Enligt uppgifter till The Independent kräver Donald Trumps administration att Storbritannien avskaffar lagen om hets mot folkgrupp som ett villkor för att ett nytt handelsavtal mellan länderna ska slutföras.
Kravet, som kopplas till vicepresident J.D. Vances syn på yttrandefriheten som någonting helt grundläggande för en demokrati, uppges dock ha mött motstånd från den brittiska regeringen.
En anonym källa nära den amerikanska administrationen uppger för The Independent att Trump är ”besatt av västvärldens fall” och att presidenten är djupt oroad över att yttrandefriheten undermineras i Storbritannien.
Källan hävdar att Vita huset vill att Labourregeringen ska dra tillbaka lagar om hets mot folkgrupp, inklusive sådana riktade mot HBTQ-grupper eller diverse etniska minoriteter, för att ett avtal ska kunna nås.
– Ingen yttrandefrihet, ingen överenskommelse. Så enkelt är det, säger källan till tidningen.
Britter arresteras för inlägg på sociala medier
Vance, som leder förhandlingarna från amerikanskt håll, har tidigare uttryckt optimism inför ett nytt avtal:
– Det finns en god chans att vi kommer fram till en bra överenskommelse som gynnar båda länderna, sade han i en intervju med UnHerd.
Brittiska myndigheters repression mot ”åsiktsbrottslingar” har länge betraktats som ett stort problem av personer i Trumps närmaste krets.
Presidentens rådgivare, Elon Musk, har varit en av de mest högljudda kritikerna och har vid flera tillfällen lyft det faktum att brittiska myndigheter arresterar människor på grund av inlägg som de publicerat på sociala medier.
Under Keir Starmers första besök i Vita huset varnade Vance också för att yttrandefriheten var under attack och pekade på hur amerikanska techbolag tvingas till oacceptabel censur genom nya europeiska lagar som införs under förevändningen att skydda medborgarna från ”näthat”.
”En elit rädd för sitt eget folk”
Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat hur Vance under säkerhetskonferensen i München också gick till hård attack mot de europeiska etablissemangspolitikerna.
– När jag ser att Bryssel hotar att stänga ner sociala medier vid ’desinformation’, ser jag inte en demokrati i aktion. Jag ser en elit rädd för sitt eget folk.
Vance berörde även Sveriges dom mot den mördade irakiske koranbrännaren Salwan Momikas kollega som dömdes för att ha deltagit i aktionerna.
– Som domaren i hans fall kyligt noterade, Sveriges lagar för att skydda yttrandefrihet ger i själva verket inte garantin att säga eller göra något om det riskerar att förolämpa gruppen som har den övertygelsen.