MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Tunisiens president: Illegala invandringen byter ut araberna

publicerad 27 februari 2023
- av Isac Boman
T.v: Tunisiens president Kais Saied. T.h: Sydsudanesiska flyktingar.

Tunisiens president Kais Saied menar att det behövs krafttag mot illegal invandring från länder i Subsahara. Denna, menar Saied, drivs på av aktörer som syftar till att förändra landets demografiska sammansättning och upplösa dess arabiskt-islamiska karaktär.

– Det outtalade målet med de successiva vågorna av illegal invandring är att betrakta Tunisien som ett rent afrikanskt land som inte har någon koppling till de arabiska och islamiska länderna, deklarerar presidenten och påpekar att den illegala invandringen måste stoppas mycket snabbt.

Kais Saieds kommentarer om det pågående folkutbytet skedde under ett möte med landets nationella säkerhetsråd – efter att dussintals illegala invandrare arresterats under en större polisinsats.

Presidenten menar vidare att vissa icke namngivna aktörer under det senaste decenniet fört in afrikanska migranter till Tunisien i utbyte mot pengar och fått dem att bosätta sig i landet.

Vänsterliberala grupper och organisationer anklagar nu presidenten för rasism och främlingsfientlighet – precis som man tidigare gjort när europeiska politiker påpekat att syftet med massinvandringen till Europa är att byta ut de europeiska folken.

– Presidentkampanjen syftar till att skapa en imaginär fiende för tunisierna för att distrahera dem från deras grundläggande problem, hävdar Romdhane Ben Amor, talesman för Tunisian Forum for Economic and Social Rights.

Tunisien har under många år drabbats av omfattande illegal massinvandring och fungerar som ett transitland för afrikanska migranter som vill ta sig vidare till Europa.

Enligt Al Jazeera utgör svarta afrikaner mellan 10 och 15 procent av Tunisiens befolkning. Den övervägande delen av landets medborgare är av arabiskt ursprung.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend