Venezuelas president uppmanar till WhatsApp-bojkott

publicerad 8 augusti 2024
- av Redaktionen
Nicolás Maduro använde själv WhatsApp fram till för några dagar sedan.

Venezuelas socialistiske president Nicolás Maduro uppmanar sina anhängare att sluta använda den Meta-ägda meddelandeappen WhatsApp – och menar att ”fascister” använder appen för att uppvigla till hot och våldsamheter.

Under ett möte som regeringspartiets ungdomsförbund arrangerade vädjade Maduro om ett ”frivilligt, progressivt och radikalt utträde” från WhatsApp och lät meddela att han själv skulle byta till Telegram och kinesiska WeChat.

Genom WhatsApp hotar de militärfamiljen, polisen, gatuledarna, samhället och alla som inte förklarar sig vara för fascismen”, sa han och tillade att även Instagram och kinesiska TikTok används för att främja ”hat” och därför måste regleras.

I slutet av juli utropades Maduro till segrare i landets presidentval, varpå anhängare till den liberale och mer västligt orienterade motståndaren María Corina Machado anklagade presidenten för omfattande valfusk och protester varpå våldsamma kravaller snart började svepa över landet.

Använde själv appen

Maduro avfärdar alla sådana anklagelser och menar att folket har valt honom och att oppositionen leds av just ”fascister” som vill störta honom. Han har också uppmanat landets högsta domstol att granska valresultatet.

Riksåklagaren har också meddelat att man inlett en utredning mot oppositionsledarna, efter att dessa publicerat ett uttalande där de uppmanat landets militär och polis att vända sig mot regeringen och ”ställa sig på folkets sida”.

Noterbart är att presidenten själv använde WhatsApp fram till slutet av juli, där han i sitt sista meddelande deklarerade att ”folket gick ut på gatorna mot våld och fascism”, att ”Gud är med oss” och att ”freden kommer att vinna”.

Korruptionsanklagelser

Enligt medierapporter har landets säkerhetsstyrkor gripit mer än 2000 personer under de bitvis mycket våldsamma protesterna.

Maria Corina Machado förbjöds av domstol att ställa upp i valet på grund av anklagelser om korruption och statsfientlig verksamhet. Istället blev Edmundo González oppositionens kandidat.

Maduros motståndare, både i Venezuela och internationellt, menar att González i själva verket vann valet stort (med cirka 70 procent av rösterna) och kräver också att Maduro avgår omedelbart.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!