Under gårdagen utökade USA sanktionerna mot Ryssland och valde bland annat att rikta in sig på kinesiska företag som exporterar halvledare till Moskva i ett nytt försök att underminera den ryska militären.
Det amerikanska finansdepartementet meddelade att man höjde ”risken för sekundära sanktioner för utländska finansinstitut som hanterar Rysslands krigsekonomi” och hotar en rad aktörer med förlorad tillgång till den amerikanska marknaden, rapporterar Reuters.
USA säger sig också ha vidtagit åtgärder för att begränsa rysk tillgång till olika typer av amerikansk programvara och informationstekniktjänster och har riktat sanktioner mot ytterligare 300 individer och entiteter i Ryssland, Asien, Europa och Afrika.
Samtidigt uppger USA:s handelsdepartement att man inför sanktioner mot skalbolag baserade i Hongkong som levererar halvledare till Ryssland och att man ”vidtagit åtgärder” som bedöms påverka exporten av ”högprioriterade varor” som mikrochipp för nästan 100 miljoner dollar till Moskva.
Sanktioner mot Moskvabörsen
Vidare utökas listan över produkter som Ryssland inte längre får importera, en lista som nu inte bara innefattar produkter med amerikanskt ursprung, utan även amerikanska märkesvaror som produceras i tredje länder.
Man uppger att USA-tillverkade mikrochipp och annan teknik ofta har påträffats i rysk utrustning – bland annat drönare, radioapparater, missiler och pansarfordon, och att de nya sanktionerna införs för att stoppa dylikt.
– Dagens åtgärder slår mot deras återstående möjligheter att få tag på internationellt material och utrustning, inklusive deras beroende av kritiska leveranser från tredje land, hävdar USA:s finansminister Janet Yellen i ett uttalande.
Nya sanktioner har också införts mot Moskvabörsen – något som tvingat fram ett omedelbart stopp för handel med dollar och euro på den ryska marknadsplatsen.
”Globalt finansiellt embargo”
Peter Harrell, som var Vita husets chef för internationell ekonomi 2021 och 2022, beskrev de senaste sanktionerna som ett ”paradigmskifte”, eftersom de utsätter utländska banker för risken att stängas ute från det amerikanska finansiella systemet om de gör affärer med viktiga ryska storbanker.
– För första gången rör sig USA mot något som börjar se ut som … ett försök att upprätta ett globalt finansiellt embargo mot Ryssland.
– Budskapet här är egentligen att banker i Kina, Turkiet, Förenade Arabemiraten och andra länder utanför G7 står inför sanktioner om de fortsätter att göra transaktioner med de stora ryska bankerna och andra ryska banker som är föremål för sanktioner, fortsatte han och menade att dessa banker nu förväntas göra en ”stor reträtt” från Ryssland.
Huruvida sanktionerna mot Ryssland verkligen är effektiva råder det delade meningar om, och även om dess försvarare hävdar att så är fallet pekar kritiker på att effekten tycks vara begränsad, samtidigt som sanktionerna också slår hårt mot de europeiska ekonomierna.