Vitryssland utrustar stridsflyg med ryska kärnvapen

publicerad 31 augusti 2022
- av Sofie Persson
Rysslands president Vladimir Putin och Vitrysslands president Alexander Lukashenko.

Vitryssland har nu utrustat flera stridsflygplan med ryska kärnvapen. Det bekräftar president Alexander Lukashenko som betonar att man står beredda om Väst “börjar skapa problem”.

Lukashenko bekräftade under fredagen att man uppgraderat flera stridsflygplan med kärnvapen. Det var i juni som presidenten tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin kom överens om att modifiera flygplanen med ryska kärnvapen. Vitryssland har själv inga kärnvapen och presidenten har inte klargjort några detaljer kring hur kärnvapnen fraktats.

Vidare säger Lukashenko att man är beredd att agera om Väst skulle orsaka några problem, vilket man menar bland annat skulle kunna vara att Nato tillhandahåller exempelvis grannländerna Polen eller Litauen med kärnvapen.

De måste förstå att inga helikoptrar eller flygplan kommer att rädda dem om de beslutar sig för att förvärra situationen. Putin och jag sa en gång i St Petersburg att vi bland annat kommer att rusta om vitryska Sukhoi-flygplan så att de kan bära kärnvapen. Tror du att vi pratar strunt? Allt är klart! säger Lukashenko till vitryska nyhetsbyrån BelTA.

Hur många stridsflygplan som utrustats med kärnvapen är oklart, men presidenten menar att ”våra mål låsts in” samt att man håller ögonen öppna. Samtidigt säger Lukashenko att det inte skall tolkas som ett hot och att man inte behöver oroa sig så länge man inte utgör ett hot mot Vitryssland.

Om man börjar skapa problem kommer vi att svara omedelbart.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!