Italien: Ny rapport avslöjar kraftigt överdrivna dödstal

Falska Coronastatistiken

publicerad 27 oktober 2021
- av Sofie Persson
Italiens hälsominister, Roberto Speranza.

Italiens officiella dödssiffror för covid-19 kan vara helt felaktiga. En ny rapport från Italiens folkhälsomyndighet visar att över 97 procent av de som officiellt avlidit med covid-19 också led av andra sjukdomar.

130 468 personer påstås ha avlidit till följd av covid-19 i Italien. Nu visar en ny rapport från Italiens folkhälsomyndighet Istituto Superiore di Sanità (ISS) att dessa siffror kan vara gravt felaktiga och att de verkliga siffrorna är betydligt lägre än de officiella.

I rapporten har man tittat på journaler från avlidna mellan februari 2020 och juli i år. Datan som sammanställts från 7 910 avlidna patienter visar att endast 2,9 procent av dessa inte led av någon annan känd sjukdom än covid-19 när de avled.


Annonser:


Den absoluta majoriteten av de avlidna hade istället upp till fem andra allvarliga sjukdomar när de dog. Hela 67,7 procent hade fler än tre andra sjukdomar samtidigt. 18 procent hade minst två andra sjukdomar. Beräknat på coronastatistiken i sin helhet innebär det att endast 3 783 av de officiellt 130 468 avlidna med covid-19 inte hade någon annan underliggande sjukdom.

65,8 procent av de avlidna hade högt blodtryck och 29,3 procent hade diabetes. 23,5 procent hade en demenssjukdom och 28 procent led av ischemisk hjärtsjukdom. 16,3 procent hade haft cancer de senaste fem åren och 15,7 procent led av hjärtsvikt.

24,8 procent av de avlidna hade även förmaksflimmer, vilket innebär att man har störningar i hjärtats rytm. 17,4 procent hade redan sjukdomar i lungorna innan de fick covid-19.

Mer än var tionde italienare som avled med covid-19 var också överviktig och hade fått en stroke nyligen. Ett mindre antal led också av svåra leverproblem, genomgick dialys för njurarna och hade autoimmuna sjukdomar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.