Kött nyttigt för gravida

publicerad 9 december 2023
- av Jan Sundstedt
Gravid graviditet
Kött är av studien att döma särskilt nyttigt för gravida.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En internationell studie med över 1700 kvinnor visar att över 90 procent av de som försöker bli gravida saknar essentiella vitaminer – som framförallt finns i kött- och mejeriprodukter. Forskarna lyfter även ett varningens finger för att trenden med växtbaserad kost kan förvärra problemet.

Studien, som genomfördes i Storbritannien, Nya Zeeland och Singapore, påvisar att omkring 90 procent av kvinnorna som planerade graviditeter hade för låga nivåer av viktiga näringsämnen.

Kvinnorna, som var mellan 18 och 38 år, valdes ut till en så kallad Nipper-studie, en internationell studie som undersöker om kombinationer av näringsämnen och probiotika före och under graviditet kan förbättra hälsan hos mödrar och deras barn.

Merparten av de testade produkterna saknar näringsämnen som är avgörande för en hälsosam fostertillväxt och som främst står att finna i vanliga kött- och mejeriprodukter.

Kosttillskott

För att tackla bristerna tilldelades deltagarna slumpmässigt antingen standardvitaminer eller en förbättrad version med extra näringsämnen och probiotika. Resultaten visade en betydande förbättring, men optimala nivåer var trots det inte alltid möjliga att uppnå.

Professor Asma Khalil från Royal College of Obstetricians and Gynaecologists uttrycker oro över att så många som 90 procent av kvinnorna hade låga vitaminnivåer. Hon understryker behovet av prekonceptionell hälsa och receptfria graviditetstillskott i måttlig mängd.

Detta visar på det stora behovet av kosttillskott före graviditet och under graviditet, i doser som kan köpas över disk, säger Asma Khalil.

Barn nyfödda
Enligt studien är en näringsrik kost bra för såväl nyfödd som mor. Foto: Isaac Taylor/Pexels

De ansvariga bakom studien framhåller behovet av en kombinerad strategi för att komma till rätta med problemet. Detta inkluderar en näringsrik kost, receptfria tillskott, och individuell anpassning baserad på hälsotillstånd.

Professor Keith Godfrey, epidemiolog och huvudförfattare till studien vid University of Southampton, har kommenterat resultaten och varnar för att problemet kan förvärras med ökad popularitet av växtbaserade dieter, som ofta saknar vitaminerna B12 och D.

Vi blev förvånade över hur vanligt det var med låg eller marginell status för dessa mikronäringsämnen. För individen är det enkla svaret att om man inte följer en diet av mycket hög kvalitet kan man behöva överväga att ta ett tillskott.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!