under lång tid pekat på att vänsterextrema grupper som Expo i praktiken står mycket nära högerextrema judisk makt-grupper som lobbyorganisationen ADL.

Nu bekräftar även grupperna själva det pågående samarbetet offentligt. Den “antirasistiska stiftelsen” Expos vd Daniel Poohl säger att man ironiskt nog enas i sitt arbete för att bekämpa högerextremism med en rapport som riktar sig mot den nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsens politiska aktivism.

Högerextremism har alltid varit ett transnationellt hot, idag mer än aldrig förr, säger Poohl.

Att samarbeta över landsgränser för att motverka detta hot är avgörande. Vi är glada över att ha samarbetat med ADL för att göra den här rapporten och hoppas arbeta tillsammans även framöver, fortsätter han.

ADL, grundades 1913 av det judiska ordenssällskapet B’nai B’rith med det uttalade syftet att “stoppa förtal mot det judiska folket” i protest mot domen och lynchningen av Leo Frank som våldtog och mördade en 13-årig flicka i Georgia, USA.

Organisationen är idag en av de mest profilerade inom den internationella judisk makt-rörelsen. Man har bland annat kommit att bli kända för sin fientliga inställning mot etniska rättigheter för europeiska folkgrupper – samtidigt som man öppet stöder staten Israel som en judisk etnostat.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!