Rysk-ortodox kristendom på frammarsch

publicerad 6 maj 2020
- av Isac Boman

Foto: Gilbert Sopakuwa/CC BY-NC-ND 2.0

Tiotusentals kyrkor har byggts i Ryssland under de senaste 25 åren och tiotals miljoner har under samma period konverterat till den rysk-ortodoxa kristendomen. Den ortodoxa traditionens populärkulturella inflytande har nu även börjat påverka populärkulturen i landet.

2017 släpptes bland annat en film på ryska biografer om helgonen Peter och Fevronia som blev en stor succé i Ryssland. Huvudkaraktärerna Peter och Fevronia är äktenskapets beskyddare inom rysk-ortodox kristendom och i filmen blandas fantasyelement med kristen tro och tradition. Under året har filmen också släppts på Youtube med engelska undertexter.

 

Hemsidan Russian Faith har som uttalat uppdrag att sprida den ryska kristendomen och med hjälp från gräsrötter och engagerade kristna kan även engelsktalande, fransmän, tyskar, portugiser, spansktalande och albaner ta del av den ortodoxa traditionen.

– Tiotals miljoner människor har konverterat under de senaste 25 åren, det är ett världsrekord. Tiotusentals kyrkor har byggts, det är ännu ett rekord. Enorma vackra katedraler håller på att byggas, det är fantastiskt, säger David Curry som är en av initiativtagarna till Russian Faith och förklarar också att kloster som tidigare varit övergivna åter har öppnats upp.

 

Skaparna bakom hemsidan understryker att man tydligt märker av att kristendomen ser en reell och omfattande renässans i landet och att dess frammarsch också tar sig uttryck i att allt fler icke-ryssar uttrycker intresse för den rysk-ortodoxa traditionen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.