Wildleaks heter en ny sajt som ska göra det möjligt för människor att anonymt dela med sig av information som kan användas för att bekämpa tjuvjakten på hotade djurarter. Den illegala handeln med vilda djur är en industri som omsätter enorma belopp.
Globalt beräknas omsättningen ligga på över 100 miljarder kronor om året, och en del av inkomsterna misstänks dessutom finansiera terrorism, i synnerhet i Afrika.
Den nya sajten har lanserats av en grupp internationella organisationer ledda av USA-baserade Elephant Action League, EAL, och kommer bland annat att skötas av före detta poliser och företrädare för olika organisationer på fem olika kontinenter.
– Målet med Wildleaks är att bidra till att smugglare, korrumperade tjänstemän och andra som är inblandade i dessa brott ska kunna gripas och åtalas, berättar Andrea Crosta vid EAL för IPS.
Via sajten, som lanserades i förra veckan, får alla som vet något om tjuvjakten eller innehar någon form av dokument i form av filer, bilder eller filmer en möjlighet att helt anonymt dela med sig av informationen. Wildleaks erbjuder användaren en krypterad teknik som döljer varifrån informationen har skickats.
– Vi uppmanar visselblåsare att använda sig av den helt anonymiserade tjänsten, i synnerhet om de lever under förtryckande regimer där de lokala myndigheterna själva kan vara involverade i brotten, säger Andrea Crosta.
All information som kommer in via Wildleaks blir först faktagranskad av de organisationer som driver projektet. Sedan är tanken att Wildleaks ska vidarebefordra informationen till Interpol, eller nationella polisorganisationer som bedöms som pålitliga. Om de statliga myndigheterna däremot inte agerar så kan materialet dock komma att lämnas ut till medierna.
– Det är viktigt att framhålla att vårt mål är att samarbeta med brottsbekämpande myndigheter över hela världen. Vi vill skapa broar mellan allmänhet och polis, säger Crosta.
Wildleaks lanserades bara några dagar innan en stor internationell konferens om den illegala handeln med vilda djur inleddes i London på tisdagen. Värd för konferensen är den brittiska regeringen, som samlat en rad viktiga aktörer i syfte att komma överens om en gemensam strategi för att bekämpa jakten och handeln med hotade djurarter.
Kampen mot tjuvjakten har på senare tid vunnit terräng. Häromveckan förstörde franska myndigheter som första europeiska land offentligt tre ton av beslagtagna illegala elfenben. Nyligen genomförde kinesiska myndigheter en likadan aktion, och detsamma skedde i USA i slutet av förra året.
Peter Knights, ordförande för den amerikanska organisationen Wildaid välkomnade särskilt att de kinesiska myndigheterna förstörde flera ton elfenben. Att begränsa den kinesiska efterfrågan på elfenben och andra illegala varor anses vara mycket viktigt.
– Varje större resa inleds med ett mindre steg. Och detta var ett mycket viktigt första steg från Kina som ska uppmuntras, säger Peter Knights till IPS.
Den globala illegala handeln med tigerskinn och elfenben har lett till att uppskattningsvis 50 000 elefanter om året dödas samtidigt som det numera finns färre än 3 500 vilda tigrar kvar i Asien. Detta enligt den oberoende organisationen Environmental Investigation Agencys beräkningar.
I januari i år publicerade den Washington-baserade tankesmedjan Stimson Centre en omfattande rapport om den starka kopplingen mellan terrorism och tjuvjakt.
– Även om vi inte fullt ut känner till omfattningen av detta, så vet vi att det finns en viktig koppling mellan tjuvjakten och säkerhetsfrågor, sade rapportförfattaren Jonah Bergenas vid Stimson Centre till IPS i samband med att rapporten lanserades.
Bland de terrorgrupper som har pekats ut finns al-Shabaab i Somalia och Herrens motståndsarmé i Uganda och Sydsudan, som enligt analytiker har gett sig in i den lukrativa jakten på elefantbetar och noshörningshorn för att finansiera sin verksamhet.
Ramy Srour/IPS