USA visade upp nytt bombflygplan

publicerad 6 december 2022
- av Jan Sundstedt
B-12 Radar avslöjades under en ceremoni.

USA har producerat ett nytt, mer avancerat bombflygplan. Det går under betäckningen B-12 Radar och ska med ny stealth-teknik bland annat vara ännu svårare att upptäcka av fienden. Hundra stycken planeras att produceras de kommande åren.

Under förra veckan gav USA:s försvarshögkvarter Pentagon allmänheten en första möjlighet att beskåda det nya bombplanet B-12 Radar.

Bombflygplanet är bland annat utrustat med så kallat ”stealthmaterial” som gör att den lättare kan flyga obemärkt. Planet är också utformat för att ”penetrera fiendens luftförsvar” och för att kunna nå mål var som helst i världen. Planet ska också kunna flyga utan besättning.

50 år av framsteg inom lågobserverbar teknik har gått in i detta flygplan, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin, enligt Politico. Till och med de mest sofistikerade luftvärnssystemen kommer att ha bekymmer med att upptäcka en B-21 på himlen.

Mycket hålls dock fortfarande hemligt om B-12 Radar för allmänheten, men Pentagon meddelar att planen är att bygga hundra av dessa bombflygplan och att sex stycken är i produktion just nu. Den första provflygningen är planerad till nästa år.

USA har i nuläget tre olika typer av bombflygplan i bruk: B-52 Stratofortress, B-1 Lancer och B-2 Spirit.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.