AI ska “känna igen” enskilda koalor

publicerad 13 juli 2021

  Australiensiska forskare har beviljats medel från landets regering för att ta fram AI-baserad utrustning som ska hjälpa till att identifiera enskilda koalor för att få bättre kunskap om djurens rörelsemönster.

  Kamerorna med AI-teknik ska installeras på platser där koalor ofta korsar vägen och målsättningen är att ”träna” utrustningen så att den ska kunna känna igen enskilda koalor på deras ansikten – något som i förlängningen ska leda till att man får mer kunskap om arten och dess beteende.

  AI-tekniken ska inte bara kunna se att det handlar om en koala och inte något annat djur, utan även vara ”tillräckligt kraftfull” för att se vilken specifik koala det faktiskt är, arbetet genomförs tillsammans med bevarandegrupper och djurfristäder i Australien som har stor kunskap inom detta område.
  Inledningsvis har forskarna beviljats 90 000 australiensiska dollar för projektet som kan komma att förlängas och få mer stöd framöver. Till att börja med kommer 20 kameror att installeras vid vägar nära Brisbane och dessa ska vara på plats vid slutet av juli.

  Forskarna säger sig vara särskilt nyfikna på att förstå hur och varför koalorna flyttar sig mellan olika habitat och om de är i behov av mer hjälp för att genomföra dessa förflyttningar – särskilt över vägar.

  Redan tidigare har Australien spårat enskilda koalor genom GPS-taggar och sensorer i ett försök att säkra överlevnaden för den minskande populationen. Djuren faller ofta offer för bilolyckor men har också påverkats negativt av habitatförlust som orsakats både av människor och av skogsbränder.

  2019 ska mer än 60 000 djur ha dött eller skadats svårt under de mycket svåra skogsbränderna som härjade stora delar av landet och forskare har varnat för att arten kan vara utrotad i det vilda 2050.

  AI-teknik som “känner igen” ansikten är annars ett kontroversiellt ämne och har kritiserats av människorättsaktivister för att det kan användas av totalitära regimer för att bekämpa dissidenter och oliktänkande.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!