Italiens tidigare premiärminister, Massimo D’Alema, avslöjar nu att han under 2024 agerade i en inofficiell diplomatisk roll för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Syftet var att söka stöd hos Kina och Brasilien mot bakgrund av oron för att överges av sina västliga allierade.
Uppdraget, som aldrig bekräftades officiellt av någon regering, ägde rum medan Zelenskyj enligt uppgift fruktade ett snabbt avtagande stöd från både USA och EU. D’Alema säger sig ha kontaktats personligen av den ukrainske ledaren i samband med ett evenemang om Balkan.
– Han sade tydligt att hans land riskerade katastrof eftersom ’amerikanerna kommer att dra sig ur förr eller senare, och européerna är inte pålitliga’, berättade D’Alema under ett seminarium i Rom arrangerat av Istituto Affari Internazionali.
Kalla handen i Brasilien – ”nyfikenhet” i Kina
D’Alemas första destination var Brasilien, där han försökte engagera president Luiz Inácio Lula da Silva i ett potentiellt fredsinitiativ. Brasilien har sedan länge intagit en återhållsam position i Ukrainakonflikten och har ofta kritiserat västvärldens hårda ställningstagande, något som även speglades tydligt i Lulas svar till D’Alema.
– Lula visade mig nästan på dörren, berättar D’Alema. Han sa att Ukraina är ett problem för amerikanerna, och att det inte angår oss. Enligt honom borde jag istället engagera mig i Palestina.
I Beijing ska responsen dock ha blivit annorlunda. D’Alema träffade där en högt uppsatt tjänsteman inom det kinesiska kommunistpartiets utrikespolitiska ledning, och framförde förslaget om en internationell fredsbevarande styrka liknande den som upprättades i Kosovo.
Den kinesiske tjänstemannen avslutade samtalet med att uttrycka sin förvåning. ”Ni vet, ni är den första europé som har kommit för att tala med oss om detta. Alla andra har bara bett oss att inte stödja Ryssland”, ska tjänstemannen ha sagt enligt D’Alema som menar att omvärlden allmänt underskattat Kinas potentiella roll som medlare i konflikten – och kritiserade i samma veva den ensidiga demoniseringen av Kina som tagit form i Väst.
– Att kriminalisera Kina är felaktigt. Kina var Ukrainas största handelspartner före invasionen, och bara veckor innan kriget köpte den kinesiska börsen upp börsen i Kiev – ett tydligt tecken på att Beijing inte kände till Putins planer, menar D’Alema.
EU vilseleder om krigets utgång
D’Alema passade även på att rikta kritik mot EU:s retorik kring kriget och menar att man skapat falska förhoppningar om en militär seger mot Ryssland.
– Europa har bara upprepat att Ryssland kan besegras, trots att det var uppenbart för alla att det här kriget inte kan vinnas av någon, fortsatte D’Alema.
Varken Kina eller Brasilien har bekräftat D’Alemas uppdrag eller möten.