Självutnämnd “högerextremist” mördade 10 i Buffalo

publicerad 16 maj 2022
- av Isac Boman
Payton Gendrons manifest ger ett förvirrat intryck.

Under lördagen öppnade en man eld vid en stormarknad i Buffalo, dödade minst 10 personer och skadade minst tre andra. Skytten beskriver sig själv som en “vapendåre”, ”rasist”, ”högerextremist”, ”antisemit” och ”anhängare av nynazism” – någonting som fått många att höja på ögonbrynen.

Det var runt 14:30 på lördagseftermiddagen, lokal tid, som den 18-årige Payton Gendron började beskjuta människor utanför en stormarknad i Buffalo, samtidigt som han livesände massakern via strömningstjänsten Twitch.

Gärningsmannen gick sedan in i byggnaden där han fortsatte skjuta och dödade då sammanlagt tio personer och skadade minst tre. En säkerhetsvakt och tillika pensionerad polis sköt tillbaka och träffade den militärt klädde Gendron, men eftersom han hade skottsäker väst hade kulan ingen effekt – säkerhetsvakten blev istället själv ihjälskjuten.

När polis slutligen konfronterade gärningsmannen ska han ha riktat vapnet mot sin egen hals, men övertalades av polisen att istället lägga ner det och låta sig gripas. Eftersom händelserna livesändes av gärningsmannen har de obehagliga bilderna fått mycket stor spridning och det hela blivit något av en världsnyhet.

I ett 106 sidor långt manifest, som enligt olika källor ska ha laddats upp av skytten, skriver han bland annat att han identifierar sig som “antisemit”, “rasist”, “högerextremist” och anhängare av ”nynazism” – termer som annars brukar användas som epitet av politiska motståndare för att beskriva nationalistiskt inriktade aktörer.

Henrik Palmgren, svensk USA-baserad politisk kommentator på Red Ice TV, konstaterar att gärningsmannen antingen är en ”fullständig idiot” eller en person som medvetet går den amerikanska underrättelsetjänstens ärenden på grund av hur bisarrt manifestet framstår och således nu ger stärkta motiv att bekämpa politiska dissidenter i landet.

Han noterar bland annat att Gendron identifierar sig som en ”vapendåre”, skriver att han radikaliserats av officiell statistik och inlägg på sociala medier, hävdar att han aldrig hade begått dådet om han inte hittat diskussionsforumet 4chan och att han i hela manifestet använder terminologi och resonemang som vanligtvis förs fram av antinationalister.

Vilken sorts idiot tror på fullaste allvar att man kan stoppa folkutbytet av vita genom att beskjuta valfri affär och publicera ett manifest som kommer att användas som ammunition för att stänga ner det enda semiorganiserade politiska motståndet?” frågar Palmgren sig och tillägger att manifestet lika gärna hade kunnat vara publicerat av FBI.

Red Ice-kommentatorn pekar vidare på att skytten tidigare publicerat en mängd inlägg på Reddit där han försvarar massvaccinationsprogrammen och den i USA förda coronapolitiken, ståndpunkter som är ovanliga bland nationalister i USA och snarare som regel är förknippade med vänsterliberala anhängare.

Samtidigt som många sörjer offren för terrordådet uttrycket många användare på sociala medier nu sin fruktan för att dådet och manifestet kommer att användas som alibi för att intensifiera förtrycket av nationalistiskt inriktade kommentatorer och aktivister – någonting som Biden-administrationen tidigare flaggat för bland annat genom sin nya styrelse under Homeland Security.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!