Uppgifter: Tunisien kan anslutas till BRICS

publicerad 10 april 2023
- av Isac Boman
Tunisiens president Kais Saied.

Förhandlingarna med Internationella valutafonden (IMF) har inte gett önskvärda resultat. Istället överväger Tunisiens politiska ledning nu att gå med i BRICS-gruppen, uppger pro-tunisiska källor.

– Jag har information om att Tunis allvarligt överväger frågan om att gå med i BRICS-gruppen. Detta övervägs tillsammans med andra möjligheter, och det är inte uteslutet, säger Mahmoud Ben Mabrouk, talesman för 25 juli-rörelsen, en politisk grupp som står president Kais Saied nära.

Mabrouk hänvisar till tunisiska regeringskällor och ryska statskanalen Sputnik uppger att landets president i början av april lät meddela att han inte kommer att acceptera ”diktat” från IMF. Han varnade samtidigt för att nedskärningar av subventioner är att betrakta som oacceptabla och skulle leda till att det tunisiska folket utarmas och att instabiliteten i regionen ökar.

Enligt Saied kan Tunisien inte acceptera villkoren för IMF-lånet eftersom det skulle innebära nedskärningar av subventioner på livsmedel och energi – han pekar på att när livsmedelpriserna höjdes kraftigt under 1980-talet ledde detta till upplopp och våldsamheter.

– Tunisien öppnade flera möjligheter för EU att ge landet ekonomiskt stöd. Men européerna var långsamma, vilket fick Tunisien att vända sig till BRICS-gruppen för finansiering och investeringar, hävdar Mabrouk vidare.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Kais Saied hamnade i blåsväder efter att han deklarerat att den illegala massinvandringen till Tunisien obönhörligen leder till att landets befolkningen byts ut och att icke namngivna aktörer aktivt arbetar för att massinvandringen ska fortsätta.

– Det outtalade målet med de successiva vågorna av illegal invandring är att betrakta Tunisien som ett rent afrikanskt land som inte har någon koppling till de arabiska och islamiska länderna.

BRICS är den officiella förkortningen för de fem snabbt växande ekonomierna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika och deras organiserade ekonomiska samarbete. Gruppen har ambitionen att konkurrera med och utveckla alternativ till Internationella valutafonden och Världsbanken och andra ekonomisk-politiska institutioner med starka kopplingar till USA.

Länderna  representerar tillsammans cirka 3,2 miljarder människor – eller cirka 27 procent av världens befolkning och drygt 26 procent av bruttovärldsprodukten.

BRICS betraktas allmänt som den främsta konkurrenten till G7-gruppen som utgörs av USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Japan, Australien och Kanada och där även EU brukar räknas in.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!