Kommentar: Tror Buffalo-skytten ens själv på sin berättelse?

Under lördagen sköts tio personer ihjäl i Buffalo i ett vanvettigt dåd som uppges ha politiska motiv. Gärningsmannen Payton Gendron tjänar dock alla andra motiv än sitt eget uttalade.

publicerad 16 maj 2022
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Payton Gendron är ytterligare en i raden av massmördare som likt föregångare som Brenton Tarrant och Anders Breivik efterlämnar omfattande manifest med någon typ av pseudo-nationalistisk prägel.

Gärningsmannen uppger bland annat att han identifierar sig som “vapendåre”, ”rasist”, ”högerextremist” och anhängare av ”nynazism” – termer som annars brukar användas som epitet av politiska motståndare på konservativt eller nationalistiskt inriktade aktörer. Vem använder överhuvudtaget dylika epitet om sig själv?

Henrik Palmgren, svensk USA-baserad politisk kommentator på Red Ice TV, konstaterar att gärningsmannen antingen är en fullständig idiot eller en person som medvetet går den amerikanska underrättelsetjänstens ärenden mot bakgrund av det bisarra “manifestet”.

Dådet kommer lägligt för Biden-administrationen som bland annat är i färd med att försöka få igenom en ny terror-lagstiftning som riktar in sig på nationalistiska grupper i USA.

Vem tror på allvar att man kan påverka den pågående folkutbytespolitiken i Väst med en masskjutning mot slumpmässigt utvalda oskyldiga människor – med ett “manifest” som kommer att användas för att stänga ner det enda semi-organiserade politiska motstånd som finns mot denna i dagens läge?

Oavsett om Gendron själv är införstådd med saken eller inte är svaret detsamma – en nyttig idiot som går maktens ärenden.

 

Isac Boman

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!