I en ny studie har man tittat på fördelarna med att läkare skriver ut naturrecept till patienter. Patienterna upplevde både fysiska och psykiska fördelar som exempelvis lägre blodtryck och mindre ångest. Forskarna vill nu att studierna ska fortsätta så att fler ska kunna ta del av denna typ av recept.
Den psykiska ohälsan ökar världen över och i Sverige är antidepressiv medicin en av de fem vanligaste läkemedlen som skrivs ut. Medicinen kan dock ha åtskilliga biverkningar och därför har också mer naturliga metoder att lindra exempelvis depression och ångest blivit alltmer vanligt. Att tillbringa tid i naturen har exempelvis i flertalet studier visats ha en positiv effekt på hälsan.
Forskare vid University of New South Wales i Sydney i Australien har tittat på 28 studier som har testat så kallade “naturrecept”, det vill säga en rekommendation att tillbringa mer tid ute i naturen. Ett sådant “recept” kan ges av läkare vid psykisk ohälsa, men också vid fysiska åkommor som exempelvis högt blodtryck.
I analysen kunde kunde man se att det fanns både fysiska och psykiska fördelar med naturrecept. Patienter hade generellt lägre blodtryck och uppvisade lägre symptom för depression och ångest.
– Det finns bevis för att naturrecept kan bidra till att återställa och bygga upp förmågor för bättre fysisk och psykisk hälsa, säger professor Xiaoqi Feng som lett studien. Det vi behöver nu är att ta reda på hur vi ska få naturrecept att bli verklighet på ett hållbart sätt för de människor som har stor potential att dra nytta av dem, men som för närvarande tillbringar lite tid i naturen.
En rikligare kontakt med naturen bidrar också till att reducera skador från exempelvis dålig luft om man bor i storstäder och kan hjälpa till att uppmuntra hälsosamma beteenden som att socialisera och att röra på sig, vilket i sig kan bidra till att förebygga ensamhet, depression och hjärtsjukdomar.
Naturrecept har börjat bli mer vanligt, exempelvis har man nyligen i Storbritannien påbörjat ett pilotprojekt och i Kanada finns ett program för att skriva ut naturrecept till patienter. Däremot menar professor Feng att det behövs mer forskning i ämnet.
– Hur länge ska naturreceptet vara giltigt? Vad ska receptet innehålla? Hur och av vem ska vi lämna ut det? Dessa frågor har ännu inte fått några säkra svar, säger han.
Vidare menar man att det inte får bli något “lyxrecept” som enbart rika ska få ta del av, eftersom det ofta är de i fattigare hushåll som har mindre tillgång till naturen och dess fördelar.
– Vi vill att alla ska ha dessa fördelar, konstaterar Feng.