Uppgifter: Spanska patienter kopplas ur respiratorer och sövs ner i väntan på döden

Coronavirusets spridning

publicerad 30 mars 2020
- av Markus Andersson
Läkaren liknar situationen i Spanien vid ett folkmord.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En spansk läkare berättar i ett gripande filmklipp hur sjukvårdspersonal i Madrid nu tvingas koppla bort äldre patienter från respirator, söva ner dem och vänta på att de dör. Detta för att kunna ge plats åt yngre patienter. Samtidigt har svenska Socialstyrelsen tagit fram liknande riktlinjer där det framkommer att svårt sjuka kan nekas vård även om de har goda möjligheter att överleva.

Med gråtsprucken röst berättar en spansk läkare i ett gripande filmklipp hur situationen i Spanien håller på att eskalera bortom all kontroll och hur de prioriteringar som sjukvården nu tvingas göra leder till att patienter över 65 år helt enkelt kopplas bort från sina respiratorer och får ligga nedsövda tills de avlider.

 

Den spanske läkaren går till hårt angrepp mot landets politiker och höga chefer för att dessa inte var förberedda på vad som komma skulle och istället slösat bort tid som kunde användas för att sätta in mer resurser.

– Det ni gör nu direkt eller indirekt kallas bara för en sak – folkmord, fastslår läkaren.

Genom hela klippet har läkaren svårt att hålla tårarna tillbaka och han uppmanar allmänheten att sprida hans budskap så att världen får veta vad som faktiskt händer.

– Många av er har föräldrar över 65. Det vore en skam om de dör utan er vid sin sida – nedsövda och kvävda eftersom de inte hade respirator. Åt helvete med det! Länge leve Spanien och snälla, dela detta!

Läkaren anser även att de politiker och höga tjänstemän som misskött sig och som bär skulden för Spaniens situation borde bli av med sina löner, åtminstone tills situationen är över.

Samtidigt har Socialstyrelsen i Sverige tagit fram nya riktlinjer och prioriteringskategorier där det framkommer att de svagaste och sjukaste patienterna också blir de som först kommer att nekas intensivvård. När resurserna blir allt mer begränsade och spridningen allt värre så kan även patienter med goda möjligheter att överleva nekas vård, menar Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik vid Linköpings universitet som har varit med och tagit fram riktlinjerna.

Spanska myndigheter dementerar att det råder brist på andningsskydd och anklagelser om att uppgifterna skulle vara oriktiga förekommer. Videon framstår som autentisk, men Nya Dagbladet har vid publiceringstillfället inte kunnat fastställa läkarens identitet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!