Stjärnadvokat ska få stopp på 5G-utbyggnad

Kritiserade 5G-utbyggnaden

publicerad 3 september 2020
- av Markus Andersson
Michael Mansfield.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Gruppen Action Against 5G har genom crowdfunding fått ihop över 100 000 pund som ska gå till att anlita stjärnadvokaten Michael Mansfield för att få den brittiska regeringen att stoppa utbyggnaden av 5G-nätet i Storbritannien.

Enligt gruppen har brittiska forskare varit slarviga och inte tagit tillräcklig hänsyn till potentiella hälsorisker relaterade till femte generationens mobilnätsteknologi. Därför anlitar man nu den gott beryktade Mansfield som redan nu har skickat in ett brev till den brittiska regeringen med målsättningen att Högsta domstolen ska ta upp frågan.

Aktivistgruppen hoppas att hela projektet med utbyggnaden av 5G-nätet återigen gås igenom av alla berörda instanser och att man då rimligen bör komma till slutsatsen att 5G ännu är osäkert och kan vara farligt för såväl människor, djur som miljön och att projektet därför åtminstone pausas tills alla analyser har gjorts på ett tillfredsställande sätt.

Mansfield själv har tidigare varit involverad i flera uppmärksammade fall, bland annat branden i Grenfell Tower, Hillsborough-katastrofen, Lockerbie-bombningen och mordet på den svarte tonåringen Stephen Lawrence. Han ses allmänt som en av de mest respekterade juristerna i landet.

Gruppen menar att regeringen
inte har räknat med hur 5G faktiskt påverkar människors hälsa och kräver därför bland annat en oberoende utredning av riskerna med tekniken samt att allmänheten får säga sitt om huruvida Storbritannien ska bygga ut nätet.

Regeringen fortsätter att införa riktlinjer som oberoende vetenskaplig forskning har visat är osäkra för människor, djur och natur”, skriver man i ett uttalande.

Man oroar sig också för att utbyggnaden av tekniken kan leda till allvarlig och oåterkallelig skada, varför det är av yttersta vikt att fler omfattande utredningar görs.

Innan 5G tvingas på oss alla med potentiellt förödande effekter på vår hälsa och naturen så behöver vi ordentliga oberoende granskningar av all forskning om hälsoriskerna samt genomgång av forskning relaterad till potentiell miljöpåverkan”, konstaterar man vidare.

Man förklarar också att man enbart med hjälp av juridiska experter kan man få den brittiska regeringen att bry sig om de allt växande klagomålen på 5G, och att man hoppas att inblandningen av Michael Mansfield nu ska få de styrande att reagera.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!