MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 19 april 2025

lördag 19 april 2025


FBI träffade techjättarna varje vecka inför valet

Nätcensuren

publicerad 6 december 2022
– av Markus Andersson
Mark Zuckerberg har tidigare bekräftat att FBI ofta sökte kontakt.

En FBI-agent har under ett vittnesmål bekräftat att den federala polismyndigheten varje vecka kallade företrädare för techjättarna till möten för att diskutera påstådd ”desinformation” där man förmedlade krav på censur på deras sociala medieplattformar.

Sedan tidigare har Missouris och Louisianas chefsåklagare Eric Schmitt och Jeff Landry lämnat in en stämningsansökan mot Joe Bidens administration och anklagar högt uppsatta regeringsföreträdare för att arbeta tillsammans med techjättarna i syfte att kontrollera det offentliga samtalet.

Under tisdagen utfrågades FBI-agenten Elvis Chan av justitieministrarnas advokater. Chan ska ha haft en kritisk roll vad gäller att koordinera FBI:s och de sociala mediejättarnas censurarbete.

Chan, som talade under ed, medgav att han tillsammans med andra FBI-agenter och personal med fokus på cybersäkerhet hade möten med de stora techjättarna varje vecka inför valet 2020 – och att man frekvent varnade dessa för påstådda ryska desinformationsförsök.

Inledningsvis träffades FBI och techbolagen en gång i kvartalet, men ju närmare valet man kom – desto oftare började mötena hållas. Ett återkommande budskap var att de sociala mediebolagen skulle vara beredda på en potentiell rysk hackerattack eller ”läcka”.

Sedan tidigare har Facebooks grundare Mark Zuckerberg medgett att FBI tagit kontakt med honom och sagt åt honom att ha ”hög beredskap” och vara beredd på ”massiv rysk propaganda” i olika former.

– Om FBI… om de kommer till oss och säger till oss att vi måste vara på vakt om något, då vill jag ta det på allvar, sa han då.


Zuckerberg hävdar också att han inte kommer ihåg om FBI flaggade nyheten om Hunter Bidens laptop som ”rysk desinformation” – men menar att den nyheten åtminstone följer mönstret för sådant som FBI identifierat som sådant.

FBI hävdar själva att man ”ofta samarbetar med enheter i den privata sektorn för att tillhandahålla information som är specifik för identifierade utländska elakartade aktörers subversiva, odeklarerade, hemliga eller kriminella aktiviteter”. Man förnekar också att det handlar om att sätta press på företagen att censurera viss typ av information eller budskap.

Enligt de två justitieministrarnas anmälan var det dock just FBI:s påtryckningar som ledde till att Facebook och andra sociala medier valde att censurera och förbjuda diskussioner om nyheten om Hunter Bidens laptop.

Fox News skriver att Chan också berättar att FBI vanemässigt skickar ut listor på URL-adresser och konton till de sociala mediejättarna med krav att de raderas eller stängs ner – och även här motiverar man censurivrandet med att det handlar om ”desinformation” och ”utländska påverkansinformationer”.

Senare hör FBI av sig igen för att försäkra sig om att materialet faktiskt har raderats.

– Sedan vi lämnade in vår stämningsansökan har vi avslöjat mängder av upptäckter som visar på en massiv censur, konstaterar Eric Schmitt.

Han menar vidare att det är direkt ”chockerande” att amerikansk federal polis är drivande när det kommer till att begränsa medborgarnas yttrandefrihet på internet.

– Det framgår tydligt av tisdagens vittnesmål att FBI har en extremt nära roll i arbetet med att censurera yttrandefriheten.

– Amerikanerna borde bli upprörda över att federala myndigheter under valet 2022 förmedlade information som sedan dess motbevisats. Ingen amerikan borde censureras av regeringen, fyller kollegan Jeff Landry i.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

USA stänger ner Bidens censurmyndighet

Donald Trumps USA

publicerad Igår 9:21
– av Isac Boman
Medlemmar ur Trump-administrationen har länge uttryckt en oro över hur yttrandefriheten begränsas och inskränks på olika sätt.

USA har nu officiellt lagt ned en myndighet som, enligt utrikesminister Marco Rubio, använts av Biden-administrationen för att systematiskt censurera amerikanska medborgare med obekväma åsikter.

Global Engagement Center (GEC) etablerades år 2016 inom det amerikanska utrikesdepartementet. Enligt dess uppdrag skulle centret ”identifiera, förstå, avslöja och motverka propaganda och desinformation från utländska statliga och icke-statliga aktörer”.

I december bytte centret namn till Counter Foreign Information Manipulation and Interference (R/FIMI), men på onsdagen meddelade Marco Rubio att verksamheten stängts ner permanent.

– Under den föregående administrationen använde denna enhet, som kostade skattebetalarna mer än 50 miljoner dollar om året, miljontals dollar till att aktivt tysta och censurera de amerikaner den var satt att tjäna, sade Rubio.

– Detta strider mot de grundläggande principer vi borde försvara och det är ofattbart att det fick ske i USA.

I en intervju som publicerades på onsdagen med konservative aktivisten Mike Benz, förklarade Rubio att GEC från början var avsett som ett verktyg för att bekämpa extremistpropaganda från grupper som al-Qaida och IS, men att verksamheten senare ”började ge sig på enskilda amerikanska röster”.

– Vi har avslutat regeringssponsrad censur i USA genom utrikesdepartementet, deklarerade han.

”Värsta förövaren inom amerikansk regeringscensur”

Rubio tillade att Biden-administrationen hade stött grupper som “bokstavligen märkte och stämplade röster i amerikansk politik – Ben Shapiro, The Federalist, andra – och beskrev dessa som utländska agenter”.

GEC hade en årsbudget på 61 miljoner dollar och sysselsatte cirka 120 personer. I december vägrade republikanska ledamöter i kongressen att bevilja fortsatt finansiering till enheten.

President Donald Trump och hans anhängare har länge anklagat Demokraterna för att använda statliga institutioner för att tysta konservativa åsikter på nätet. År 2023 kritiserade även techmiljardären Elon Musk GEC och kallade centret för “den värsta förövaren inom amerikansk regeringscensur och mediemanipulation” samt “ett hot mot vår demokrati”.

Journalisten Matt Taibbi anklagade även centret för att ha försökt undertrycka diskussioner om covid-19 under förevändning att bekämpa “ryska identiteter och ombud”.

Redan förra året riktade en grupp republikanska kongressledamöter hård kritik mot GEC i ett brev till dåvarande utrikesminister Antony Blinken. I brevet anklagades centret för partiskhet till förmån för “amerikanska progressiva” samt för att ha försökt tysta åsikter som “ansågs politiskt obekväma eller misshagliga”.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Amerikanska techjättar viker sig för EU:s censurkrav

Nätcensuren

publicerad 28 januari 2025
– av Redaktionen
De flesta stora techjättar har valt att anamma EU:s uppförandekod - som påstås vara frivillig.

De amerikanska teknikföretagen Facebook, X och YouTube har gått med på att intensifiera sina insatser för att bekämpa påstått näthat.

Överenskommelsen sker under EU:s uppdaterade uppförandekod, som nu integreras i unionens regleringsramverk Digital Services Act (DSA).

Meta, Elon Musks X (tidigare Twitter), Googles YouTube och flera andra teknikföretag har gått med på att stärka sitt arbete mot så kallat hatiskt innehåll på sina plattformar. Detta inkluderar förbättrade insatser för att upptäcka och hantera icke tillåtna yttranden och inlägg online inom ramen för EU:s uppdaterade uppförandekod.

– Det finns ingen plats för olagligt hat i Europa, varken offline eller online. Jag är glad att aktörerna nu engagerar sig för en stärkt uppförandekod under Digital Services Act (DSA), kommenterar EU:s techkommissionär Henna Virkkunen.

Den reviderade koden, som påstås vara frivillig för företag att ansluta sig till, ställer bland annat krav på snabbare hantering av rapporter angående misstänkt ”näthat”. Företagen åtar sig att samarbeta med ideella organisationer och offentliga aktörer för att granska minst två tredjedelar av inkommande rapporter inom 24 timmar. Dessutom ska automatiska verktyg användas för att minska spridningen av så kallat hatiskt innehåll, och företagen ska även presentera detaljerad information om algoritmers roll och innehållsrekommendationer.

Förutom de större plattformarna är andra anslutna aktörer bland andra TikTok, LinkedIn och Twitch. EU betonar att efterlevnad av denna uppförandekod kan påverka hur unionens tillsynsmyndigheter tillämpar reglerna i DSA, som trädde i kraft 2022 och bland annat syftar till att bekämpa olagligt innehåll och skydda användarnas säkerhet online.

Hotade ogiltigförklara val

EU:s nya åtgärder är en del av unionens bredare strategi för att reglera tekniksektorn och säkerställa att företag agerar i linje med vad EU själva hävdar är ”demokratiska värderingar”. Tidigare har EU även introducerat Digital Markets Act (DMA), som syftar till att begränsa teknikjättarnas dominans och främja konkurrens.

Ett annat exempel på EU:s regleringsiver är nyligen rapporterade uttalanden från Thierry Breton, tidigare EU-kommissionär, om att unionen kan använda DSA för att ogiltigförklara val om det finns misstanke om utländsk påverkan. Breton nämnde bland annat Elon Musks plattform X som en potentiell risk för påverkan under det kommande tyska valet.

Utöver detta har Google kritiserats för sin introduktion av ”digitala fingeravtryck”, en teknik som enligt kritiker undergräver användarnas integritet. Den brittiska dataskyddsmyndigheten ICO har uttryckt oro över tekniken och varnat för att den kan användas för omfattande övervakning.

Även om EU framhåller att målet med DSA och den uppdaterade uppförandekoden är att bekämpa hatpropaganda och skydda demokratin, har kritiker varnat för att unionens regler kan innebära omfattande inskränkningar i medborgarnas yttrandefrihet.

Genom att ställa hårda krav på plattformarna att övervaka och filtrera innehåll riskerar man enligt bedömare att skapa ett digitalt landskap där kontroversiella åsikter censureras och debattklimatet påverkas negativt.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Zuckerberg: Biden-administrationen tvingade oss censurera vaccinkritik

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 11 januari 2025
– av Markus Andersson
Mark Zuckerberg uppger att det var Bidens team som tvingade Facebook att censurera vaccinkritik.

I en intervju med poddprofilen Joe Rogan berättar Metas vd Mark Zuckerberg att det var Biden-administrationen som tvingade företagets plattformar att censurera inlägg som kritiserade de experimentella covid-19-vaccinerna.

Under samtalet avhandlades flera ämnen, men ett som särskilt stack ut var när Zuckerberg pratade om statlig censur och berättade om hur den avgående administrationen tvingat techbolaget att rensa bort obekväma åsikter – även om dessa var helt sanna.

– Det mest extrema var under Biden-administrationen när de försökte rulla ut vaccinprogrammet. Nu är jag i allmänhet ganska pro-vacciner, jag tror att vaccinerna i balans är mer positiva än negativa, men jag anser att samtidigt som de försökte driva det programmet så försökte de också censurera alla som argumenterade mot detta.

– De pressade oss superhårt för att ta bort saker som var helt sanna. De tvingade oss i princip och sa ’Ni vet allt som säger att vacciner kan ha biverkningar, ni måste ta ner det’, förklarade miljardären i intervjun och hävdade att han motsatte sig detta krav.

Enligt Zuckerberg kontaktade företrädare för Biden-administrationen honom personligen och krävde att inlägg där mRNA-vaccinens biverkningar uppmärksammades skulle raderas.

Bara löjligt

Med hänvisning till utredningen, och kommittén som inrättats för att undersöka Biden-regeringens censur, berättade Mark Zuckerberg vidare att regeringsföreträdare ring och skrikit på på Metas team och krävt att olika inlägg, även av humoristisk natur, skulle raderas ned omedelbart.

– Det kom bara till den här punkten där vi sa, nej, vi ska inte ta ner sanna saker. Det är bara löjligt… Vi kommer inte att ta ner humor och satir.

Enligt Zuckerberg ska hans påstådda vägran att följa Biden-administrationens censurkrav också ha lett till att regeringen började attackera hans företag genom diverse utspel och myndighetsutredningar.

– Det var brutalt, hävdar han.

Nu när Bidens regering lämnar och Trumps tillträder uppger Facebook-grundaren att det är hög tid att ”återställa yttrandefriheten” på de plattformar där det tidigare rått en mycket omfattande och godtycklig censur, och där avvikande uppfattningar i praktiken ofta varit förbjudna.

– Vi kommer att gå tillbaka till våra rötter, heter det nu.

”Kriminell censur”

Alla uppfattar dock inte Zuckerbergs påståenden som särskilt trovärdiga. Författaren David Icke, som var tidigt ute och kritiserade massvaccineringsprogrammen, pekar exempelvis på att han censurerades och stängdes av från Facebook redan 2020 när Donald Trump var president.

De håller alla på med det – låter Zuckerbergs kriminella censur vittvättas för att föra honom in i MAGA-facket medan Biden får ta skulden”, skriver han.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Facebook slutar faktagranska: ”För mycket censur”

Nätcensuren

publicerad 8 januari 2025
– av Markus Andersson
Mark Zuckerberg har själv tidigare varit drivande i att censurera dissidenter och andra oliktänkare på Metas plattformar.

Mark Zuckerberg, vd för Facebooks och Instagrams moderbolag Meta, tillkännager att man kommer att sluta faktagranska inlägg på de båda plattformarna och istället övergå till ett användardrivet system.

Zuckerberg menar också att det är politiker och massmedia som tvingat fram den så omfattande censuren – och hävdar att det nu är dags att ”återställa yttrandefriheten”.

– Vi kommer att gå tillbaka till våra rötter och fokusera på att minska misstag, förenkla våra policyer och återställa yttrandefriheten på våra plattformar. Mer specifikt, här är vad vi kommer att göra. Först ska vi göra oss av med faktagranskare och ersätta dem med community notes liknande X, med start i USA, uppger miljardären i ett filmklipp.

Han medger också att Trumps valvinst spelat en stor roll för beslutet och kritiserar samtidigt ”regeringar och gammelmedia” för att ha pressat bolaget att ”censurera mer och mer”.

– De senaste valen känns också som en kulturell brytpunkt mot att återigen prioritera yttrandefrihet.

Facebook-vd:n erkänner också att de avancerade system som skapats för att moderera plattformarna inte fungerar på ett bra sätt och leder till en orimlig censur av innehåll som inte bryter mot några regler alls.

– Problemet med komplexa system är att de gör misstag. Även om de av misstag censurerar bara 1% av inläggen, så handlar det om miljontals människor, och vi har nått en punkt där det bara är för många misstag och för mycket censur.

”En kompromiss”

Vissa innehållsriktlinjer ska också tas bort bland annat vad gäller invandring och hbtq-frågor. Detta tolkas som att det framöver kommer att bli möjligt att friare diskutera dessa ämnen och ha avvikande uppfattningar – utan att riskera att bli avstängd eller censurerad lika lätt som tidigare.

Även innehållsfiltret ska modifieras, heter det, och ställas in så att inlägg inte raderas lika lättvindigt och godtyckligt som tidigare.

– Verkligheten är att detta är en kompromiss. Det betyder att vi kommer att fånga mindre dåliga saker, men vi kommer också att minska antalet oskyldiga människors inlägg och konton som vi av misstag tar ner, fortsätter Zuckerberg.

Censuren på Facebook har de senaste åren varit extremt omfattande och det har ofta varit svårt att överhuvudtaget föra diskussioner om politiska frågor eller andra ämnen utan att riskera att utsättas för censur. Att Meta nu tvärvänder beror enligt bedömare på att Mark Zuckerberg vill förbättra relationen med den tillträdande presidenten Donald Trump och dennes administration.

Trump har själv i flera år varit bannlyst från både Facebook och Instagram – men välkomnades tillbaka i somras när det stod klart att på nytt skulle bli republikanernas presidentkandidat.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.