Sverige stödjer med transportflyg till Mali

Sverige har beslutat att lämna stöd i form av transportflyg. Stödet ställs till medlemsländerna i det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas.

publicerad 12 februari 2013

Regeringen har gett i uppdrag åt Försvarsmakten att stödja den internationella insatsen i Mali med flygtransport. Fram till den 31 maj 2013 stödjer Försvarsmakten insatsen i Mali med transportflygplanet Boeing C-17 Globemaster, (högst 40 flygtimmar).

– Försvarsmakten jobbar intensivt med planeringen av transportstödet. Det är viktigt att personal och materiel ur Ecowas stödinsats transporteras till Mali så fort som förutsättningarna medger, säger Generalmajor Dennis Gyllensporre  på ledningsstaben.

Stödet utgår från Försvarsmaktens del i det multilaterala samarbetet om strategiska flygtransporter, SAC, där Sverige tillsammans med elva andra länder gemensamt köpt in och bemannar tre transportflygplan av typen Boeing C-17 Globemaster. Planen är baserade i Pápa, Ungern och Försvarsmakten har ett tjugotal personer på plats.


Annonser:

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.