Syriens nye islamistledare Abu Mohammad al-Julani vägrade skaka hand med Tysklands kvinnliga utrikesminister Anna Baerbock när denne besökte Damaskus i helgen.
Efter att den tidigare al-Qaidaledarens styrkor störtade den syriska regeringen har dennes kopplingar till terrorism och militant jihadism bagatelliserats av västerländska makthavare – men nu uttrycker bedömare i Tyskland en oro för hur Syrien kommer att utvecklas under det nya ledarskapet.
Al-Julani har efter maktövertagandet återgått till att kalla sig Ahmed al-Sharaa (hans riktiga namn) för att tona ner de islamistiska kopplingarna, och under fredagen mötte han både Baerbock och hennes manlige franske kollega Jean-Noël Barrot.
Islamistledaren valde att sträcka fram handen till den manlige utrikesministern men hälsade på kvinnan genom att istället lägga handen mot sitt bröst.
Även om Baerbock hävdar att det redan på förhand var väntat att det inte skulle bli några ”vanliga handskakningar” har filmklippet från händelsen gått viralt, och många pekar på att något moderat eller sekulärt styre knappast är att vänta i Syrien framöver.
Oh, look, the ”moderate” leader of the new Syrian government snubs the German Foreign Minister’s handshake.
But no worries, Annalena Baerbock, the beacon of progress, is still more than happy to funnel German taxpayers’ hard-earned money to this ”moderate” regime…..
pic.twitter.com/cTafhHb0T3— Richard (@ricwe123) January 3, 2025
Plötslig tvärvändning
En vanlig uppfattning är istället att den nya regimens försök att skaka av sig bilden som fundamentalistiska och extrema bara är ett spel för galleriet – och inte ett särskilt trovärdigt sådant.
– Det här är inte bra, kommenterar Volker Perthes vid den tyska tankesmedjan Stiftelsen för vetenskap och politik.
Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat al-Juliani och dennes bakgrund som grundare av al-Qaidas gren i Syrien och ledare för jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham. Tidningen har också pekat på hur mannen, som nyligen var en av USA:s mest efterlysta terrorister, plötsligt efter störtandet av Bashar-al-Assads sekulära styre börjat beskrivas av västerländska makthavare som en legitim politisk aktör värd att samarbeta med och ge sitt stöd till.
Isac Boman, Nya Dagbladets nyhetschef, problematiserar detta ytterligare i sin analys där han pekar på att eliten i Väst i själva verket struntar i om Syrien styrs av terrorkopplade islamister eller inte – eftersom det viktigaste är att jihadisternas framfart bedöms gynna USA:s och Israels intressen i regionen.