MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 16 januari 2025

torsdag 16 januari 2025

Italien: Ny rapport avslöjar kraftigt överdrivna dödstal

Falska Coronastatistiken

publicerad 27 oktober 2021
– av Sofie Persson
Italiens hälsominister, Roberto Speranza.

Italiens officiella dödssiffror för covid-19 kan vara helt felaktiga. En ny rapport från Italiens folkhälsomyndighet visar att över 97 procent av de som officiellt avlidit med covid-19 också led av andra sjukdomar.

130 468 personer påstås ha avlidit till följd av covid-19 i Italien. Nu visar en ny rapport från Italiens folkhälsomyndighet Istituto Superiore di Sanità (ISS) att dessa siffror kan vara gravt felaktiga och att de verkliga siffrorna är betydligt lägre än de officiella.

I rapporten har man tittat på journaler från avlidna mellan februari 2020 och juli i år. Datan som sammanställts från 7 910 avlidna patienter visar att endast 2,9 procent av dessa inte led av någon annan känd sjukdom än covid-19 när de avled.

Den absoluta majoriteten av de avlidna hade istället upp till fem andra allvarliga sjukdomar när de dog. Hela 67,7 procent hade fler än tre andra sjukdomar samtidigt. 18 procent hade minst två andra sjukdomar. Beräknat på coronastatistiken i sin helhet innebär det att endast 3 783 av de officiellt 130 468 avlidna med covid-19 inte hade någon annan underliggande sjukdom.

65,8 procent av de avlidna hade högt blodtryck och 29,3 procent hade diabetes. 23,5 procent hade en demenssjukdom och 28 procent led av ischemisk hjärtsjukdom. 16,3 procent hade haft cancer de senaste fem åren och 15,7 procent led av hjärtsvikt.

24,8 procent av de avlidna hade även förmaksflimmer, vilket innebär att man har störningar i hjärtats rytm. 17,4 procent hade redan sjukdomar i lungorna innan de fick covid-19.

Mer än var tionde italienare som avled med covid-19 var också överviktig och hade fått en stroke nyligen. Ett mindre antal led också av svåra leverproblem, genomgick dialys för njurarna och hade autoimmuna sjukdomar.

Författaren dog av lunginflammation – inte av coronaviruset

Falska Coronastatistiken

publicerad 16 december 2020
– av Markus Andersson
John le Carré avled i helgen - 89 år gammal.

När den brittiske författaren John le Carré avled i helgen rapporterade svenska och internationella medier att han dog av coronaviruset. Författarens familj dementerar dock detta och förklarar att 89-åringen avled i sviterna av en vanlig lunginflammation.

John le Carré eller David John Moore Cornwell som han egentligen hette var en av världens mest framgångsrika författare inom genren spionromaner och har bland annat skrivit Mullvaden (Tinker, Taylor, Soldier, Spy) som filmatiserats av Tomas Alfredsson och Spionen som kom in från kylan. I Storbritannien ses han som en av landets mest populära författare i modern tid.

Le Carré som blev 89 år dog i sviterna av en lunginflammation men både svenska och brittiska medier var snabbt ute innan dödsorsaken var känd och hävdade att författaren avlidit av coronaviruset. Först efter att hans agent och familj gått ut och deklarerat att han dog av lunginflammation och ingenting annat så kände sig medier som AP News, Omni och Daily Mail sig tvingade att korrigera sina artiklar och lägga in rättelser om dödsorsaken.

John la Carre har avlidit vid en ålder av 89 år. Det här fruktansvärda året har tagit en av våra litterära giganter och en humanitär själ”, twittrade den amerikanske författaren Stephen King efter att han nåtts av dödsbeskedet och på sociala medier har många andra författare också passat på att lämna hyllningar till le Carré.

Spionromansförfattaren lämnar efter sig sin fru och fyra söner.

1000 coronatester kan ha gett fel resultat

Falska Coronastatistiken

publicerad 21 november 2020
– av Markus Andersson
Coronatesterna har redan tidigare kritiserats för att inte fungera som de ska.

Omkring 1000 nya covid-prover i Stockholmsregionen har gett fel resultat till de testade – detta på grund av ”felaktigt provtagningsmaterial”. Testerna visade negativt trots att personerna kan ha varit smittade med viruset, konstaterar regionen.

– Det är allvarligt att materialet visade sig ha fel men samtidigt bra att det upptäcktes i kvalitetsgranskningarna som görs, säger chefläkare Elda Sparrelid.

De dysfunktionella proverna användes mellan den 26 oktober och 17 november vid nio olika drive in-teststationer i Stockholmsområdet och vid en granskning av PCR-testen så upptäckte man att felaktigt material använts för provtagningen.

Det har förekommit ett fel i en sändning av provtagningsmaterial som medfört en minskad känslighet vid analyserna av vissa prover. Provtagningsmaterialet har i första hand använts vid vissa provtagningsstationer men också hos vissa vårdgivare”, skriver man i ett pressmeddelande.

Det handlar om cirka 1000 personer som berörts av felet och som testats under de tre veckorna, och dessa kan alltså inte lita på om provsvaren stämmer eller inte.

Större delen av dessa har fått besked om att de inte har påvisbar covid-19, men om materialet varit korrekt hade troligen fått besked om att de hade en pågående covid-19 infektion. De som ännu inte fått sitt provsvar kommer få svaret tekniskt fel istället”, skriver man vidare.

De berörda teststationerna är Lidl/Fruängen, Ekvallens ishall/Gustavsberg, Torvalla IP/Haninge, Gamla ambulanshallen/KS Solna, Segeltorpshallen/Segeltorp, Norrtälje, Eriksbergsskolan/Sollentuna, Södertälje IP och Stockholmsmässan/Älvsjö.

Det är heller inte första gången coronatesterna visar sig fungera mycket dåligt. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur tusentals svenskar tidigare har fått fel provresultat och i det fallet testat positivt trots att de inte burit på smittan.

Elon Musk: Coronatesterna ger falska utslag

Falska Coronastatistiken

publicerad 20 november 2020
– av Sofie Persson

Elon Musk kritiserar coronatesterna efter att han själv testat sig fyra gånger varav två gav negativt utslag och två gav positivt utslag. Detta trots att testet genomfördes samma dag av samma sköterska i samma maskin.

Coronatester är numera ett dagligt inslag i vår vardag, men fler och fler kritiserar testerna som opålitliga. En av dem är Elon Musk.

För att testa sig för coronaviruset används ett så kallat PCR-test som går ut på att analysera genetiskt material genom att ta prover från bakre delen av halsen, ett salivprov, ett vätskeprov, et prov från lungorna eller ett avföringsprov.

Det finns också ett annat test som kallas för serologiska tester och kortfattat ska visa om du har antikroppar eller inte.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om kritiken som experter har mot båda dessa tester. Flera tvivlar på om de verkligen är pålitliga. Till exempel har också fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo nyligen gått ut med att han inte litar på testerna efter att ha testat sig positiv tre gånger utan att vara sjuk.

 

Nu är det alltså Elon Musk som kritiserar testerna. Han skrev på Twitter den 13:e november att han gick och testade sig fyra gånger den dagen. Två test kom tillbaka positiva och två negativa. Han testades av samma maskin, samma test och samma sköterska.

Någonting väldigt lögnaktigt håller på att hända. Testade mig för covid fyra gånger idag. Två tester kom tillbaka negativa, två kom tillbaka positiva. Samma maskin, samma test, samma sköterska. Snabbt antigen-test från BD.”

Han skriver på Twitter att han har symptom likt en vanlig förkylning. Han fortsätter sedan med att skriva att han ska ta nya test men på separata labb.

Om det händer mig, så händer det också andra. Jag kommer att ta PCR-test från separata labb. Resultaten kommer ta ungefär 24 timmar.”

Fakta om testmetoderna som används för att spåra coronavirus

Foto: Madprime/CC0 1.0

Så kallade RT-PCR-tester är inriktade på att analysera genetiskt material och är en metod som i korthet går ut på att replikera en viss DNA-sekvens hundratusentals gånger - för att få fram tillräckligt många exemplar av sekvensen för att dessa ska kunna analyseras djupare. RT-PCR-metoden förespråkas av bland andra amerikanska hälsodepartementet och Världshälsoorganisationen.

Den andra typen av tester kallas för serologiska och letar efter specifika antikroppar som människokroppen har producerat för att bekämpa viruset. Om dessa antikroppar kan detekteras så testar patienten också positivt för coronaviruset. Denna typer av tester har använts i bland annat Kina och Singapore.

Ronaldo: PCR-testerna är trams

Falska Coronastatistiken

publicerad 2 november 2020
– av Markus Andersson
Cristiano Ronaldo.

Efter att ha testats positivt för coronaviruset tre gånger går fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo ut och kritiserar de kontroversiella PCR-testerna och konstaterar att de inte fungerar.

Trots att Ronaldo som räknas som en av de bästa fotbollsspelarna i världshistorien har isolerat sig själv, följt alla uppsatta coronarestriktioner och med experters hjälp tagit hand om sin hälsa på bästa sätt så fortsätter hans testresultat att komma tillbaka positiva, vilket också gör att han inte kan spela fotboll med sin klubb.

Känner mig bra och hälsosamdeklarerade Ronaldo i ett inlägg på Instagram tillsammans med ett fotografi där fotbollsspelaren ser glad och välmående ut. I en kommentar på samma inlägg konstaterar han upprört att ”PCR är trams” eftersom provresultatet gång på gång visar positivt trots att han inte är sjuk.

PCR-testerna som används i stora delar av världen för att kontrollera om någon har coronaviruset är mycket kontroversiella och många experter menar att de inte alls fungerar för att upptäcka om någon är smittad av ett specifikt virus.

PCR är skapat för ett identifiera substanser kvalitativt men är av sin natur inte skapad för att uppskatta antal. Ändå finns det en vanlig missuppfattning att testerna för virusbelastning faktiskt räknar antalet virus i kroppen. De här testerna kan inte upptäcka fria smittsamma virus överhuvudtaget: de kan bara upptäcka protein som förmodas, och i vissa fall felaktigt, vara unika för HIV. Testerna kan detektera genetiska sekvenser hos viruset, men inte själva viruset”, menar exempelvis den amerikanske journalisten John Lauritsen.

Cristiano Ronaldo har blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare vid fem tillfällen och spelar för närvarande i den italienska klubben Juventus. Han är också den förste europeiske fotbollsspelare att nå 100 landslagsmål.

I skrivande stund går hans kommentar ”PCR är trams” inte att hitta, det är oklart om han själv har raderat den och om det i så fall skett på eget bevåg eller efter påtryckningar.