Storbritanniens nye premiärminister Keir Starmer låter meddela att han tänker skrota planerna på att deportera asylsökande till Rwanda med hänvisning till att åtgärderna ”inte fungerar avskräckande”.
– Rwandaprogrammet var dött och begravet innan det ens hade börjat. Det har aldrig varit avskräckande, deklarerade han efter att hans Labourparti tog hem en storseger i det brittiska parlamentsvalet.
– Jag är inte beredd att fortsätta med knep som inte fungerar avskräckande, fortsatte han.
Så sent som i april godkände det brittiska parlamentet lagen och klassificerade Rwanda som ett säkert tredje land dit migranter och asylsökande som anländer till Storbritannien från det europeiska fastlandet skulle skickas i väntan på att deras ansökningar om uppehållstillstånd hanterades.
Det var den förre liberalkonservative premiärministern Rishi Sunak som lovat att stoppa anstormningen av migranter som dagligen anländer med små båtar från bland annat Frankrike.
”Storbritanniens problem”
Igår meddelade rwandiska myndigheter att man fått en bekräftelse på att den brittiska regeringen vill säga upp partnerskapsavtalet om migration och konstaterade att detta var ”ett problem för Storbritannien, inte för Rwanda”.
”Rwanda har till fullo upprätthållit sin del av avtalet, inklusive vad gäller ekonomin, och förblir engagerat i att hitta lösningar på den globala migrationskrisen, inklusive att tillhandahålla säkerhet, värdighet och möjligheter för flyktingar och migranter som kommer till vårt land”, skriver man i ett uttalande.
Enligt Starmer var Rwanda-planen aldrig någon realistisk lösning och han menar att även de gäng som organiserar människosmugglingen till Storbritannien ”har räknat ut att chansen att någonsin behöva åka till Rwanda var så liten – mindre än en procent”.
Hård press från aktivister
Samtidigt har brittiska makthavare varit under hård press från lobbyorganisationer och massinvandringsförespråkande aktivister och grupper som hävdat att deportationerna är olagliga och att Rwanda är ett osäkert land och att migranternas trygghet och säkerhet äventyras.
– Vårt asylsystem måste inriktas på att så rättvist och effektivt som möjligt leverera den säkerhet och trygghet som varje flykting har rätt till, oavsett hur de anländer, hävdade exempelvis Amnestys generalsekreterare Agnes Callmard.
Suella Braverman, konservativ invandringskritiker, menar istället att ”åratal av hårt arbete, parlamentsbeslut, miljontals pund har lagts på ett system som skulle ha fungerat om det hade genomförts på rätt sätt” och hon tror att Starmers besked kommer leda till stora problem för Storbritannien.
Det kan noteras att Starmer och hans parti inte har presenterat några alternativa lösningar för att få ett slut på den omfattande massinvandringen till de brittiska öarna, vilken förväntas fortsätta även under kommande mandatperiod.