Socialt experiment i Australien – muslimska, kristna och ateistiska barn byter skola

publicerad 10 mars 2023
- av Isac Boman
Barnen ser märkbart obekväma ut under den muslimska bönestunden.

I den australiensiska dokumentärserien ”The Swap” genomförs ett socialt experiment där tolv barn från kristna, ateistiska och muslimska familjer byter skola med varandra.

I ett videoklipp som fått stor spridning på sociala medier syns hur märkbart obekväma elever deltar i en bönestund i en moské – något som lett till anklagelser om islamisering och hjärntvätt av barn.

Enligt SBS, som ligger bakom dokumentärserien, är syftet att ”följa vad som händer när tolv studenter och deras familjer från väldigt olika kulturer, religioner och bakgrunder kastas in i varandras världar”.

I The Swap undersöks om ett banbrytande socialt experiment som omfattar ett skolbyte kan göra en verklig skillnad när det gäller att bryta ner sociala barriärer och skapa större acceptans, respekt och förståelse mellan olika kulturella samhällen, och om experimentet kan ge bakslag när kulturer kolliderar och kontroverser kan uppstå”, skriver man vidare.

Det uppstod inte helt oväntat kontroverser och kulturkrockar. I ett klipp som blivit viralt syns hur icke muslimska barn till synes motvilligt deltar vid en gudstjänst i en moské där de också faller ner på knä och ber på muslimskt vis.

Ett av de icke muslimska barnen blir också tillsagd av en muslimsk elev att han visar sina knän – någonting som är oacceptabelt vid muslimska böneritualer, och att han måste dra upp sina strumpor.

SBS, som sänder dokumentären, finansieras av den australiensiska staten och att dessa väljer att normalisera och göra en serie om icke muslimska barn som deltar vid muslimska böneritualer är någonting som fått många tittare att rasa – samtidigt som även den muslimska skolan där bönestunden äger rum får hård kritik.

Video av barn i Australien som får lära sig att be i moskén. Föräldrarna anklagar skolan för hjärntvätt och islamisering av sina barn. Skulle muslimska föräldrar vilja att deras barn besöker en kyrka och ber till Kristus, frågade en förälder”, skriver en hinduistisk man.

Ali Kadri som är vd för Islamic College of Brisbane och dessutom initiativtagare till dokumentärserien uppskattar dock inte denna typ av kritik och svarar att det är ”vidrigt” att använda ett kort klipp i syfte att ”vidmakthålla ditt hat”.

Han pekar vidare på att muslimska barn i kommande avsnitt också kommer att synas delta på katolska mässor och där får ta emot kristna välsignelser.

Att programmet har en politisk agenda är Ali Kadri dock tydlig med i programbeskrivningen. Han konstaterar att ”experimentet handlar om att visa att vi alla är olika och vara stolta över att vi är olika” – men att detta inte kan göras ”om vi inte fattar beslutet att gå ur våra bekvämlighetszoner och engagera oss i de som är annorlunda runt omkring oss”.

Han hoppas vidare att de nationella läroplanerna ska påverkas av hans idéer och att sociala experiment av denna typ ska anammas av skolor runt om i Australien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!