Mer skärmtid för barn ökar risken för självmord

publicerad 21 mars 2023
- av Sofie Persson
Föräldrar uppmanas att prata med sina barn om skärmanvändande.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Psykisk ohälsa och även självmord ökar bland unga. I en ny studie har forskare kommit fram till att ökad skärmtid är associerat med större risk för självmordstankar hos barn. Forskarna konstaterar att föräldrar bör försöka minska sina barns skärmtid för att minimera riskerna, men också vara förebilder kring sin egen skärmtid.

I en ny studie, som publicerats i Preventive Medicine, har forskare tittat på samband mellan skärmtid och självmordstankar hos barn. Studien har extraherat data från 11 633 barn i åldrarna nio till elva år under två års tid från Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), vilket är en långtidsstudie gällande hjärnutveckling hos unga i USA.

Barnen fick sedan svara på frågor gällande skärmtid för sex olika former av skärmaktivitet och även tankar och beteende kring självmord.

Studien visade att varje extra timme barnen tillbringade vid en skärm var associerad med 9 procent ökning av självmordsbenägenhet två år senare.

Skärmtid kan leda till social isolering, cybermobbning och sömnstörningar, vilket kan försämra den psykiska hälsan, säger studieförfattaren och professorn Jason Nagata. Mer skärmtid innebär ofta att tiden för umgänge med andra människor, fysisk aktivitet och sömn försvinner.

Specifikt var också varje extra timme med att titta på videor, spela videospel, sms:a och videochatta även associerat med ökad risk för självmord.

Skärmtid kan ha viktiga fördelar som utbildning och socialisering, men föräldrarna bör försöka minska de negativa psykiska riskerna med överdriven skärmtid. Föräldrar bör regelbundet tala med sina barn om användning av skärmar och vara förebilder för beteenden som rör skärmar, säger Nagata.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!