En ny studie vid Ludwig Maximilians universitet i München visar att de omfattande och hårda nedstängningarna av det tyska samhället har haft mycket liten eller ingen påverkan alls på smittspridningen i landet.
Forskare och statistiker vid universitetet som har analyserat smittotalen i landet visar på att antalet smittade enligt officiell statistik redan varit på väg nedåt vid varje tillfälle som Tyskland beslutat om omfattande nationella nedstängningar och begränsade medborgerliga fri- och rättigheter inklusive deras möjligheter att driva butiker, företag och restauranger.
Studien fokuserade särskilt på hur många personer varje smittad i sin tur smittar med viruset och här noterades en kraftig minskning redan innan politiker och myndigheter beslöt sig för att införa ytterligare restriktioner och förbud – något som kritiker menar tyder på att nedstängningarna varit meningslösa ur smittspridningssynpunkt och snarare handlat om andra politiska motiv så som att stärka kontrollen över befolkningen.
Skaparna av studien tar själva inte någon ställning kring huruvida nedstängningarna varit befogade eller inte, utan konstaterar bara att de inträffat samtidigt som smittspridningen redan varit på väg nedåt och att det är svårt att se att de haft någon effekt att tala om.
”Åtgärderna som togs skulle kunna haft en positiv effekt på smittspridningen men är inte ensamma ansvariga för minskningen”, kommenterar författarna neutralt och menar vidare att det ”inte går att säga” om nedstängningarna faktiskt fyllde något samhälleligt behov.
– Det detta visar är att starten av nedstängningarna och minskningen av infektioner inte sammanfaller med varandra, konstaterar professor Ralph Brinks.
Motståndare till nedstängningarna är dock övertygade om att studien ska ses som ytterligare ett bevis för att nedstängningarna och repressionen under den så kallade coronapandemin skett av rent politiska skäl snarare än för att skydda medborgarna och samhället.
Försvarare av den hårda repressionen menar istället att ”debatten om nedstängningar” som fördes innan införandet kan ha förändrat medborgarnas beteende och attityder och bidragit till en minskad smittspridning – redan innan nedstängningarna faktiskt infördes.
Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om de omfattande skador som nedstängningarna orsakat för folkhälsan och bedöms bland annat av amerikanska forskare ha kostat minst en miljon människoliv.