SVT:s fixering vid den amerikanske presidenten är ytterst påtaglig, visar en färsk undersökning. Donald Trump nämns tre gånger så ofta hos Public Service-jätten som Sveriges egen statsminister Stefan Löfven.
Näringslivets Medieinstitut, NMI, har undersökt hur ofta 14 stats- eller regeringschefer nämns i Rapport, Aktuellt och Agenda under de senaste sex månaderna. De 14 som ingår i undersökningen är de nordiska ledarna samt ledarna för de största länderna samt EU.
Tydligt blir att Sverige och i synnerhet SVT har ett extremt fokus på USA och Donald Trump. Den amerikanske presidenten har nämnts 589 gånger i Rapport, 145 gånger i Aktuellt och 28 gånger i Agenda bara under det senaste halvåret. Det är betydligt mer än någon annan politisk ledare inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven vars motsvarande siffror är 66, 155 och 30 gånger i samma program.
Noterbart är också att de övriga nordiska regeringscheferna bara nämnts sammanlagt 51 gånger under samma period, samt att Italiens premiärminister Giuseppe Conte, trots att landet massmedialt bevakats hårt på grund av coronakrisen, bara har nämnts tre gånger i SVT. Samma tendens gäller EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som bara nämnts nio gånger på ett halvår.
NMI uttrycker en oro för att det extrema fokuset på Donald Trump kan leda till fördumning och frågar sig om det är rimligt att så mycket tid läggs på honom samtidigt som ledare för EU:s viktigaste länder knappt uppmärksammas alls – trots att de är viktigare partners för Sverige.
Man noterar också att SVTm som enligt sin uppdragsbeskrivning såväl som egen utsago ska vara neutralt och opartiskt, verkar ha ett oproportionerligt intresse av Trump som person i sin rapportering, medan exempelvis Kinas president Xi Jinping inte alls är lika intressant att lyfta fram när det rapporteras om Kina.
”SVT bör förstå att en stor personfixering inte nödvändigtvis ökar värdet av utrikesrapporteringen. Tvärtom riskerar den att sjunka, inte bara för att fokus blir oproportionerligt amerikanskt utan för att det fokuserar på en person som missar USA-frågornas större komplexitet”, konstaterar man.
Även Ronie Berggren, redaktör för podden Amerikanska nyhetsanalyser, är kritisk till hur SVT rapporterar om USA.
– Det visar tyvärr att ytlighet säljer. Trump är excentrisk, men en del av ett större amerikanskt sammanhang. Svensk media reagerar dock bara med hysteri, aldrig med kvalitativa analyser, säger han till Världen Idag.
När Världen Idag kontaktar SVT för att höra vad man anser om rapporten och hur stort fokus som läggs på Trump, får man svaret att det stora utrymme han får är legitimt då han har ”världens mäktigaste ämbete”. Public Service-jätten förfäktar vidare att SVT ger en “mångfacetterad bild” av USA och politiken i landet.