En internationell studie visar att barns språkutveckling förbättras ju mer de exponeras för tal. För varje 100 extra yttranden som barn hör per timme, yttrar de sig i genomsnitt 27 gånger mer själva.
Forskare från bland annat Harvard University, University of Manitoba i Kanada, Radboud University i Nederländerna och Stockholms universitet analyserade över 40 000 timmar inspelad ljudmiljö från 1001 barn mellan noll till fyra år. Studien har undersökt barn från tolv länder och sex kontinenter. Bland annat från länder i Europa och Nordamerika, samt även mer självförsörjande jordbrukssamhällen som Bolivia, Senegal och Papua Nya Guinea.
Vidare mätte man barnens språkutveckling genom analys av språkproduktionen, från tidiga vokaliseringar hos spädbarn till enskilda ord hos småbarn och hela meningar i förskoleåldern.
I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS, upptäckte forskarna att ju mer språklig input barnen får, desto mer främjas deras språkutveckling, oavsett vilket land de bor i.
– Det är väldigt goda nyheter både för forskning och praktik. Språket har en central roll i barns utveckling och står i direkt samband med läs- och skrivutveckling och skolprestation. Studiens resultat betyder att vi kan skapa bättre förutsättningar för barns utveckling och lärande genom något så enkelt som att prata med barnet, säger Iris-Corinna Schwarz, docent i lingvistik vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.
Lätt att påverka
För varje extra 100 yttranden barnet hör per timme så kommer barnet i snitt själv att säga 27 fler yttranden. Både pojkar och flickor lärde sig lika snabbt och det spelade ingen roll om man talade fler språk med barnet. Inte heller spelade föräldrarnas bildningsnivå någon roll.
– Det innebär att barns språkutveckling kan påverkas på ett enkelt och rakt sätt och inte av faktorer som är svåra att ändra på, som socioekonomisk status. Alla människor kring ett barn kan främja barnets språkutveckling genom att prata, säger Ellen Marklund, docent i lingvistik vid Stockholms universitet.
Forskarna understryker att dessa rön är mycket positiva och föreslår att framtida studier bör undersöka effekterna av träningsprogram för föräldrar och förskolepersonal.