”Spanien ligger i konstant jet-lag”

publicerad 27 september 2013

Politiker i Spanien vill att landet skruvar tillbaka klockan en timme och ansluta sig till samma tidszon som i Storbritannien och Portugal.

Enligt en ny rapport som avhandlar Spaniens arbetsvillkor ligger landet i ”konstant jet-lag”. Eftersom Spanien är beläget i västra Europa är det därför konstigt att landet ligger i den centraleuropeiska tidszonen, CET, menar rapportens författare.

”Att vi i mer än 71 år inte infunnit oss i vår rätta tidszon innebär att vi sover nästan en timme mindre än vad Världshälsoorganisationen rekommenderar, står det rapporten som nyhetsbyrån AP citerar.

Franco ändrade tidszonen
Det var 1942 som Spaniens dåvarande ledare, den framlidne generalen Francisco Franco, valde att ändra Spaniens tidzon från Greenwich Mean Time, GMT, till den centraleuropeiska tidszonen som bland annat Skandinavien har. Anledningen ska vara att general Franco ville att Spanien skulle ligga i samma tidszon som Tyskland.

Enligt rapportförfattarna blir konsekvenserna av att ligga i fel tidzon negativa för landets ekonomi och tillväxt. Dessutom bidrar ”jet-lagen”, som Spanien tydligen ska ligga i, till ökad arbetslöshet, mer stress och fler olyckor.

– Vi drar ut på morgonen och förlänger våran lunch. Vi förlorar tid och måste därför arbeta fler timmar på eftermiddagen, äta senare och börja arbetare senare, säger handelshögskoledirektören Nuria Chinchilla som var med och skrev rapporten.

”Traditioner orsakar skada”
Tidsförändringen är en grundsten för en rad rekommendationer som rapportkommisionen lämnar till Spaniens regering. Spaniens officiella tid inte är synkroniserad med solens tid, enligt Nuria Chinchilla. Men hon är inte helt säker på att spanjorerna är särskilt förtjusta i att bli tvugna att dra tillbaka klockan en timme.

– Förändringar är alltid komplicerade. Människor inser ofta inte den skada som de åsamkar sig själva med sina traditioner.

Om Spanien skulle skifta över till brittisk tid kan det medföra enklare avtal med den brittiska tullen, enligt rapporten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!